Ved Leite, like innenfor Myklevann, så det slik ut onsdag ettermiddag. – Dette er den største skavlen hittil, på 4-5 meter, sier Helge Homme. Foto: Helge Homme
Brøytingen har gått i ett for å rekke veiåpningen 22. mai. Foto: Helge Homme
Det er ruskete vær og mye snø. Foto: Helge Homme

Fylkesvei 987 i Vest-Agder på strekningen mellom Brokke i Setesdal og Suleskaret i Øvre Sirdal har vært vinterstengt siden 1. november i fjor. Veien ventes åpnet 22. mai, opplyser Statens vegvesen.

Helge Homme anslår at brøytekantene er minst 4 meter. Foto: Helge Homme

Fortsatt er det mye snø langs veien. Helge Homme er freser for Hovden Hytteservice. Han knipset tidligere denne uka bilder fra Leite, like innenfor Myklevann.— Dette er den største skavlen hittil, på fire-fem meter, sier Homme.

Kaldt vær

Homme har jobbet med å brøyte veier siden 1990, med noen opphold innimellom. Han forteller at arbeidet fram mot åpningen av veien 22. mai har gått i ett, og sier det har vært en utfordring.

— Værgudene er ikke alltid med oss. I det siste har det vært lite smelting på grunn av kaldt vær. Bare i går kom det 10 centimeter med nysnø. Da må jeg ut med fresen for å rydde veien fram og tilbake, sier han til Fædrelandsvennen lørdag.

Ekstra brøyting

Langs strekningen mellom Brokke og Suleskaret ruver minst fire meter høye brøytekanter. Homme sier det er litt spesielt, men legger til at han har opplevd høyere skavler. I 1993 målte den høyeste 12 meter. Homme forventer at skavlene blir høyere jo lengre innover han kommer.

— Det er en utfordring og det er usikkert på grunn av temperatur, men vi må bare bite tennene sammen. Brøyting ligger nok litt i blodet mitt, sier han.

Det er godt med snø langs strekningen mellom Brokke og Suleskaret. Foto: Helge Homme

For å rekke åpningen, har de nå bestemt seg for å sette inn en ekstra person til å hjelpe med brøytingen. Homme satser på å nå målet, men legger til det kan komme noen hindringer.— Av erfaring vet jeg at snømengden bare øker på. Det er fortsatt ventet mye snø, og i enkelte partier går snøsmeltingen tregt. Det er først når man får brøytet og sola skinner på asfalten, at smeltingen starter, sier Homme.