Jeg hater måker», har Odd Børretzen hevdet i mange år. «Jeg hater Haugesund», har jeg sagt siden 2005. I det året trente jeg Fløy, og i siste seriekampen var vi 12 minutter fra et sensasjonelt opprykk til Adeccoligaen. Da utlignet Haugesund, og trener Harald Aabrekk kunne juble for opprykket. Aabrekk var ikke spesielt populær i Sildabyen. Han ble av supporterklubben Maakeberget kalt for «Harald Håndbrekk» på grunn av måten de spilte fotball på. Aabrekk er forresten ikke den eneste som Maakeberget har hatt kallenavn på. Da Bala Garba ble klar for Haugesund i 1997, ble han kalt for «hettemåka». Dagens hettemåke heter Simon Diedhiou. Hettemåka er elsket av fansen, og er minst like grådig som Bala Garba var på sitt beste i Start. Garba var ikke på sitt beste i 4-5 kampen hjemme mot Aalesund den 15. oktober 2005. Jeg skal aldri glemme at han ikke tacklet backen Gustavo Bahoken som gikk over hele banen med Bala Garba hengende i trøya. Bahoken tok seg til dødlinja og la ut til dagens Aalesund-trener, Trond Fredriksen, som hamret inn seiersmålet i krysset på overtid. En grusom opplevelse, og Tom Nordlie har hatt mer sympatiske øyeblikk enn rett etter den kampen.

I gårsdagens førsteomgang var det også total mangel på tacklinger. Haugesund fikk gjøre omtrent som de ville, noe de selvsagt ville. Etter en stygg støttepasning fra Salvesen, fikk Haugesund altfor lett spill med å spille seg gjennom et Start-forsvar som lot Kristoffer Haraldseid plassere ballen rolig i mål. «Det var som en kald kniv gjennom et alt for varmt smør», sa min gode venn med en alvorlig mine. Start ble løpende imellom et Haugesund-lag som lekte seg med trekanter, og det er uforståelig at de fikk lov til å holde på så lenge med den slags på Sørlandet. Start-spillerne opptrådte som hodeløse kyllinger, og det ble rått parti for glupske måker. «Jeg skulle ønske at Start hadde hatt en Plan A», sa min venn med et fornøyd smil etter uttalelsen. Spillerne var så daue og utslåtte at det så ut som om de hadde fått pollenallergi av kunstgresset, men det kan ha vært av Søgne-gutten Sverre Bjørkkjær som spilte på Haugesund. Hvorfor i hekkfjell (sterkt kraftuttrykk fra Flekkerøya) spiller forresten en 19 år gammel Søgne-gutt på Haugesund?

William Ekong var helt konge som midtstopper, og han hadde mer kustus på Haugesund-forsvaret enn Sonja har på Harald. Utover i omgangen kom Start litt mer til hektene, men det nærmeste de kom var et godt skudd etter en god Hofftesving. Likevel var Start heldige som ikke lå under med mer enn ett mål til pause. Ledelsen i kommunikasjonsbyrået Gevir, som var gårsdagens kampsponsor, kan ikke ha snakket sammen da de valgte akkurat denne kampen. Men hjort var dessverre hjort. Jeg tror ikke Start klarte mer enn tre trekk etter hverandre i løpet av hele omgangen, men det er kanskje ikke lett å få til flere i et lag med så stor gjennomtrekk. I tillegg møtte de 11 sultne sildemåker, og de er som alle vet utpregede trekkfugler. I pausen mente noen at Start sannsynligvis kom til å bli innstilt til Amandaprisen som «Årets beste statist» under prisutdelingen i Haugesund i august 2016. «Veldig mange sier at det var et helt annet Start-lag som kom på banen etter pause, men de har ikke peiling på fotball», sa min gode venn som hadde fått med seg at de samme 11 fikk fornyet tillit i 2. omgang. Men det så ikke sånn ut, og publikum lurte på om Justin Gatlin hadde vært innom Start-garderoben i pausen. Start skapte plutselig sjanser, og bare en god Bråtveit i buret, stygge stolper og en kjempebom av Salvesen hindret utligning. «Teamarbeid er roten til alt godt», sa ordtakseksperten skråsikkert etter en stor Start-sjanse etter fint samspill.

Anne Grete Preus ble født i Haugesund. Hun hadde sannsynligvis denne kampen i tankene da hun skrev sangen «Av og til er en millimeter nok», for i begynnelsen av 2. omgang hadde Haugesund alle mulige marginer med seg. Eller margariner, som Karsten Johannessen pleide å si. Etter denne kampen kan ingen påstå at ikke størrelsen betyr noe, for tenk om Haugesund-målet hadde vært noen få centimeter større. Start kjørte kampen i 20 minutter, og spillet varmet mer enn sommeren 2015. Så ble det plutselig full vinter. En ny feilpasning fra Salvesen, og en ny millimeterpasning fra brasilianeren Bamberg sendte Diedhiou alene med Opdal. And Diedhiou did it. Nå høres det ut som om Salvesen var veldig involvert med negativt fortegn, og det var han dessverre. I går imponerte han meg mest etter kampen, der han svært skuffet sto rakrygget i intervjusonen og beklaget. MEN, begge Salvesens gode feilpasninger burde vært rettet opp lenge før både Haraldseid og Diedhiou kom i scoringsposisjon. 0-3 lignet forresten så mye på 0-2 at den legendariske sportsreporteren i NRK, Øivind Johnsen, kunne ha trodd at det var en reprise. Dessverre var det ikke det, og en gyteklar Gytkjær både klemte og klinte ballen i mål etter en centimeterpasning fra Filip Kiss. Målet var både vakrere og mer presist enn «Ballad for Edvard Grieg» som pianisten og karmøyværingen Leif Ove Andsnes utgav i 2007. Danske Gytkjær har nå scoret seks mål på seks kamper mot Start i Tippeligaen. Han tok seg nok «en stor, lille en» i går kveld.

Start fikk et trøstemål til slutt, da Gummis kanonskudd fant veien til nettmaskene etter Ajers stolpeskudd. Det var også andre lyspunkter i kampen, spesielt debuten fra Start for unggutten Erlend Segberg. Han leverte ingen blendende forestilling i flomlyset, men viste prov på både kreativitet og pasningssikkerhet. Eplet har tydeligvis ikke falt langt fra stammen, for faren Ole spiller på det meget fremgangsrike veteranlaget til Grim. I siste kamp tapte de bare 6-2 mot Fløy – en meget sterk prestasjon.

Start-laget lekker mye mer enn en elendig sil, og gjennom hele sesongen har det vært altfor lett å skape sjanser og score mål mot Start. 45 baklengsmål på 22 kamper forteller alt og litt til. Det er mye lettere å ødelegge enn å skape, og derfor forundrer det meg at ikke Start klarer å få til en bedre defensiv organisering. Som gammel midtstopper har jeg begynt å drømme om alt for enkle baklengsmål, og snart begynner jeg også å tackle i søvne. Starts toppspillerutvikler, Bård Borgersen, har levd hele livet i 16-meteren, han har hatt mange topptrenere i løpet av karrieren og til og med gitt ut bok om forsvarsspill. Den var heldigvis ikke lett å komme gjennom. Gi Borgersen det defensive ansvaret ut sesongen. Det er ingenting å tape på det, for det kan umulig bli verre.

I en god bok jeg leser i av og til, står det et eller annet om at etter sju dårlige kommer sju gode. Muligens er det omvendt, men la oss uansett håpe at det stemmer. Start har nå tapt sju kamper på rad, og neste motstander er Sarpsborg 08. Blir det tap også i den kampen, er det nærliggende å tro at Start vil få kallenavnet «Start 08». Det er åtte kamper igjen av årets sesong, og derfor hadde det passet veldig bra med sju gode nå. Når Bodø Glimt kan, kan Start.

Sportslig hilsen

Paul «Tåa» Richardsen

Gammeldags midtstopper