Klikk inn på kartet over for å se alle overdragelsene av fritidseiendommer i Bykle så langt i år.

— Det er mye å velge i her oppe. Det er én-til-én visninger som er normalen her. Det er ikke så mange som dropper innom på fellesvisninger, sier megler Åse Sædberg i Meglerhuset Sædberg.

Vi er på visning på ei ett år gammel hytte i Lykkestaden på Hovden, en av 75 fritidsboliger som ligger ute for salg på Finn.no i hyttekommunen Bykle.

- Mye å velge i

— Det har vært interesse, og det var folk på visning forrige helg, men det er mye å velge i her oppe. Med stort utvalg vil de fleste potensielle kjøperne se på flere hytter, forteller Sædberg.

Torstein Holmefjord stakk tilfeldigvis innom på visningen som megler Åse Sædberg i Meglerhuset Sædberg holdt på hytta i Lykkestaden på Hovden. Foto: Richard Nodeland

Og i det vi prater om hyttemarkedet på Hovden kommer Torstein Holmefjord med kone og venner innom.

— Litt lang kjøretur

— Vi har ikke hytte selv, men er på besøk hos en venn i Fjellparken. Vi gikk forbi visningsskiltet og tenkte at det var gøy å gå innom å se, sier Torstein Holmefjord, som kommer fra Eikelandsosen, en drøy times kjøretur sørøst for Bergen.

— Selve hytta frista jo, men det blir nok litt lang kjøretur, sier han om den fire timer lange reiseveien mellom hjemstedet og Hovden.

Familie- eller firmahytte

- Hvem er målgruppen for ei hytte over 100 kvadratmeter til 4,35 millioner?

— Familie- eller firmahytte, svarer Sædberg, før hun på ekte meglers vis legger ut om hyttas fasiliteter og gode kvaliteter.

— Jeg regner med den blir solgt i høst, sier hun, og legger til at hun er spent på hvordan denne sesongen blir.

Høstferien er utstillingsvinduet for fjellhyttene, sier megler Eivind Bjorå i DNB Eiendom. Han er veldig spent på hva som skjer de neste ukene etter folk har vært på visninger og brukt ferien til å bestemme seg. Bildet er fra Lykkestaden på Hovden. Foto: Richard Nodeland

— Bruker lengre tid på å bestemme segMeglerkollega og Hovden-spesialist Eivind Bjorå i DNB Eiendom forteller om mange visninger og økt interesse for Hovden-hytter.

— Men folk ser flere ganger på hver hytte og bruker lengre tid på å bestemme seg enn før, sier Bjorå og forteller at hyttemarkedet løsnet rundt september i fjor og holdt seg oppe fram til påske.

- Henger litt igjen

— Det henger litt igjen nå, som er litt overraskende etter en dårlig sommer på Sørlandet. Da pleier nemlig hyttesalget å ta seg litt opp, forteller Bjorå, som mener de dårlige tidene i næringslivet har noe av skylda for tregheten.

Eivind Bjorå, DNB Eiendom. Foto: Johs. Bjørkeli

Med sørlendingenes høstferieuke snart unnagjort, og rogalendingenes like rundt hjørnet, er det travle tider for megleren.

— Utstillingsvindu

— Høstferien er et ustillingsvindu for fjellhyttemarkedet. Den er viktig for at folk skal få kikket litt rundt, sier Bjorå, som er veldig spent på hva som skjer de neste ukene etter folk har vært på visninger og brukt ferien til å bestemme seg.

Om våre venner i vest er mer kjøpevillige enn sørlendingene, vil vise seg etter høstferien for Rogaland starter til uka.

— Rogalendingene har i større grad pleid å henvende seg i forkant av visningene. I år har de vært litt mer avventende, forteller Bjorå.

- Må ikke selge

Noe som også gjenspeiles i liggetiden.

— Sist jeg sjekket var den på 171 dager i Bykle kommune, og den har ikke blitt noe lavere, sier megleren og legger til:

Situasjonen er at det er veldig lite til salgs. Vi skulle gjerne hatt flere hytter å selge på.

Daglig leder Geir Flaa Johansen i A1 Eiendom

— Det som er positivt er at dersom hyttene er priset riktig, så selges de. Når det gjelder prisnivået framover tror jeg det vil stå ganske stabilt. De som har investert i hytte, har råd til å sitte med den og må ikke selge, tross dårlige tider i arbeidsmarked og næringsliv, sier Bjorå.

- Skulle gjerne hatt flere hytter å selge

— Situasjonen er at det er veldig lite til salgs. Vi skulle gjerne hatt flere hytter å selge på, sier megler og daglig leder Geir Flaa Johansen i A1 Eiendom.

Megler Geir Flaa Johansen i A1 på Bortelid. Foto: Erling S. Hægeland

— Er det kamp om hyttene da? - Stort sett, men det vil jo alltid være noen hytter som blir stående usolgt lengre. Attraktive hytter går derimot fort, og de finnes i alle prisklasser fra 500.000 kroner og oppover, forteller Johansen, som mener ikke å ha merket stort til dårlige tider i næringslivet.

— Jeg føler ikke det. Hytteprisene i Åseral er både gunstige og kunstig lave. Med usikre økonomiske tider kan det jo hende man ser på Bortelid og Ljosland enn dyrere hytter på Sirdal og Hovden. Dessuten blir avstanden stadig viktigere, noe som taler til Åserals fordel, sier A1-megleren, som også kan fortelle at Åseral har blitt mer populært for aust-egdene.

— Hyttekjøperne kommer fra Rogaland og Agder, men de siste årene har det vært en veldig økning på Arendal, Lillesand og Grimstad.