Aldri er det solgt flere millionhytter og ifølge alpinsenteret har de aldri solgt så mange heiskort som denne sesongen.

— Det har vært en formidabel sesong. Vi passerer både fjoråret og rekordåret 2013 med god margin, sier daglig leder Sture Pilegård ved Hovden Alpinsenter.

Han sier de har solgt heiskort for over 30 millioner kroner og har hatt flere enn 115.000 besøkende.

Hyttesalg tar av

Samtidig har hyttesalget tatt av igjen. Fra 1. november i fjor til 18. mai i år ble det kunngjort 134 salg av fritidseiendom i Bykle kommune. 89 av disse er salg av hytter til over 1 million kroner. Det er det høyeste tallet gjennom vintermånedene noensinne. Tallene har Fædrelandsvennen hentet ut fra kunngjorte eiendomsoverdragelser. Året før ble det solgt 51 hytter til over millionen. Det var det laveste siden 2003. Totalsalget av fritidseiendom i Bykle er det høyeste på 10 år. Etter en prisvekst på 23 prosent i fjor, har Hovden nå de nest dyreste fjellhyttene i Norge. Det viser statistikk som ser på «medianhytta» - altså den typiske hytta.

— Vi har merket kraftig oppsving, sa eiendomsmegler Eivind Bjorå i vinter.

Ekstra helg

Sture Pilegård trekker frem bra vær, lang vintersesong og et godt utbygd tilbud som årsakene til at det går stadig bedre på Hovden. I vinter var det enorme snømengder, og det var en flott skipåske.

Bykle-ordfører Jon Rolf Næss ledet 17. mai-toget ned Nos søndag. Foto: Johs. Bjørkeli

På selveste nasjonaldagen kunne folk sette utfor alpinbakken iført bunad. Dagen før ble langrennsløypene kjørt opp for siste gang i vår.Normalt skal en tidlig påske gi dårligere omsetning. Nordmenn pleier nemlig å parkere skiene så snart påskeeggene er spist opp.

— Men i år har mange tatt en ekstra helg her, sier Pilegård. Han sier omsetningen av heiskortsalg har økt med rundt ti prosent. I tillegg sier han at de har solgt mer mat og drikke ved spisestedene.

10 prosent

Frank Ekman ved Hovden Høyfjellshotell og Hovdestøylen Hotel & Lodge melder om nøyaktig like stor vekst i antall gjester; 10 prosent. På tross av det har omsetningen gått ned. Bakgrunnen er at flere velger leiligheter med selvhushold, noe som er billigere. Lønnsomheten skal likevel være bedre i år, og Ekman er fornøyd.

— Det var en tidlig påske i forhold til i fjor. Normalt ville det bety færre gjeste ettersom vintersesongen tar slutt etter påsken. Det gjør at vi er godt tilfreds med hvordan vintersesongen utviklet seg, sier han.

Hovden Badeland melder at den tidlige påsken gjør at de har hatt noe nedgang i forhold til i fjor.

Sportsforretningen, Hovden Sport, sier de har økt denne sesongen.

— For oss virker det som om det har vært flere folk enn før. Det har vært en god skisesong, samtidig som vi har fått flere inn i butikken fordi vi har begynt med skiutleie, sier Andrew Fredrick Benjamin ved Hovden Sport.

Destinasjonssjef på Hovden Lasse Eidskrem sier at både restaurantene og overnattingsstedene melder om en god sesong, uten at han har tall å vise til ennå.

Frykter snøføre for sommerturister

Bygda lever av vinterturistene, men nå vil destinasjonssjefen på Hovden ha sommerføre.

Lasse Eidskrem ønsker ikke at sommerturistene skal møte store snømengder på Hovden. Foto: Tore André Baardsen

— Vi har fire sesonger i Norge. Det er viktig at vi beholder dem, sier destinasjonssjef på Hovden, Lasse Eidskrem. - Det betyr at du vil at snøen skal bort?

— Ja. Jeg håper på det nå. Vi må få sommer. Vi trenger både hvit og grønn sesong, sier Eidskrem.

Han minner om at Hovden ikke bare er et feriemål for dem som liker snø. Sommerstid er det populært å reise til Setesdal for å gå fjellturer, sykle, plukke bær og fiske.

— Det burde være helt smeltet og tørket opp til juni, men jeg tror ikke det blir det. Værmeldingen sier at det blir minusgrader på nettene fremover. Da smelter det ikke ordentlig, sier Eidskrem.

- Litt eksotisk også?

— Ja. Om snøen ligger i juni, så kan det trekke noen. Men tyskerne og nederlenderne som kommer hit i juni har ikke ski med seg.