— Vi synes det var vanskelig å jobbe med en aktør som ville ha en større og større del av alt selv. Det ble dyrt og de tok en høy husleie. De stilte krav til andre aktører som ikke var realistiske, sier daglig leder i Lagg Ski og kaffe, Kari Nomeland-Strømsøe. Inntil i fjor drev de skiskole med utgangspunkt fra Hovden Alpinsenter. Etter eget ønske avsluttet de kontrakten.

— Vi har nå levert inn en stevning for det vi mener er manglende oppgjør etter at de overtok skistallen, sier Nomeland-Strømsøe.

Flyttet til sentrum

Lagg flyttet denne vinteren til Hovden sentrum. Der driver de blant annet skiutleie, arrangerer turer, selger sportsklær og har kafé.

For to år siden bestemte Høyesterett at Arne Johan Mosfjelds Skiservice fikk lov til å bruke løypene i alpinanlegget etter at alpinsenteret ville nekte dem det.Men Høyesterett sa samtidig at skisenteret kunne kreve ekstra betalt av skiskolen for å bruke heisen. Dermed mente Mosfjeld at dommen var verdiløs for ham. Den gang skulle Lagg få enerett på skiskole i bakken. Nå er også de ute, og alpinsenteret har overtatt selv.

— Den gamle saken med Skiservice har jeg ikke så lyst til å kommentere mer. Der har vi sagt vårt for to år siden. Når det gjelder Lagg, så gjelder stevningen et beløp på 300.000 kroner. Vi mener skistallen var mangelfull da vi overtok. De er ikke enige, og vi får la retten avgjøre, sier hovedeier Roger Hagel Sørli ved Hovden Alpinsenter.

Synergieffekter

Han skjønner at kravene de stilte var store for en liten aktør, blant annet at de skulle ha åpent hver dag selv om det nesten ikke var kunder i anlegget.

— Vi gikk med på en lavere husleie og vi lot dem slippe å ha åpent på kveldstid selv om vi hadde kveldsåpent. Men når vi har overtatt selv, så har vi åpent så lenge skisenteret har åpent. For oss er det lettere fordi vi kan få synergieffekter. Mens de slet med å gi nok timer til sine instruktører, kan vi bruke de samme menneskene i skiskolen, skiutleie, restaurant og flere andre ting, sier Sørlie.

Han mener konkurranse har gjort Hovden bedre både i restaurantbransjen, sportsbransjen og dagligvarebransjen.

— Men skiskolemarkedet er så lite at det bare er plass til én om kvaliteten og tilbudet skal være godt nok.