I min forrige blogg skrev jeg at Start ikke burde prøve å snu kjerringa (Jørn Jamtfall-metoden) etter tapet mot Vålerenga, men likevel ble Rosenborg tatt skikkelig på senga. Publikum begynte å lure på om forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide satt på Startbenken, for hele Rosenborglaget så ut til å ha fått et akutt tilfelle av pasifisme. Startspillerne løp og oppførte seg som Duracell-kaniner, og allerede etter fire minutter kom fulltrefferen. Formspiller Børufsen avsluttet med et prosjektil gjennom Rosenborgs forsvarsrekker, og kula boret seg inn i bortemålet. Børufsen fikk pasningen av Emil fra Molde, som like etter pasningen dessverre Dahlte ned i skjul i snekkerboden. Etter en halvtimes spill kom det gratulasjonstelegram fra forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen, og midtstopper Vikstøl tacklet så hardt at jeg fikk gode voksesmerter i gummitåa. Et kort øyeblikk trodde jeg det var Podagraen som brøt ut.

Kristoffer Ajer depper etter at Start tapte 3-2 mot Rosenborg fredag kveld. Foto: Alley, Ned

Mot slutten av første omgang virket det som om flere av Start-spillerne kunne trengt et solcellepanel på ryggen. Rosenborg overtok mer og mer av spillet, og det snek seg inn noen negative tanker som ikke akkurat var positive. I pausen må Kåre Ingebrigtsen ha lært sine spillere fotball på nytt, og sannsynligvis brukt ordene engelskmannen George Curtis åpnet sin trenergjerning i Rosenborg med i 1969. «This is a ball», sa Curtis og viste frem en fotball. «Du må itj gå så fort fræm, no», var Odd Iversens legendariske svar. Rosenborg eide kampen fra avspark av i andre omgang, og det var kun et tidsspørsmål før det måtte gå galt. Svaret på tidsspørsmålet kom allerede etter 12 minutter, og islandske Jónsson i buret sprellet mer enn en torsk som var fisket ulovlig i Smutthullet.

Kun få minutter senere pådro Sandnes fra Ålesund seg sitt andre gule kort etter en hodeløs takling i knehøyde. Han gjorde nesten Helland til Halvan, og kokte mer enn en sunnmøring som har gått glipp av et godt tilbud. Rema 1000 var Rosenborgs hovedsponsor inntil i fjor, og derfor trodde jeg det var slutt på billige straffer. Heldigvis fant ikke Søderlund Smutthullet, og Jónsson fikk sin revansje. Likevel ble overmakten etter hvert for stor, og Rosenborg økte til 3-1 før Ajer scoret et flott reduseringsmål på overtid. Mike Jensen på Rosenborgs midtbane var kampens store spiller og involvert i alt Rosenborg skapte offensivt. Jensen gjorde Start-forsvaret mørere enn biffene på Bøfhuset.

Etter kampen mot Rosenborg har Start sluppet inn 9 mål på 5 kamper , og 8 av dem har kommet i andre omgang. Det hadde ikke vært bedre om det var motsatt, for da kunne Start ha blitt beskyldt for å være alt for godt trent. Uansett, det kunne ikke fortsette sånn, noe det heller ikke gjorde.

Gårsdagens kamp mot Tromsø MÅTTE vinnes. Det er visst sånn man ikke skal si, men det gjør veldig godt å få sagt det og er i tillegg helt sant. Det så svært lyst ut da Hollingen skrudde en corner i motsatt kryss allerede etter fire minutter. Som regel er det alltid ledig i krysset, selv om Arne Scheie ville ha skreket seg hes etter en mann på bakerste stolpe. Det hadde uansett ikke nyttet med en spiller som den gamle Viking— og Lyn-stopperen, Frode Hansen, som ifølge Ivar Hoff hadde spenst som en tepose. Keeper Benny Lekström er hele 191 cm på strømpelesten, men kom likevel til kort i den situasjonen.

Men verre skulle det bli for Lekström , så ille at folk i Tromsø snart kan glemme at Bjarte Flem kastet ballen i eget mål mot Moss i 1988. Og det sier ikke lite, for Flems selvmål ble den 14. april 2007 kåret til tidenes største norsk idrettstabbe. Start andre mål var en gigantisk misforståelse mellom Magnar Ødegaard og Lekström, men som gammel midtstopper gir jeg keeperen mesteparten av skylden. Vilhjalmsson lurte som en gjedde i sivet, og han fant smutthullet mellom midtstopper og keeper. «Dokker må snakke sammen», brølte en tidligere Brann-trener til midtstopperne etter to gedigne misforståelser og to baklengsmål etter 10 minutter. «Skal du på hytten til helgen», runget det mellom de syv fjell fra Atle Bilsback, den ene midtstopperen.

Det var dumt at Start økte ledelsen til 2-0 , for det er som alle vet en veldig farlig ledelse. Og Start levde virkelig farlig, og ble selvfølgelig straffet etter at den meget gode 18-åringen Mikael Norø Ingebrigtsen lekte fotball og ballen til slutt havnet hos Zdenek Ondrasek. Han kalles for «Kobraen» fordi han har en slange tatovert over store deler av ryggen, men han er også en giftig spiss og reduserte enkelt til 2-1 før pause.

Andre omgang er noe for historiebøkene, for det kan ikke ha vært mange andre omganger som har vært dårligere enn gårsdagens andre omgang. Det spillet som ble vist kunne neppe ha varmet i Tromsø selv på en iskald og vindfull vinterdag, og det er heldigvis veldig sjelden at så mange har en så dårlig dag på jobb samtidig. «Det virker ikke som om spillerne klarer å skille mellom jobb og business», sa min gode venn. Han kommer seg ikke. Feilpasningene florerte, og publikum trodde det var Johan Golden og Henrik Elvestad i Golden Goal som gjorde opptak av et eller annet fotballeksperiment. Det så ut som om spillerne hadde sterkstrøm i beina, for det andre touchet ble som regel en takling. Strømmen ble heldigvis slått av litt før full tid, og en vakker kombinasjon mellom Hodnemyr, Vilhjalmsson og Ajer endte med at sistnevnte avgjorde kampen definitivt. Ajer kan gjerne gjøre det til en tradisjon å score i sluttminuttene.

Start kan likevel takke Håkon Opdal mest for at poengene ble igjen i Kristiansand, og poengene er tross alt det viktigste. Opdal fra Odda hadde tre kampavgjørende redninger, og det var nok turen til Flekkerøya på lørdag som gjorde utslaget. Derfra ble hans kjære Odda sendt hjem som fiskeslo med 4-1 i fiskesekken, og han var nok derfor ekstra tent før kampen mot Tromsø.

Neste kamp for Start er 2. runde i cupen mot Vindbjart. Krydderfotball mot Makrellfotball. Det må bli Kryddermakrellfotball på Moseidmoen onsdag kl. 18.00. PS! Dette er en fotballblogg, men i dag MÅ håndball også nevnes. Jeg kjørte direkte fra Sparebanken Sør Arena til Aquarama for å se Larvik banke Vipers. I stedet fikk jeg, sammen med nesten 1.600 andre tilskuerne, oppleve en idrettsprestasjon og en sensasjon i verdensklasse, og jeg skal aldri mer si at håndball er hands i 2 x 30 minutter. Jeg har ikke peiling på håndball i det hele tatt, men spilte litt bedriftshåndball for noen år siden. Da jeg frosket fra vingen og traff basketballkurva noen meter over målet, ble jeg bedt om å legge håndballen på hylla for godt. Det klarte jeg selvsagt ikke, for ballen rullet bare ned fra hylla. Likevel var det fantastisk å se at Anja og Gro Hammerseng — Edin så ut som et gammelt, slitent ektepar i utakt på parketten. Jeg har glemt hvor jeg var da Oddvar Brå brakk staven i VM-stafetten i Oslo den 25. februar 1982, men jeg kommer aldri til å glemme at jeg var i Aquarama da Vipers utklasset Larvik 31-25 den 3. mai 2015. Go Vipers!