I mitt forrige blogginnlegg foreslo jeg å gi Bård Borgersen det defensive ansvaret ut sesongen. Dette fordi Start-laget har lekket mer enn WikiLeaks og Julian Assange til sammen. Jeg pleier aldri å få gjennomslag for noen av mine mange gode idéer, så derfor fikk jeg sjokk da Borgersen plutselig fikk både bukta og begge endene. «Dette kan bli vakrere enn Svanesjøen», sa min gode venn som kan ha misforstått uttrykket «bukta og begge endene». Etter to minutter av kampen begynte det å gå opp for meg hvorfor jeg aldri pleier å få gjennomslag for mine idéer, og etter ett kvarter forsto jeg det veldig godt.

Bård Borgersen synes målet i mot etter tre minutter ødela mye av kampen. Foto: Nesvold, Jon Olav

Mange har hatt dårlige og flaue debuter , både på det ene og det andre området, men Borgersens første kvarter i trenerdebuten i Tippeligaen overgår det meste. Det var så sterke scener at også det burde hatt 16-års aldersgrense. Først to tapte dueller etter et innkast, noe den gamle duellkongen Borgersen garantert mistet nattesøvnen av. Deretter et pasifistisk forsvarsspill og en sideforskyvning så voldsom at det førte Sandnes nesten helt til Fredrikstad. Heller ikke Opdal var med på notene da det sang som verst mellom beina hans. Han fortjener uansett gratulasjoner etter sin kamp nummer 250 i Tippeligaen. En meget sterk prestasjon på en svak dag. Hittil i år hadde Sarpsborg 08 kun scoret to av sine mål i kampens første 15 minutter, færrest av alle lagene i Tippeligaen. «Det blir vanskelig å holde nullen når vi har sluppet inn to mål det første kvarteret», sa min venn en halvtime ut i kampen.

Jeg trodde den nye treneren skulle opprette Borgervern på egen banehalvdel, og at sånne juniorfeil på seniornivå var parkert for godt. Men i Starts defensive arbeid er det tydeligvis enda flere lik begravet enn under Torvet i Kristiansand. «Jeg har hørt rykter om at den nye favorittsangen til Bjørgum og co er Å salige stund uten like», sa min venn i et hjernedødt øyeblikk.

Start har nå åtte tap på rad i Tippeligaen. Det er en tangering av den verste tapsrekken fra august til oktober 2002. Det er forresten veldig pinlig å tape for Sarpsborg, byen som har det laveste utdanningsnivået av Norges 20 største byer. Derfor er det ingen som forstår og vet hvorfor Sarpsborg i 2011 fikk vitensenteret Inspiria Science Center. Det betyr sannsynligvis at fotball ikke er et spill for de intelligente, og endelig forstår jeg hvorfor mange mente at jeg var for dum til å bli lurt av finter. Sarpsborg har i tillegg heller ikke fostret mange kjente døtre og sønner, men skuespiller Nils Ole Oftebro og Ridderrennets grunnlegger Erling Stordahl kommer tross alt fra Sarpsborg. Oftebro spiller bedre enn Armin Askar i motstandernes 16-meter. Blinde Erling Stordahl hadde stor sans for humor og selvironi, så han ville nok ha sagt at han så veldig mørkt på Starts muligheter til å beholde plassen i Tippeligaen. Sarpsborgs mest kjente varemerke er Borg, og etter alle gavepakkene i gårsdagens kamp vurderer bryggeriet å bruke et bilde av Borgersen på årets juleøl.

Sarpsborg 08 har en visjon om å skape historiske øyeblikk , og det tredje målet vil være ett av dem i klubbens korte historie. Angrepet hadde flere gode trekk enn Magnus Carlsen har hatt, og Opdal ble satt fullstendig sjakk matt av Martin Wiigs skjulte og velplasserte skudd. Med til historien hører det at Starts forsvarsarbeid nok en gang var både under, over og ved siden av enhver kritikk. Det er utrolig at så mange kan være på jobb samtidig, uten å gjøre noe. Start gjorde tre bytter i går. På Fevennens poengbørs står det at alle tre spilte «For kort tid til å bli vurdert». Etter min mening spilte alt for mange av de andre «For lang tid til å bli vurdert».

Patrick Mortensen sendte Sarpsborg i ledelsen. Nok en gang kom Gudmundur Kristjansson og Start tidlig under. Foto: Nesvold, Jon Olav

Sarpsborg 08 har noen få klassespillere. Jeg synes de fikk altfor fritt spillerom, og fikk lov til å prege kampen i alt for stor grad. Ajer hadde mageproblemer både før og under kampen, og de ble i hvert fall ikke mindre etter at Ernemann og Zajic også rant alt for lett gjennom. Start fikk heldigvis et trøstemål til slutt, da Børufsen på elegant vis curlet et frispark i mål forbi en passiv Kerr.

I dag er det valg , men i Start må alle være på samme parti i syv kamper hvis det skal bli fremskritt og valgseier til slutt. Start ligger nå på direkte nedrykksplass, men det er fremdeles godt håp om å beholde plassen i Tippeligaen. Det er selvfølgelig alt for tidlig å nedsable «prosjekt Borgersen» etter en uke og en kamp, men i jubileumskampen mot Lillestrøm må vi se helt andre, og mer samstemte takter, hvis det skal bli poeng. Start fyller 110 år på kampdagen, og det er invitert til en stor jubileumsfest i Caledonien Hall på kvelden. Festen starter selvsagt kl. 19.05. Jeg tipper at stemningen på festen avhenger litt av resultatet i kampen.

Soknepresten i Vågsbygd, Nils Terje Andersen, er en smule interessert i Lillestrøm. På bursdagen min fikk jeg en flott gave av han: Han vil spandere billett på meg på bortetribunen, sammen med Kanarifansen, på lørdagens kamp. Alternativt må jeg synge solo på gudstjenesten i Vågsbygd kirke dagen derpå, søndag 20. september kl. 11.00. Jeg spurte om han hadde flere alternativer.

Jeg håper det blir et godt valg i dag, og jeg håper også at du velger å støtte Start mot Lillestrøm på Sparebanken Sør Arena lørdag 19. september kl. 15.30. «Start trenger mer støtte nå enn det Quartfestivalen noen gang fikk», avsluttet min gode venn med tårer i øynene.

Sportslig hilsen

Paul Richardsen

Gammeldags midtstopper