Hyttene ligger tett i tett på Hovden. Foto: Roald Ankersen

— Det er tidenes salgspåske. I de ti årene jeg har vært her har vi aldri solgt så mye som i år, det vil si at vi i DNB har solgt seks objekter, sier Eivind Bjorå. Normalt blir det ikke solgt så mye i selve påskeuken, men visninger generer salg i de to påfølgende ukene. Slik tror meglerne på Hovden det blir i år også.

- Vi får et bud i morgen, og det er varslet ytterligere to, sier Bjorå.

Hans kollega og konkurrent i Exbo, Svenn Erik Kvannes, bekrefter den store interessen.

— Det var veldig god pågang på visningene i påsken. Vi solgte ikke så mye, men salgene kommer gjerne etterpå. Det er ikke så lett å få ordnet med banken og slikt på helligdagene, sier Kvannes.

God økonomi

Til tross for stigende arbeidsledighet og krise i oljeservicebransjen, går det bra for hyttesalget på fjellet i Agder. En ny statistikk fra Eiendom Norge tar for seg perioden februar 2015 til og med januar 2016. Den viser at medianprisen for en fritidsbolig i Bykle var 2,545 millioner kroner. Det ga en tredjeplass for fjellhytter på landsbasis, bak Øyer (Hafjell) og Hol (Geilo). Selv om medianprisen var lik som året før, klatret Bykle opp fra femte- til tredjeplass. Sirdal er nå på femteplass og Åseral nummer 19. — Bortsett fra oljenedturen så har folk god økonomi. Det er lave renter. Lav kronekurs og usikkerhet i utlandet gjør også at mange dropper å kjøpe i andre land, mener Kvannes.

Hyttene ligger tett i tett på Hovden. Foto: Roald Ankersen

Væravhengig

Eivind Bjorå sier at de opplevde noe nedgang da oljefirmaene varslet oppsigelser, men at kjøperne kom tilbake da oppsigelsene var gjennomført. På samme måte hadde de en liten stopp da det kom snø på Sørlandet i januar, så tok det seg opp igjen da snøen forsvant langs kysten.

Bortsett fra oljenedturen så har folk god økonomi

— Det så ut som folk hadde fått en liten «teaser». De kjøpte skiutstyr og fikk smaken på snø. Så kjøpte de her etterpå, sier Bjorå.

— Er det så enkelt?

— Neida. Det er mange ting som spiller inn, men en så stor investering som en hytte til mellom to og fire millioner er faktisk veldig væravhengig, svarer megleren.

90.000 vil ha hytte

NRK Dagsrevyen kunne mandag kveld melde om at interessen for å kjøpe hytter aldri har vært så stor i Norge. Mens 60.000 personer i fjor sa at de hadde konkrete planer om å kjøpe hytte, har tallet steget til 90.000, ifølge Prognosesenteret. I fjor ble det i Norge solgt 26.000 hytter i fjor, og det ble påbegynt 7000 nye.

Meglerne på Hovden karakteriserer hele årets vinter som god. Bjorå sier de er litt bak fjoråret, som var en veldig bra sesong. Svenn Erik Kvannes sier at han ikke har hele statistikken, men mener både januar og februar var bedre enn i fjor.

Svenn-Erik Kvannes i Exbo. Foto: Torstein Øen

Kjøper dyrere

De siste to sesongene har også pristerskelen hevet seg. Mens det før var tungt å selge fritidsboliger for mer enn tre millioner kroner, mener Bjorå at grensen ligger rundt 4 til 4,5 millioner. For tiden ligger det sju hytter og leiligheter til over 6 millioner kroner for salg. Den dyreste koster 9,3 millioner kroner.

Eivind Bjorå i DNB Eiendom. Foto: Torstein Øen

— Vi har ikke noen konkrete interesse for den, men folk følger med, sier Bjorå i DNB.

Begge meglerne melder også om stor interesse for nye hytter. Mange har skrevet seg på lister for nye prosjekter som er på gang. Verre er det da med eldre hytter til mellom 2 og 2,8 millioner.

— Det ser ut til at mange heller vil kjøpe nytt enn å kjøpe et eldre oppussingsobjekt som bare koster litt mindre, sier Kvannes.