Jeg ble både ut— og avblogget etter forhåndsomtalen av Odd - Start 19. juni. Ikke visste jeg at jeg satte full fyr på både homofili- og gjengiftedebatten i Den norske kirke. Dette fordi jeg skrev i en hovedsetning at «Odd vil ha Helge» var overskriften i Fevennen da Odd for noen år siden var interessert i Helge Haugen. Det tok helt av, og det toppet seg da overskriften «Ingunn til Ansgar» sto i Fevennen bare noen dager etter. Jeg trodde at Instituttlederen ved UiA, Ingunn Folkestad Breistein, var godt gift med sin Asbjørn, men likevel valgte hun altså å melde overgang til Ansgar. Det går forresten rykter om at overgangssummen var på hele 30 sølvpenger. Da hadde Eivind Ljøstad, sjefredaktøren i Fevennen, fått mer enn nok, og jeg ble innvilget en ufortjent og lang, men svært ufrivillig, sommerferie. «Jeg trodde man bare kom ut av skapet, men nå kommer man visst ut gjennom overgangsvinduet også», sa min gode venn som ikke har hatt ferie i det hele tatt.

Jeg begynte ferien med å arrangere Sør Cup, og for første gang var det over 500 deltakerlag. «Cupen er blitt såpass stor nå at dere bør vurdere å skifte navn til D Cup», sa min gode venn som burde ha hatt ferie. Etter Sør Cup reiste jeg til Hellas i et forsøk på å redde den greske økonomien. Før avreise vekslet jeg hele feriebudsjettet inn i drakmer hos venner og ukjente, men til en forandring var jeg dessverre litt forut for min tid for en gangs skyld. Resultatet ble at jeg måtte livnære meg som gatesanger i gamlebyen Plaka i Athen med kun to sanger på repertoaret: «Starthymnen» og «Bring meg hjem til Flekkerøya». Det ble selvfølgelig en braksuksess, og jeg hadde flere besøkende enn Akropolis. Innimellom fulgte jeg litt med på toppfotballen i Norge, i den grad et land som ligger på 67. plass på FIFA-rankingen spiller toppfotball. Heldigvis er vi fremdeles langt foran Færøyene som ligger helt nede på 74. plass.

Starts sommerprestasjoner har vært like ustabile som det sørlandske sommerværet. Når man endelig trodde at sola og varmen var på vei, drev mørke og regnfulle skyer inn over Sørlandet. Og temperaturen har vært lavere enn hos Hennig Olsen på en iskald dag. Etter uavgjort mot Odd, seier mot Aalesund og seier og festspill mot Stabæk, kom tapene og elendig spill både mot Tromsø og Viking. Å tape 0-3 hjemme mot Viking svir mye mer enn den største blåmaneten.

Det har også skjedd en del på trener- og spillerfronten etter at jeg ble ut- og avblogget av sjefredaktøren. Etter sesongen takker Mons Ivar Mjelde for seg. Han har forsøkt å bygge stein på stein i over fire år, og det var nok derfor han fikk med seg Odd Berg før denne sesongen. Hvis han blir ny hovedtrener, vil han sikkert videreføre dette og bygge Berg på Berg. Etter min mening er det mye viktigere å fortelle spillerne at tro kan flytte fjell, spesielt på Sørlandet. Steinar Pedersen er trener i Jerv nå, men tro kan sikkert flytte både fjell og Steinar. På slutten av 70-tallet spilte Gunvald Slatlem i Start. Eller han spilte ikke så mye, og ledelsen var derfor svært glad og fornøyd da Jerv kom med tilbud. «JERV?? Er ikke det et dyr da?», utbrøt Slatlem da han ble fortalt om tilbudet.

Emil Dahle har returnert til Stabæk, John Olav Norheim er leid ut til Nest Sotra og sist, men ikke minst, er Mathias Vilhjalmsson solgt til Rosenborg. Inn har endelig magikeren Daniel Aase fra Vindbjart kommet. «Bedre sent enn alt for tidlig», hørte jeg i bakgrunnen. I tillegg har det, tradisjonen tro, vært en del utenlandske spillere på prøvespill, og det virker som om den nigerianske spissen Austin Ikenna er den som er nærmest kontrakt etter at Vilhjalmsson ble solgt. Jeg har ikke peiling på hvor god han er, men i følge rapportene er han en stor og sterk møtende spiss. Jeg håper at han også kan løpe fort mot motstandermålet, for det er det Start trenger mest av alt. Snart klarer jeg forresten ikke å følge med lenger, for nå snakker de såkalte ekspertene bare om moderne midtstoppere, sittende midtbanespillere, innoverkanter, hengende spisser, møtende spisser, mellomromsspillere, offensive keepere, bakromsspisser osv., osv. Dagens generasjon vet snart ikke at en som spiller half er en sentral midtbanespiller. Fotball er et enkelt spill som er lett å gjøre veldig vanskelig.

Start ligger nå på 10. plass - kun 3 poeng foran kvalik og nedrykksplass. Det blir en utfordrende høstsesong med en liten stall, og derfor er det ekstremt viktig at ledelsen med små økonomiske ressurser gjør riktige valg i overgangsvinduet med to tanker i hodet samtidig: Sikre klubbens videre eksistens og sikre plassen i eliteserien. Jeg har tro på at begge deler kommer til å lykkes. «Det er ikke lett å ha to tanker i hodet samtidig når man hele tiden kun tenker på én ting», kom det fra min tenkende venn.

Jeg har håp om at Start i tiden fremover mer og mer skal bli et sørlandslag. Det er lett å bli nostalgisk og tro at alt var bedre før, men tidligere var spillere fra Flekkefjord til Risør mer enn gode nok til å hevde seg helt i toppen av norsk fotball. Jeg tror fremdeles at det er mulig å få til, for det er ikke sikkert at spillere og trenere er bedre fordi de ikke kommer fra Sørlandet, snakker en annen dialekt eller et annet språk. I forrige uke var jeg på Dana Cup i Hjørring. Der deltok over 1000 lag fra 45 nasjoner, og mange lag fra Sørlandet gjorde det godt. Vigør gikk helt til topps og vant Gutter 19. En meget sterk prestasjon. I samme klassen kom Flekkefjord til semifinalen. I Jenter 19 tapte Lyngdal finalen, og Team Sør tapte semifinalen i Jenter 15 etter straffesparkkonkurranse.

Jeg så finalen i Gutter 15 (klassen med flest deltakerlag) mellom Gimletroll og Sandefjord, som Gimletroll dessverre tapte etter straffesparkkonkurranse. Laget imponerte meg stort, og banens gigant og desidert beste spiller var Gimletrolls midtstopper Aleksander Spenik med overlegen fart, spenst og teknikk. Han kan bli så god han vil hvis han får muligheten, og for meg ble han et godt bevis på at det finnes spillere i breddeklubbene på Sørlandet som kan bli toppspillere. Start har nå et av landets aller beste 16-årslag, og blir disse tatt godt vare på ser fremtiden lys ut for Start og fotballen på Sørlandet. Gi dem tid, gi dem tillit, gi dem muligheter, la dem gjerne utvikle seg i andre klubber og ikke glem dem når de blir 20. Spillere utvikler seg forskjellig, og jeg glemmer aldri ordene til min gamle trener, Brede Skistad: «Å behandle alle spillere likt er urettferdig fordi spillere er så forskjellige». Siste sitat fra min venn i denne bloggen kommer jeg imidlertid til å glemme veldig fort: «Er du for gammel, er du god nok.

Kommende søndag er det bykamp mellom årets to norske arrangører av The Tall Ships Races, Aalesund og Kristiansand. Begge lagene har 19 poeng, men vi satser på at Sørlandets flaggskip nok en gang går seirende ut av duellen og seiler fra Aalesund på tabellen for godt.