Eivind Bjorå i DNB Eiendom er klar til å kjempe mot Exbo. Foto: Torstein Øen
Det selges rundt 100 hytter og leiligheter på Hovden i året. Bygdas mest erfarne megler tror ikke det er plass til tre store i dette markedet. Foto: Torstein Øen

— Det har vært vanskelig for oss å forsvare egen fritidsmegler på Hovden så lenge vi ikke har tjent penger på fjellet i år, sier markedssjef Dag Thomassen i Sørmegleren.

Mandag begynte deres faste hyttemegler på Hovden, Svexxnn-Erik Kvannes, hos konkurrenten Exbo.

100 i året

— Det var spennende å høre at noen ville satse skikkelig på Hovden. Jeg har alltid likt fjellet, og ønsket å være med på dette løftet, sier Svenn-Erik Kvannes.

LES OGSÅ:

Det blir solgt rundt 100 enheter på Hovden årlig. Det gir et marked på rundt fem millioner kroner i provisjon.

Det selges rundt 100 hytter og leiligheter på Hovden i året. Bygdas mest erfarne megler tror ikke det er plass til tre store i dette markedet. Foto: Torstein Øen

— Det er marked for å tjene penger, sier Kvannes.For øyeblikket ligger 68 fritidsboliger til salgs i Bykle kommune. Av disse har Sørmegleren 25, DNB Eiendom 18, Otralaft seks og og Exbo fire.

— Vi skal befeste oss bra, og jeg håper vi kommer opp i 25 til 30 prosents markedsandel, sier Kvannes.

Ikke fulltid

For to år siden var ABCenter, som nå er blitt Sørmegleren, totaldominerende på Hovden. Da DNB Eiendom bestemte seg for å satse på dette markedet, hentet de ABCenters mest erfarne hyttemegler, Eivind Bjorå. ABCenter svarte med å ansette nettopp Svenn-Erik Kvannes til å ta opp konkurransen.

Sørmegleren vil ikke gjøre det samme nå.

— Vi tar en«time-out», men vi skal selvsagt ha meglere der oppe. Cato Hersvik og Egil Horgen skal selge hytter på Hovden, men ikke på fulltid. Det blir et tilbud til de som ønsker å ha Sørmegleren, sier Dag Thomassen.

Han sier de vil bruke ressursene der de er best, og har størst markedsandeler. Det vil si boliger og prosjekter.

Samarbeider

Exbo går inn for fullt når de nå relanserer seg selv på Hovden. Blant annet skal de være mer synlige ved alpinbakken, og samarbeide tett med Hovden Alpinsenter og deres eiere.

Hovedaksjonær Roger Sørlie var selv med på å bygge opp Exbo, og forteller at de nå skal samarbeide øverst i Setesdalen. De har store planer for hyttebygging, og skal bruke Exbo til alle sine prosjekter.

— Vi har kjøpt Hovden Hytteformidling og planlegger et servicesenter ved bakken som har åpent hver dag hele året. Der skal både vi og Exbo inn, sier Sørlie.

DNB satser

Exbo får likevel ikke hyttemarkedet alene. Daglig leder for DNB Eiendom i Lillesand og på Hovden, Eivind Bjorå, lover å ta opp konkurransen.

— Vi har konkurrert med Kvannes mens han var hos Sørmegleren. Jeg ser ikke den store forskjellen fra det. Da brukte han apparatet jeg hadde bygd opp. Nå har jeg bygd opp et bedre apparat, sier Bjorå som gikk fra ABCenter til DNB for to år siden. Han sier at hans egen og kollega Tommy Vatslids lokalkunnskap, sammen med DNBs landsdekkende nett, er deres vinneroppskrift.

Bjorå sier at det ikke har vært lukrativt på Hovden de siste par årene, men mener markedet er i vekst.

LES OGSÅ:

— Det er plass til to store aktører på Hovden. Men det er nok ikke plass til tre. Hvis Sørmegleren sier de vil redusere satsningen, så er det nok vi og Exbo som skal kjempe om markedsandelene, sier Bjorå.