-Hytteeierne er bra for Bygde-Norge, sier Ingunn Vik Launes ved Grindberg. Foto: Roald Ankersen
Halvard og Siren Dovland har akkurat handlet på Hovden, og er fornøyde med næringslivet i skibygda. Foto: Roald Ankersen
Ben har drevet sportsforretning på Hovden i mange år. Han ville gjerne flyttet påska noen uker fordi mange avslutter vintersesongen etter høytiden. Foto: Roald Ankersen
Forretningene på Hovden får varer tilkjørt hver dag i påsken. Her bærer Kenneth Skogen inn varer og gir dem til Andrew Fredrick Benjamin i sportsforretningen. Foto: Roald Ankersen
Sol fra skyfri himmel er drømmen for de fleste som driver på Hovden, bortsett fra badelandsjefen. Foto: Roald Ankersen
_55Y9773_2178475-1.jpg Foto: Kjartan Bjelland

— Påsken er den viktigste uken i hele året for oss, den desidert beste, sier Andrew Fredrick Benjamin som driver Hovden Sport.

Fædrelandsvennen har snakket med en rekke næringsdrivende i skibygda øverst i Setesdal. Alle melder om kraftig salgsvekst i de ti dagene den norske langpåsken varer. Blant dem vi snakket med er det sportsforretningen som har størst del av årsomsetningen i løpet av de ti dagene.

— Vi omsetter for rundt 11 millioner i året. Tre millioner er i forbindelse med påsken, sier Ben som er navnet han bruker. Så tar han imot flere kasser med varer.

Dagene før påske fylles hyllene til randen i butikkene rundt sentrum av den lille bygda. Bare til Coop Extra kommer det en fullstappet semitrailer hver dag.

Vil flytte påsken

Ben legger ikke skjul på at påsken er en god tid økonomisk. I år mener han likevel at butikkene tjener mindre totalt sett på grunn av den tidlige påsken.

Ben har drevet sportsforretning på Hovden i mange år. Han ville gjerne flyttet påska noen uker fordi mange avslutter vintersesongen etter høytiden. Foto: Roald Ankersen
Forretningene på Hovden får varer tilkjørt hver dag i påsken. Her bærer Kenneth Skogen inn varer og gir dem til Andrew Fredrick Benjamin i sportsforretningen. Foto: Roald Ankersen

— Nå blir vi nødt til å selge varer på salg mye tidligere enn vanlig. I stedet for fullpris må vi selge til halv pris, sier han. Sportsbutikkeieren mener påskeferien burde legges til midten av april hvert år. Da vil sesongen på vinterstedene vare lenger.

Kan ikke bare de som er veldig religiøse markere de dagene, så kan de andre ha ferie på samme tid hvert år?

— Men påsken har jo også et religiøst aspekt?

— For hvem? Kan ikke bare de som er veldig religiøse markere de dagene, så kan de andre ha ferie på samme tid hvert år? Norge er spesielt med så lang påskeferie, i andre land er det bare et par dager med fri. Da bør vi også ha en fast tid, mener Ben.

I tillegg til å selge sportsutstyr begynte han for halvannet år siden med skiutleie i en egen stor del av butikken.

— Det går veldig bra. Jeg er glad for vi begynte med det, sier han.

— Så selger vi mye smøre- og preppeutstyr. Disse nye og flotte hyttene har gjerne egen smørebod, legger Ben til. Han er glad for de mange gode og faste kundene i hyttefolket.

- Bra for bygdene

— Hytteeierne er bra for Bygde-Norge, istemmer Ingunn Vik Launes. Hun driver interiør- og møbelforretningen Grindberg. Etter ti år på Hovden flyttet de inn i bygdas eget lille kjøpesenter for å få bedre plass før denne sesongen. Grindberg produserer heltremøbler i Fyresdal og har i tillegg forretning på Tangen i Kristiansand.

-Hytteeierne er bra for Bygde-Norge, sier Ingunn Vik Launes ved Grindberg. Foto: Roald Ankersen

— Folk er flinke til å bruke oss. Vi lager møbler på mål og monterer de i hyttene, sier Launes. Hun vil ikke ut med salgstallene, men slår fast at salget før og i påsken er årets beste. Da øker de bemanningen fra to-tre til fem-seks i forretningen.

Like over riksveien som går gjennom Hovden tilbereder kjøkkensjef og deleier av Food and Drinks Sanna Østberg nye matretter. Hun sier det er jevnt med folk hele tiden i påskeuken. Mange hytteeiere liker å spise lunsj eller middag i restauranten, og når innbyggertallet i Bykle økes fra 943 til rundt 20.000 blir det mange tallerkener som skal tilberedes.

— Vi øker omsetningen med 400 prosent fra en vanlig vinteruke, forteller Østberg mens hun tar en kort pause. Hun legger til at de nyter godt av turismen hele året i bygda, bortsett fra når de stenger tre uker i mai. Til vanlig jobber seks mennesker i restauranten. I påsken er de 13. ## Fornøyde kunder

Næringslivet på Hovden setter naturlig nok stor pris på hytte- og leilighetseierne som holder liv i dem. Men turistene på Hovden setter også pris på de som driver forretning i bygda.

— Skriver du om næringslivet her? Det er veldig bra for de gjør en god jobb, sier Halvard Dovland. Sammen med kona Siren Dovland er han i ferd med å ta med seg noen poser med dagligvarer ut fra Coop Extra i sentrum.

Halvard og Siren Dovland har akkurat handlet på Hovden, og er fornøyde med næringslivet i skibygda. Foto: Roald Ankersen

Ekteparet har leilighet på Hovden, og er blant de mange som bidrar til at butikken må få inn en full trailer med varer hver eneste dag gjennom hele påsken. Til vanlig får de varer tre ganger i uken, og da er bilene langt fra fulle.

— Det er travelt. Vi blir en av de største dagligvareforretningene i landet denne uken, sier Terje Rogstad som eier butikken. Cirka 10 prosent av årsomsetningen på 45 millioner kroner skjer i påsken. Til tross for 14 timers åpningstid er det mange kunder hele tiden.

— Folk koser seg når de er på fjellet. De har ordentlig mat hver dag, og de kjøper alle ingrediensene til et godt måltid, sier Rogstad.

Grått og godt

Overnattingsstedene får også fylt opp sengene i påsken. Det er ikke like lett for alle ellers. Hovden Resort med overnattingsstedene Hovden Høyfjellshotell og Hovdestøylen har hatt noen tøffe år. Nå går det bedre.

— Hele denne sesongen har vært god. Februar var «all time high», sier Frank Ekmann som er daglig leder. Han sier påsken er et av høydepunktene for omsetningen, med 10 - 15 prosent av hele året.

— Men det er slutt på tiden da vi kunne leve hele året av vinteromsetningen. Vi må få opp besøket også i sommermånedene, sier han.

Mens de fleste på Hovden håper på sol fra blå himmel er det en som mener grått kan være godt.

Det er slutt på tiden da vi kunne leve hele året av vinteromsetningen

— Vi må ha litt godvær så folk kan komme til Hovden, men bortsett fra det er jeg ikke så glad i fint vær som alle andre her oppe, sier daglig leder Torvald Gautland i Hovden Badeland. Også badelandkaren opplyser at rundt 10 prosent av årsomsetningen på 7,5 millioner kroner skjer i løpet av ti dager rundt påsketider.

Halvparten i feriene

Borte ved alpinsenteret håper hovedeier Roger Sørli på sol mest mulig av påskeuken. Av en omsetning i skisenteret på cirka 30 millioner kroner, står påsken for cirka 5 millioner - altså 16 - 17 prosent. Jul og de to vinterferieukene står for omtrent samme andel. Til samme utgjør disse tre feriene halve omsetningen.

— Vi dør ikke om påsken er dårlig, men forskjellen på en god og dårlig påske kan utgjøre 1,5 millioner kroner, sier Roger Sørli. De to neste dagene, skjærtorsdag og langfredag, er de travleste gjennom hele året.

— Da kan det komme opp mot 3.000 kunder daglig, sier Sørli.

_55Y9773_2178475-1.jpg Foto: Kjartan Bjelland

Lager ringvirkningsrapport

Turistnæringen på Hovden har bestilt en rapport som sier hvor mye turismen har å si for næringslivet i regionen.

Destinasjonssjef Lasse Eidskrem på Hovden sier det bor rundt 20.000 mennesker på Hovden i påsken. Hvor mange de har resten av vintermånedene har de ikke gode målinger på.

— Menon holder på å lage en ringvirkningsrapport for oss. Jeg har ikke noe å presentere derfra enda, men det er ingen tvil om at påsken og vinteren betyr enormt for næringslivet her. En indikasjon kan jo være dagligvarebutikkene på Hovden. Det bor 943 mennesker i hele kommunen. Resten er turister. De to dagligvarebutikkene på Hovden omsetter for 70 - 80 millioner kroner til sammen, sier Eidskrem.