Denne hytta på 38 kvadratmeter er solgt for 4.150.000 kroner. Foto: Reidar Kollstad
De nye eierne er svært fornøyd med hyttas beliggenhet. Foto: Reidar Kollstad
Det lilla punktet på kartet viser hvor den aktuelle hytta ligger, og streken runt viser tomtegrensen. Foto: Sandvik, Arild

— Her synes jeg kjøper og selger har kommet fram til en fornuftig pris, sier Camilla Stenberg Rimestad i Sørlandets eiendomsmeglerforening.

Salget ble tinglyst 21. juli, og dermed er det satt ny prisrekord i Kristiansand. Den 38 kvadratmeter store hytta på Flekkerøy ble solgt privat for 4.150.000 kroner.

Det tilsvarer en kvadratmeterpris på 109.210 kroner, noe som er 20.000 kroner mer per kvadrat enn den tidligere rekorden i Kristiansand.

Etter det Fædrelandsvennen kjenner til var også forrige prisrekord fra Flekkerøy. Tidligere i år ble nemlig en sjøbu på 55 kvadratmeter solgt for 4,9 millioner kroner. Dette ga en kvadratmeterpris på 89 000 kroner.

Det følger en egen båtplass med til eiendommen. Foto: Reidar Kollstad

BåtplassFør det omtalte vi Mona Høiness´ leilighet ved Bystranda som rekordinnehaveren med 84.000 kroner per kvadratmeter.

I tillegg skal Cathrine Rasmussen ha kjøpt toppen av Tangen Ytterst, en 197 kvadratmeter stor leilighet, for 20 millioner kroner, hvilket gir kvadratmeterpris på rett over 100.000 kroner. Men bygget er ennå ikke ferdig og salget heller ikke tinglyst.

Rimestad i Sørlandets eiendomsmeglerforening mener det er viktig å se på andre ting enn kun kvadratmeterprisen på boligen.

— Man må tenke på alt som ikke kan regnes i kvadratmeter også. Eiendommen har for eksempel båtplass, sier hun.

Fin beliggenhet

Det er Line Tunsberg Frøyland og Petter Enoksen fra Stavanger som har kjøpt hytta. Den er bygd rundt 1960, og er totalrenovert de siste årene.

— Den er veldig fin, men vi har kjøpt plassen mer enn selve hytta. Beliggenheten er helt fantastisk, forteller Frøyland.

Vi har kjøpt plassen mer enn selve hytta. Beliggenheten er helt fantastisk.

Hun innrømmer at prisen ble høyere enn de hadde sett for seg.

— Det var flere enn oss som ville ha hytta, og det var i alle fall mer enn to med i budrunden, sier hun.

Skal bygge ut

Selve hytta er altså på 38 kvadratmeter og tomta er på et mål. Hytta er i tillegg godkjent for utbygging opp til 70 kvadratmeter, noe familien planlegger å benytte seg av.

— Vi er en familie på seks, så det kan være greit med litt mer plass, forteller Frøyland og fortsetter:

— Andre hytter vi har sett, som har hatt samme type beliggenhet og brygge, har vært i en mye høyere prisklasse.

Hytta har fin sjøutsikt, med tomta kan ikke skilte med grense til sjøen.

Det lilla punktet på kartet viser hvor den aktuelle hytta ligger, og streken runt viser tomtegrensen. Foto: Sandvik, Arild

Stabile priser2015 har til nå vært et godt år for hyttesalg på Sørlandet, og Fædrelandsvennen har tidligere skrevet om at salget av luksushytter er tredoblet på få år. Generelt blir det solgt flere fritidseiendommer nå enn for to-tre år siden, skal vi tro Rimestad i Sørlandets eiendomsmeglerforening.

— Vi ser at selgere ofte har mer realistiske tanker om hyttesalg nå enn tidligere. Salg av eiendommer har økt, men ikke prisene. Grunnen til det er at kjøper og selgers tanker harmonerer mer enn det har gjort før, forteller hun og fortsetter:

— De som selger har skjønt at de priser seg ut av markedet ved å ha altfor høye priser på boligene, forteller hun.

Ikke tilgjengelige

Det er Nina Camilla Tambs og Stein Otto Daatland som har solgt rekord-hytta. Mandag formiddag var Tambs på vei om bord i et fly, og hadde ikke anledning til å la seg intervjue. Det har i ettertid ikke lykkes Fædrelandsvennen å få kontakt med verken Daatland eller Tambs. De har tidligere ikke ønsket å kommentere saken.

Stor økning

Til nå i år har det blitt solgt flere hytter på Sørlandet enn på samme tid i fjor.

Vi ser at selgere ofte har mer realistiske tanker om hyttesalg nå enn tidligere.

— Vi er veldig fornøyd, og har solgt både mange hytter og til gode priser, forteller Claus Eftevaag, regionleder i Eiendomsmegler 1. At hyttesalget går bra på Sørlandet, viser også statistikken.

Fædrelandsvennen har sett på alle tinglyste salg fra 1. januar til 27. juli i år, og sammenlignet med samme periode i fjor. I fjor ble det omsatt 246 fritidsboliger til over én million kroner i den perioden i kystkommunene på Sørlandet, mens det i år har økt til 327. Økningen er på 32,9 prosent. For hytter over fire millioner kroner har salget økt fra 38 til 54, noe som gir en prosentvis økning på 42,1 prosent.

Det er imidlertid ikke alle som har merket seg økningen.

Merker nedgang i oljebransjen

— Vi kjenner oss ikke helt igjen i at det er en så stor økning. Særlig merker vi at områdene fra Søgne og vestover, som tradisjonelt har vært etterspurt av rogalendinger, går tregt, forteller Jøran Flakk, daglig leder i DNB Eiendom Kristiansand og fortsetter:

Hyttene på rundt 8-10 millioner kroner har vært relativt lette å selge til nå i år.

— Skal du selge en fritidseiendom i Mandal i dag, må du regne med at det tar nesten et år før den blir solgt.

Også Eftevaag har merket oljekrisen på eiendommer vest for Mandal.

— Særlig i Lyngdal har det gått dårlig, sier han.

Dyrt selges først

Ifølge eiendomsmeglerne er de dyreste hyttene nå enklere å selge enn de har vært tidligere.

— Hyttene på rundt 8-10 millioner kroner har vært relativt lette å selge til nå i år, mens de på rundt 4 millioner har vært litt vanskeligere, sier Flakk.

Han får støtte fra Eftevaag:

— Det vi ser er at det er solgt mange dyre hytter. Vi må flere år tilbake før det er solgt like mange av disse, forteller han.