I hele forrige uke ble Start-spillerne tutet ørene fulle av at Mjøndalen er så fantastisk gode på duellkraft og dødballer. De må ha fått inntrykk av at Mjøndalen er enda bedre enn det Lillestrøm var på 70— og 80-tallet, selv om de kun har en seier på de siste 19 kampene. Derfor scoret de selvfølgelig på et innkast etter en haug med tapte dueller, dårlige klareringer og en heading fra en totalt umarkert Morten Sundli, Mjøndalens desidert beste hodespiller.

I fredagens kamp, og spesielt i 1. omgang, skulle man forresten tro at Start fikk poeng hver gang de traff hodet til Sundli. Hvis planen var å unngå hodedueller og heller spille langs bakken, synes jeg det var uklokt å sende høye pasninger til han. «Det dør mange hjerneceller etter hver heading, og derfor bør Sundli være fritatt for IQ-tester resten av livet», sa min intelligente venn.

-Etter å ha ligget under, er det klart jeg er fornøyd med at vi tar poeng, og ikke taper. Det var sånn sett viktigst. Men vi gikk for tre poeng, sier Start-trener Bård Borgersen etter 1-1-kampen mot Mjøndalen fredag. Foto: Schr der, Tor Erik

På benkeraden rett foran meg satt det to skallede menn uten lue og en med tilsynelatende mye hår med lue, alle tre i sin foreløpige beste alder. Underveis i kampen varierte de mer i følelseslivet enn tre premenstruelle damer i sin foreløpige verste overgangsalder. I det ene øyeblikket var de mye bedre besserwissere enn Stantler & Waldorf, de to gamle gubbene på balkongen i The Muppet Show. I det neste øyeblikket skrøt de hemningsløst av pasningsfoten til Gudmundur Kristjansson og det sikre forsvarsspillet til Jørgen MC Hammer, som de kalte han. De begynte til og med å smårappe på noen sanger fra albumet «Please Hammer, Don't Hurt 'Em» som han ga ut 2. februar 1990. Et hett diskusjonstema var om Michael Christensen ble kjøpt fra fiskemottaket i Hanstholm eller i Hirtshals. «Danske Christensen kan i alle fall ikke ha jobbet om bord på Superspeed», sa min venn i et tørrvittig, men tårefylt øyeblikk. Det toppet seg fullstendig da en av dem begynte å savne Peder Winsnes i forsvaret.

Mjøndalens Christian Gauseth og Mads Hansen har TV-suksess med programmet «2 mot 1», og de tok suksessen med seg ut på Sparebanken Sør Arena. I en periode så det nesten ut som om Mjøndalen var dobbelt så mange spillere som Start, de presset høyt, og Start hadde mer enn nok med å treffe hodet til Morten Sundli med langpasninger. Det så ut som om de fleste Start-spillerne hadde fått akutt fargeblindhet, for det florerte med veldig gode feilpasninger. Utover i omgangen bedret det seg litt. Start klarte å holde ballen i laget i tre trekk etter hverandre etter 28 minutter av kampen, og etter 30 minutter kom Starts første sjanse. «Kampen burde startet 19.30, for Start var også i denne kampen totalt fraværende den første halvtimen», sa min venn etter å ha tenkt seg om en halvtimes tid.

2. omgang startet med kampens til da største applaus da speaker Bostrøm annonserte at Daniel Aase var byttet inn. På tross av navnet spilte han ikke frøkenfotball, men han arrangerte en to sekunders kunstutstilling i Mjøndalens 16-meter da han utlignet til 1-1 etter en times spill. Eller rettere skrevet etter en time uten spill. «Målet til Aase har mye høyere kunstnerisk verdi enn alle Frank Brunners 22 malerier som folk gikk mann og damer av huse for å kjøpe på Galleri Bi-Z», sa min gode venn i et malerisk øyeblikk. Cultivas administrerende direktør, Erling Valvik, har allerede tildelt Aase prosjektstipend fra Cultiva Ekspress Kunst, for bedre søknad hadde han aldri tidligere mottatt fra kunstmiljøet.

Rægestimen, Fløys fantastiske supportergjeng , skrev til og med en egen sang om Daniel Aase da han spilte i Vindbjart. Du skal være veldig god for at Rægestimen gidder å bruke tid på å lage sang om en spiller fra Vindbjart. Melodien er selvfølgelig den samme som på den kjente og kjære søndagsskolesangen «Og jeg vil ligne Daniel, og jeg vil ligne Rut»:

Folk tror han er ei jente, men fyren han er gutt

Hans fornavn det er Daniel, men Aase heilt til slutt

For Aase er et jentenavn, men han er ikke jente han

Folk tror han er ei jente, men Daniel er gutt

Rægestimen sprengte forresten lydmuren på lørdag, like etter at Fløy heldigvis reddet plassen i 2. divisjon. Hvis ikke Daniel Aase starter kampen mot Stabæk, tror jeg Start-supportere (ikke Ultras) kommer til å løfte vekk Bård Borgersen fra trenerbenken på Nadderud før kampstart. Jeg ønsker aller helst at Aase får spille venstre kant i en 1-4-5-1 – formasjon. Da tror jeg Start ville få utnyttet hans potensiale aller best.

aase.jpg

Jeg har skrevet mange godord om Håkon Opdal i bloggene mine , og også etter denne kampen fortjener han noen selv om jeg har vanskelig for å finne ord for hva hans innsats har betydd for årets Start-lag. Men uten hans innsats hadde Start rykket ned uten glans for lenge siden og allerede vært midt på tabellen i OBOS-ligaen 2017. Så god har han vært. På fredag holdt han Start inne i kampen med fire redninger som keepertrener Erik Ruthford Pedersen ville ha kalt middels pluss. Ruthford stiller veldig høye krav, selv på lave baller. I min forrige blogg lovet jeg å kjøpe sesongkort på Isachsen Stadion i Mjøndalen i 2016 hvis Start tapte mot Mjøndalen. Det slipper jeg heldigvis, aller mest takket være Opdal. Han og familien er derfor innvilget et weekend-opphold i skibbua vår på Flekkerøya. Som alle vet er alle skibbuer på øya stappfulle av fiskeutstyr, men det er mulig å holde ut der noen få dager utenom hummersesongen. Forutsetningen for skibbuoppholdet er selvsagt at Opdal forlenger kontrakten med Start.

Spillemessig var kampen en begredelig forestilling , uansett om den ble sett med egne øyne, briller eller linser. Mjøndalens hovedsponsor er Sparebanken Øst, og Start hovedsponsor er Sparebanken Sør. Etter kampen burde begge klubbene fått beskjed om å skifte sponsor til Sparebanken Rett Vest med øyeblikkelig virkning. Kampen var så dårlig reklame for bankene at de vurderte å sette ned lånerenten med hele 0,1 prosentpoeng med virkning allerede fra 1. januar 2017. «Dette er en tap-tap situasjon som klubbene må utnytte på best mulig måte» sa min økonomiske venn. Mot slutten av kampen ble publikum oppfordret av speaker Bostrøm til å ta med søppel og kaste den i søppelbøttene på vei hjem fra Sparebanken Sør Arena. De tre på benkeraden rett foran meg lurte på om Bostrøm mente noen av Start-spillerne, men så ille var det heldigvis ikke.

Heldigvis for Start tapte både Tromsø og Sandefjord. Likevel er Starts sjanser for fortsatt spill i Tippeligaen redusert etter denne helgen. Jeg tippet at Start ville slå både Sandefjord og Mjøndalen, men fasiten er dessverre kun ett poeng. «Du bør være veldig fornøyd, for det er sjelden du har noen gode poeng i det hele tatt», sa min gode venn uforståelig uforskammet.

I uka som gikk gjennomførte Start-spillerne en dør til dør-aksjon for å få folk til å komme på fredagens kamp. Et godt og vellykket tiltak, men denne uka bør det iverksettes en liv til liv-aksjon for å overleve i Tippeligaen. Starts siste seier var for 13 kamper siden. Den 4. juli ble Stabæk rundspilt og banket 4-1 på Sparebanken Sør Arena. Hver

Rikke og Arild Grundetjern synes det var en hyggelig overasskelse å få Espen Børufsen på døra. Foto: HERMAN FOLVIK

dag frem til søndag bør derfor spillerne få i hjemmelekse å se videoen fra den kampen. La oss slippe alt maset om leksefri denne uka, for Start-spillerne trenger alle mulige vekttall i selvtillit før søndagens bortekamp mot Stabæk.

Tromsø — Bodø/Glimt

Mjøndalen - Aalesund

Stabæk - Start

« Håpet er lysegrønt » er tittelen på Alexander Kiellands novelle fra 1879. På Sørlandet er håpet fortsatt gult og svart.

Sportslig hilsen

Paul «Tåa» Richardsen

Gammeldags midtstopper