— Så vidt meg bekjent er det ikke solgt noe så kosbart siden den siste på Hovdetun gikk for ni millioner for to år siden, sier eiendomsmegler Eivind Bjorå i DNB Eiendom. Han er Hovdens mest erfarne megler for fritidseiendommer, og kjenner markedet øverst i Setesdal godt.

— Det ser ut som det er en del kjøpere som har sittet lenge på gjerdet som nå har hoppet ned, sier Bjorå.

Høy standard

Denne uken solgte også Exbo Eiendom en leilighet i Hovden Alpinlodge med prisantydning på 5, 8 millioner kroner. Det er det nest dyreste salget på Hovden i år, i samme klasse og i samme leilighetskompleks som også Thor Hushovd solgte i vinter.

Rekordhytta Eivind Bjorå nylig solgte ligger på Remestøyl på østsiden av Hovden, et felt som i annonsen blir kalt eksklusivt. Hytta er på over 200 kvadratmeter og holder svært høy standard. Den ble kjøpt av sørlendinger som har fritidsbolig i området fra før.

— Det er typisk for de som kjøper i denne prisklassen. De har god tid til å se seg om, sier Bjorå. Mange av de dyreste objektene på Hovden ligger lenge for salg.

Denne hytta ble solgt for mer for tre år siden. Likevel er 3,8 millioner kroner den høyeste prisen på Bortelid i år. Foto: A1 Eiendom

To ukerBjorå bekrefter det Fædrelandsvennen skrev onsdag, at man må beregne god tid om man skal selge. Gjennomsnittlig salgstid på Hovden er over 200 dager.

Men denne hytta gikk unna på under to uker.

— Den ble lagt ut i høstferien. To visninger senere var den solgt, sier Bjorå.

Nå ser det ut til å løsne noe i det mer eksklusive segmentet i fjellet. Foto: Kurt Engen /DNB Eiendom

Eiendomsmegleren forteller om halvannet stille år på Hovden.— Det ble egentlig stille akkurat på den tiden vi etablerte oss på Hovden, sier Bjorå, som for halvannet år siden hoppet over fra ABCenter til DNB Eiendom.

— Vi traff dårlig på starten vår, sier han. Nå mener Bjorå at det er optimisme å spore. Det er ingen bonanza, men bedre enn det var sist vinter.

Mye i Åseral

Litt lenger nede i Setesdalen, på Brokke i Valle kommune, har prisene ennå ikke fått Hovden-nivå. Den dyreste som er solgt der det siste året kostet 2,9 millioner kroner. Her er det solgt sju hytter for over 2 millioner siste 12 måneder.

Da går det bedre i Åseral. Der er det solgt rundt 30 fritidsboliger til over 2 millioner kroner det siste året. Denne uken ble en av de dyreste noensinne solgt for 3,8 millioner kroner.

— Det er blant de mest kostbare, men jeg har solgt den samme hytta for et par hundre tusen høyere før, sier daglig leder i A1 Eiendom, Geir Flaa Johansen. Han mener det ikke er typisk for markedet i øyeblikket.

— Den har ligget ute gjennom sommeren, og kunne nok godt høyere om selgerne ville la den ligge for salg en stund til. Men de var fornøyde og ønsket å bli ferdig med salget, sier Flaa Johansen.

På denne tiden i fjor fortalte han at det tok lang tid å selge. Nå går det noe raskere.

— Vi har en mye bedre start på sesongen enn i fjor, sier megleren.

A1 Eiendom selger også en del i Evje og Hornnes kommune.

— Der har det vært veldig bra. Vi har solgt fem hytter på tre uker, sier han.