Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det i januar, februar og mars ble solgt 75 fritidsboliger i Aust-Agder, mot 99 på samme tid i fjor. I Vest-Agder falt det på samme tid fra 155 til 120 fritidsboliger.

Nedgangen på landsbasis er på 12 prosent, og det blir solgt færre hytter i de fleste fylker. Med en nedgang på 24,2 prosent i Aust-Agder og 22,6 prosent i Vest-Agder er tallene omtrent det dobbelte av landsgjennomsnittet.

Liten avkastning

— Vi merker at det er veldig lang omløpstid på hytter på fjellet. I snitt tar det 240 dager å selge en hytte på Hovden, sier Jøran Flakk, daglig leder ved DNB Eiendom på Sørlandet. Han mener selgerne må innse at deres fritidseiendom ikke alltid er like mye verd som de tror. Han sier at folk ikke må forvente kraftig prisøkning på hytteinvesteringen de har gjort. Kvalitetstid bør være målet fremfor avkastning på sparepengene.

— Når det tar 240 dager å selge har man priset seg litt ut. Folk bør være fornøyd om de får igjen det de har betalt, sier Flakk. Han sier at det i hovedsak er fjellmarkedet som har sviktet. DNB Eiendom har satset sterkt på Hovden de siste to vinterne, og har to faste årsverk på fjellet.

- Haltende

— Våre eksperter i områder sier at det ikke er så god fart. Vi har lyktes med å skaffe oss markedsandeler, men vi har ikke lyktes helt med driften fordi konjunkturene ikke er med oss, sier Flakk.

Brokke har i likhet med Hovden hatt et dårlig salg, mens Sirdal har hatt vekst. I tillegg har Åseral hatt flere salg enn Hovden denne vinteren. Det siste halve året er det ifølge Eiendomsverdi omsatt 44 hytter på i Åseral og 30 i Bykle. I Sirdal er det solgt 87. Regionlederen kaller hyttemarkedet litt haltende, og sier at det stort sett kun er Sirdal som går veldig bra. Det området henvender seg stort sett til rogalendinger, men gjør at fylkesstatistikken for Vest-Agder ikke er enda styggere.

Flere vil selge

Regionleder for Eiendomsmegler 1, Claus Eftevaag, sier at deres undersøkelser på landsbasis sier at det er flere som ønsker å selge hytta si enn det er folk som vil kjøpe. Mye negativ omtale i mediene har vært med å gjøre folk skeptiske. Samtidig har boligprisene stått stille eller falt.

— Folk kjøper gjerne fritidsbolig med pant i sitt eget hus. Når de ikke opplever at huset blir mer verdt, så føler de ikke at det er rom for å investere i fritidsbolig i tillegg, sier Eftevaag.

Han påpeker at det er mye psykologi i boligmarkedet, og spesielt for fritidsboliger som er et luksusmarked.

— Det er ingen som må ha fritidsbolig. Men når Dagens Næringsliv i helgen skriver at boligprisene er på vei opp, kan det ha en positiv effekt, sier Eftevaag. Han synes ikke nedgangen er dramatisk, og merker at det nå er noe mer fart i hyttemarkedet ved sjøen.

— Men jeg tror nedgangen i tallet på solgte fritidsboliger gir et bilde av hvordan året kommer til å være, sier Eftevaag.