Klikk inn på kartet over og se alle kjøp og salg av fritidseiendommer i Bykle kommune i 2015.

— Vi har ikke merket nedgangen i oljebransjen, sier fritidsmegler Svein Erik Kvannes.

Fritidsboligsalget har tatt seg kraftig opp på fjellet. Både Bykle, Åseral og Valle har opplevd økt salg av fritidsboliger.

Vi har ikke merket nedgangen i oljebransjen

I 2015 ble det ifølge Eiendomsregisteret omsatt 163 fritidsboliger i Bykle. Da er tomter inkludert. Det er 22 flere enn i 2014. Teller man hvor mange enheter som er solgt for mer enn én million kroner, så kommer man til 132. Det er det høyeste tallet for Hovden noensinne. Fædrelandsvennen har hentet ut statistikk tilbake til 2000. ## Travelt

— Det er travelt, mye mer å gjøre enn man skulle tro i romjula, sier Svein Erik Kvannes, eiendomsmegler for Exbo på Hovden. Vi når ham midt mellom to visninger på dagtid nyttårsaften.

Hyttene ligger tett på Hovden. Det siste året har det heller ikke vært langt mellom hvert salg. I gjennomsnitt ble det solgt en fritidseiendom annenhver dag i 2015. Foto: Kjartan Bjelland

— Det er overraskende at det er solgt så mange enheter siste året, sier Kvannes. Han har selv nylig gått gjennom statistikk fra Eiendomsverdi, som er meglernes eget verktøy for registrering av salg. Det viser at det ble solgt cirka 120 hytter i 2015 mot rundt 90 året før.

— Vi merker veldig godt at det selges mange flere dyre hytter enn tidligere. Det har snudd seg veldig det siste året. Det går en god del fra 3,5 - 4 millioner og oppover, sier Kvannes.

Ugland-hytte

Tallene gir eiendomsmegleren rett. I 2015 ble det solgt 19 fritidsboliger til en pris høyere enn 4 millioner kroner. Det er sju flere enn i 2014. Kun året da fritidsboligene i Hovden Alpinlodge ble registrert solgt for første gang i 2009 er det solgt flere luksushytter i det øverste segmentet i kommunen.

Knut N. T. Ugland, her avbildet på Levermyr stadion, har kjøpt seg fritidsbolig på Hovden for 8,150 millioner kroner. Foto: Åge Harald Drangsholt

Det aller dyreste kjøpet i 2015 sto Knut N. T. Ugland for. Eneeieren av J.J.Ugland-gruppen investerte 8,150 millioner i en laftehytte på Solsetertoppen. Selger var Peik Bachmann, eier av Otralaft. Salget ble tinglyst 27. november.

— Mitt dyreste salg var til 6,8 millioner ved Hovdenut, men så dyre salg er det langt mellom. Det tok to år å selge den hytta, sier Kvannes.

Den ble kjøpt av Byggma-sjef Geir Olav Drangsland.

Denne hytta gikk for 8,150 millioner kroner. Den var én av 19 fritidseiendommer som gikk for over fire millioner kroner på Hovden i fjor. Foto: Tipser

— God råd

Hovden henger seg på en trend som peker oppover for de store fjelldestinasjonene i Norge. Gol og Hemsedal har hatt eventyrlige salg det siste året.

— Vi har hatt en god økning, og merker ikke noe til nedgangen i oljebransjen. Selv om flere har mistet jobben, har folk flest jobb. De som kjøper så dyre hytter har heller ikke spesielt høy belåning. De har en god og stabil økonomi, sier Kvannes. Han opplyser at priser rundt 3 millioner kroner har blitt et populært innsteg til hyttemarkedet. For få år siden kunne han si det samme om to millioner.

— I dette sjiktet merker vi at lav rente kan ha en del å si. Flere strekker seg opp en halv million for å få det de virkelig vil ha, sier Kvannes.

Bra i Åseral og Valle

I Åseral ble det omsatt 155 fritidseiendommer, inkludert tomter, hytter og leiligheter.

Brokke har opplevd økning i hyttesomsetningene etter flere tungsolgte år. Foto: Rune Øidne Reinertsen
Åseral har kraftig vekst i tallet på salg av fritidsboliger. Foto: Richard Nodeland

95 ble solgt på Bortelid, 31 på Ljosland og 17 ved Eikerapen. Her er økningen fra 2014 kraftig, og går opp fra 112.

I Valle kommune ble det omsatt 68 fritidseiendommer, mot 52 året før. I Evje og Hornnes var det nedgang fra 62 til 53 fra 2014 til 2015.