16. mai kunne ha blitt Kristiansands festdag i Stavanger. Viking har sjelden vært større favoritter i lokaloppgjøret, men Start surfet videre etter turen i Aquarama på fredag. De mange tilreisende Start-tilhengerne var klare til å ta en liten bølge ved kampslutt, men etter 88 minutters spill kom brottsjøen som ødela alt. Vikings uforløste vidunderbarn, 18 år gamle Zymer Bytyqi, hamret ballen opp i Opdals nærmeste kryss fra 20 meters hold. Heroiske Start-spillere lå strødd og måtte bite i naturgresset, og det smakte så bittert, så bittert.

Kristoffer Ajer depper etter at sluttsignalet har gått på Viking Stadion. Foto: NTB Scanpix

Det kunne så lett ha blitt motsatt, for etter 79 minutter blåste Kristoffer Ajer ballen over fra god posisjon. Ajer minner forresten av og til om legendariske Jackie Charlton (unntatt hentesveisen) som spilte 773 kamper for Leeds United i perioden 1952-1973. Det er en hedersbevisning for en 17-åring å bli sammenlignet med ham. Charlton ble kalt for sjiraffen, men overstegsfintene som Ajer rundlurte kaptein Indridi Sigurdsson med, har ingen sjiraff gjort verken før, eller i alle fall ikke siden 16. mai 2015. Den 21. januar 1989 ble det for aller første gang født en sjiraff i Kristiansand Dyrepark. Den fikk navnet Matta, men av uforståelige grunner ble den senere solgt til Sverige for en ukjent overgangssum. Dyreparken har dessverre valgt å gjøre som Start gjør med spillerlogistikk, og kommenterer derfor ikke dyrelogistikk. Uansett, den neste sjiraffen som fødes i Dyreparken MÅ døpes for Ajer. Ajer er snart myndig, så det blir mest sannsynlig en voksendåp.

Frem til scoringen gjennomførte Start en bunnsolid kamp defensivt . De John fløy høyere enn ei Kanadagås i trekktiden, og fortsetter han sånn blir han ikke lenge i Start. "De John kommer til å bli Høddhentet til United States Air Force", sa ord— og uttrykkseksperten som ikke forstår hvorfor de ikke er interessert i De John i Ulsteinvik. Christensen pløyde unna mer enn en dansk storbonde i våronna.Salvesen løp nesten hestehalen av seg, og Opdal fungerte bedre enn Odda Smelteverk gjorde på sitt aller beste. Det var før konkursen i 2003.

Alex De John takler Viking-spiss Jon Dadi Bødvarsson mot slutten av 16.mai-kampen. Amerikaneren var stor mot Viking. Foto: NTB Scanpix

Det defensive sto i høysetet 16. mai, men sånn har det ikke alltid vært for alle i Start. Matta var, i tillegg til et fint sjiraffnavn, en fantastisk god fotballspiller. Offensivt. Han hadde ikke mange, om noen, defensive fibre i kroppen. Starts høyreside med bestekameratene Matta og Trond Pedersen var fryktet av alle andre lag, men det hendte at kaptein Trond ikke var spesielt godt fornøyd med Mattas defensive innsats. "Jeg anser det defensive for å være en B-oppgave, så det får du ta deg av", svarte Matta.

Jeg fulgte Viking — Start fra den indiske restauranten Jaipur på Karl Johans gate i Oslo. Underveis svettet jeg mer enn Start-spillerne som løp rundt på Viking Stadion, og de svettet mye og blødde for drakta. Jeg trodde først det var på grunn av spenningen at svetten piplet fra hele kroppen, og at hodet så ut som en overmoden chili. Etter hvert forsto jeg at krydderstyrke middels pluss var et kjempesjokk for en sart gane fra Flekkerøya som er oppvokst på «potetser og bron saus». Min gode venn spiste for noen år siden pepperbiff på en flott restaurant i New York. "Do you like it hot", spurte kelneren. "As hot as a norwegian Viking can eat it", svarte han og drakk vann døgnet rundt resten av turen. Han sliter ennå litt med forskjellen på «hot og warm».

Viking-trener Kjell Jonevret. Foto: NTB Scanpix

Viking-trener Kjell Jonevret kommer også til å få problemer med ganen. Han stapper så nye snus under leppa at han er i ferd med å pådra seg åpen gane. Mercy Ships har basen sin i Stavanger, og Erling Natvig må spørres om legene om bord kan foreta en undersøkelse og eventuelt en hasteoperasjon av Jonevret. Han er forresten en hyggelig og morsom kar. I siste kamp i 1989 møtte vi Viking på gamle, ærverdige Kristiansand stadion, og Jonevret spilte spiss. Det var forresten det året det kom ny tribune med tak på stadion. NRK hadde en konkurranse på den tiden, der man skulle dikte en sang om aktuelle hendelser på melodien «Det bor en baker i Østre Aker». Jeg diktet følgende sang:

TRIBUNESANGEN 1989

I førtiåtte de la fram planen

Bygg ny tribune på denne banen

Og Matta maste i mange år

Se å få gjort no med stadion vår

I åttiåtte, non tiår etter

Paul O. holdt møte, og han beretter

Riv ned den gamle, og bygg en ny

Jeg vil se Start uten paraply

Med Start i første og ny tribune

Publikum blir i et bedre lune

Møt frem og støtt oss, vi kaster loss

I første kampen vi banker Moss

Jeg fikk merkelig nok ikke tilbud om å bo i Grotten etter dette mesterverket, men jeg ble den stolte vinneren av en stilig, lyseblå NRK-radio. Moss vant dessverre kampen 1-0 etter scoring av Rune Tangen, men radioen virker ennå.

Vi måtte ha minst uavgjort mot Viking i 1989 for å beholde plassen i toppdivisjonen, og 10 minutter før slutt var stillingen 1-1. Jonevret var en god angrepsspiller, og jeg hadde halset etter han gjennom hele kampen. "Får jeg en stor sjanse nå, velger jeg å skyte utenfor", sa Jonevret med et lurt smil og glimt i øyet. Han fikk dessverre ingen flere sjanser.

Neste kamp er Start — Sarpsborg 08. La oss håpe at ikke det blir resultatet. Laget fra Sarpsborg kommer fra hjemmetap mot Lillestrøm, og kommer til å selge seg dyrt. "Start må for all del ikke selge bjørnen før ulven i Vegårshei er skutt", sa min nervøse venn.

Mjelde mot Viking.jpg Foto: NTB SCANPIX

I går gikk Start i tog, men til å begynne med var det litt uorden i rekkene og vanskelig å se om formasjonen var 4-4-2, 4-4-1-1, 4-3-3, 3-5-2 eller 4-2-3-1. Beklager, Erik Ruthford Pedersen, at jeg i alle tallkombinasjonene glemte den viktigste spilleren. Fanebærer og Mr. Start, Kai Eriksen, tok kommandoen, og snart var Start-toget like godt organisert defensivt som i kampen mot Viking. Offensivt manglet det ennå noe. Togtilskuerne hadde forventet at backene kom på noen sugende overlappinger i Markensgata, og at en midtbanespiller eller to dro til med noen dype gjennombruddsløp forbi spydspissen Kai når toget nærmet seg Tresse.

Vi satser på at alt snart sitter både defensivt og offensivt, og at Start får «ånden» allerede mot Sarpsborg 08 på 2. pinsedag.

Sportslig hilsen

Paul «Tåa» Richardsen

Gammeldags midtstopper