Nord-Norges nasjonalsang, «Å eg veit meg eit land langt der oppe mot nord» , skrevet av Elias Blix i 1896, runget over Aspmyra stadion like før kampstart. Stemningen var høyere enn Oksskolten (Nordlands høyeste fjell, 1916 moh.). Bodø/Glimt jaktet sin sjette strake seier i Tippeligaen, noe som i tilfelle ville bli ny klubbrekord. Rekorden har Lillestrøm, som i sesongen 1986 vant 11 kamper på rad. Start hadde tapt tre kamper på rad før gårsdagens kamp. Rekorden har Skeid som fra august 1996 til mai 1997 tapte 12 kamper på rad. «Start ligger veldig godt an i forhold til Skeid» sa min optimistiske og kloke venn.

Bodø/Glimts, og kanskje Tippeligaens beste spiller, Papa Alioune Ndiaye , ble solgt til tyrkiske Osmanlispor i uka som gikk. Han er bedre kjent som Badou, et kallenavn moren ga han da han var liten, sikkert fordi det lignet så veldig på Papa Alioune. Jeg hadde derfor litt tro på seier i går, og det begynte så bra. Ajer og Salvesen fant hverandre bedre enn et nyforelsket par. En herlig utsidepasning fra Ajer fant veien til Salvesens lyse hode bak Sanés mørke lugg, og 0-1 var et faktum. Men dessverre var det et faktum i kun to minutter. Det ble et kort øyeblikk Valentine's Day for høyreback Zarek Valentin da han på heroisk vis fikk lagt inn til Alexander Sørloth som hamret ballen i mål med venstreslegga. Alexander er sønn til sin feilvendte far. I løpet av gårsdagens kamp ble dessverre sønnen omvendt hele fire ganger. Etter hvert stilnet også nyforelskelsen mellom Ajer og Salvesen, og utover i omgangen minnet også de mer og mer om et gammelt ektepar uten lidenskap og med faste rutiner. Til tross for det, var spissparet Starts to beste spillere i går.

Lars-Jørgen Salvesen fortviler etter å ha brent en stor sjanse mot Bodø/Glimt.

Start hang likevel bra med nesten helt til pause , men nesten er sjelden bra nok. Trond Olsen stjal ballen fra Hodnemyr, og både Hodmemyr, Vikstøl og Børufsen minnet om tre skarpe hekksakser i sin iver etter å gjenvinne ballen. Til slutt hadde de klippet litt for mye for dommer Steen, som la ytterligere en sten til Mjeldes byrde, og blåste frispark. Et helt unødvendig frispark, for Olsen var like ufarlig som en vannpistol med løskrutt i den posisjonen han var i. Men, på frispark med kjeiva fra 20 meter er han dessverre veldig god….

«De fleste sier at det bare var ett lag på banen etter pause, men jeg er helt sikker på at det var to» , sa min venn som ikke er mest kjent for sin ironiske sans. Bodø/Glimt kjørte over Start, og det som skremte meg aller mest var måten baklengsmålene kom på. Jeg begynte å lure på om det sto et «Markering forbudt — skilt» i Starts 16-meter. Det er sjelden jeg får vondt i hele kroppen av noe jeg bare ser, men det gjorde jeg av det forsvarsspillet jeg så i går. Eller rettere sagt av det forsvarsspillet jeg ikke så. Start hadde mer enn nok spillere på plass foran eget mål, men det hjalp lite fordi de aller fleste sto på feil plass. Det er vanskelig å vinne en duell uten å være i den. Bodø/Glimt lurte gang på gang hele Startlaget til «å dra på Lopphavet», som «Bodø» (spilt av Knut Eide) stadig vekk utbrøt i de legendariske Stompa-filmene som gikk som en farsott over landet i min barndom. Forsvarsspillet var så dårlig at jeg for en gangs skyld så frem til reklamepausen på C More. Jan Halvor Halvorsen kan ikke ha vært så veldig langt unna sparken etter 13 serierunder og åtte poeng, men etter 19 serierunder og 26 poeng synes alle i Bodø at krøllene hans aldri har vært finere. Treneryrket endrer seg fort, ikke bare i Molde.

Mons Ivar Mjelde har til gode å vinne i Bodø.

Som nevnt tidligere synes jeg Ajer og Salvesen var de minst dårlige i går. Ungguttene tok ansvar, mens de som burde tatt det ikke tok det. «Alle» har fasiten på laguttak, innbytter og taktikk etter at kampene er ferdigspilt. Likevel undrer det meg at Owello fikk spille i hele 81 minutter. Han burde etter min mening vært tatt av banen først av alle, og jeg synes Mjelde gjorde Owello en stor bjørnetjeneste ved å la han spille så lenge. Man kan trygt ta med alle de andre dyrene i Hakkebakkeskogen også. Kan Owello ha trodd at Start spilte i gule drakter i går?

Mons Ivar Mjelde har aldri vunnet mot Bodø/Glimt som trener i Tippeligaen. Seks forsøk har gitt én uavgjort og fem tap, så heller ikke i går kunne han synge bodøværingen Terje Nilsens fantastiske vise «Æ lengta ofte utover te Mjelde» av full hals. Det er kanskje ikke å forvente at Mjeldes steingjerde skal kunne måle seg med et lag der fundamentet er bygget av Harald, Ørjan og Runar Berg. Yngstemann Arild Berg brukte den gule tannbørsten til supporterklubben «Den gule horde» litt for lite, så han fikk dessverre karrieren ødelagt på grunn av amalgamforgiftning. Mjelde ønsket seg mye energi av spillerne sine i gårsdagens kamp, men jeg anbefaler markedsavdelingen i Start å få til en avtale med LOS som varer i mer enn 45 minutter i hver kamp.

Å tape 5-1 mot Bodø/Glimt, er skikkelig stygt. Start har nå tapt fire kamper på rad og nærmer seg Skeids rekord. Målforskjellen på de fire kampene er 2-12, og de neste motstanderne er Odd hjemme og Strømsgodset borte. «Jeg ser veldig positivt på de to neste ukene, for i kamper der Start har alt å vinne har de alt å vinne», sa min venn i et intelligent øyeblikk. I de siste serierundene har mange av de andre resultatene gått Starts vei, noe som betyr at både Sandefjord, Mjøndalen og Tromsø fremdeles ligger bak på tabellen. Det er ikke sikkert det kommer til å fortsette, og derfor tror jeg det er lurt om Start snart vinner en kamp igjen. La oss håpe det skjer allerede mot Odd på søndag, et lag som i følge trener Fagermo heller vil havne på 7. plass med spillere fra Telemark enn å kjøpe seg til suksess. Fagermo hentet nettopp Pape Paté Diouf til Odd. Det er sikkert fordi Fagermo tror at Senegal ligger i Telemark. Spissen Austin Ikenna ble klar for Start i dag. Han er fra Nigeria, et sted som sannsynligvis også ligger i Telemark. Dette fordi Chukwuma «Bentley» Akabueze kommer fra samme sted, og han spiller i Odd.

Sportslig hilsen

Paul «Tåa» Richardsen

Gammeldags midtstopper