Inger-Johanne Iglebæk skal selge familiehytta på Hovden. I likhet med de fleste som skal selge har hun god tid, og vil ikke selge på billigsalg. Foto: arkiv

— I hyttemarkedet har folk god tid, både selgerne og kjøperne. Folk må ikke selge, og når de skal kjøpe er det gjerne en hel familie som skal ta avgjørelsen sammen, sier partner i Prognosesenteret Bjørn-Erik Øye.

- Sunt marked

Foran hyttesesongen i og rundt Setesdal renner markedet igjen nesten over av fritidsboliger. I de fem største vinterhyttekommunene i Agder, Bykle, Valle, Åseral, Evje og Hornnes og Sirdal er det til sammen 312 hytter til salgs.

Gjennomsnittlig salgstid for en hytte på Hovden var de siste 12 månedene 214 dager. I Valle tar det nå i snitt 292 dager å selge. Begge stedene har økt omsetningsfarten noe, men ligger likevel langt over det konkurrerende markedet i Sirdal.

Eiendom Norge utropte i vinter Bykle til hyttekommunen med lengst salgstid på 243 dager. Da var gjennomsnittlig salgstid for fritidsboligene på Finn.no 124 dager. Siden da har altså omsetningstiden falt med en måned øverst i Setesdal.

— Priskorreksjonen på fjellet er tatt. De dyreste hyttene har falt i pris etter at de ble solgt altfor dyrt rundt 2007. Men det er et enormt overskudd av tomter og stor konkurranse blant utbyggerne. Derfor får vi heller ikke noe prishopp nå, sier Øye.

Han mener de lange salgstidene er et sunnhetstegn.

— Det er mye bedre at folk ikke er så stresset når de skal kjøpe hytte, sier Øye. Han spår omtrent samme fart i hyttesalget som det har vært de siste årene. På Hovden vil det si et salg på rundt 100 fritidsboliger i året, og en salgstid på over 200 dager.

Før vinterferien

— Dersom selgeren vil høre på megleren, så går det fortere. Og de fleste begynner nå å innse at det kan lønne seg. Vil de selge, så må de gå ned noe på prisen, sier eiendomsmegler Svenn Erik Kvannes i Sørmegleren på Hovden.

Han sier at de som meglere i flere år har vært nødt til å fortelle selgerne at hyttene deres kanskje ikke er så mye verd som de har tenkt. Ikke alle har hørt på dem, og resultatet er at 74 prosent av hyttene på Hovden selges under prisantydning.

— Hvor lang tid forteller du selgerne nå at du vil bruke på å selge hytta deres?

— Jeg la nylig ut en leilighet som gikk på tre dager. To hytter ble solgt i løpet av en uke. Er det i riktig prisleie så blir det solgt innen vinterferien er slutt, sier Kvannes.

Det vil si en forventet salgstid på noe over fem måneder.

- Ikke billigsalg

Blant dem som håper å få solgt hytta på Hovden i vinter er Inger-Johanne Iglebæk fra Kristiansand. Hun ber om 1,975 millioner kroner for en 49 kvadratmeter stor hytte på solsiden bak Hovden sentrum.

— Jeg er optimist, men det får ta den tiden det tar. Hytta går ikke på billigsalg. Da beholder jeg den heller selv og leier den ut, sier Iglebæk. Hun la hytte ut for salg gjennom Meglerhuset Sædberg første helg i høstferien. Da megleren foreslo en prisantydning godtok hun den.

— Man har selvfølgelig et annet bilde inne i sitt eget hode, men man må stole på at meglerne er profesjonelle når de setter en prisantydning, sier Iglebæk.