Endelig er det klart for sesongens første hjemmekamp . Det sitrer av spenning i kroppen noen få timer før kampstart. Det er nesten like mye spenning som det var i hytta til Per Otto «Peder» Larsen, Starts gode keeper midt på 70-tallet. Han ble spurt av ei pen dame på byen om det var strøm på hytta han nettopp hadde kjøpt, noe som ikke var helt vanlig på den tiden. «Peder i buret» var ikke mest kjent for å snakke i små bokstaver, og svarte følgende mens han himlet med øynene: «Strøm på hytta??? Det er nesten for mye strøm!». Svein Mathisen kunne forresten ikke forstå hvorfor alle klaget på at strømmen var blitt så høy siden den i hans hus konstant var på 220 Volt.

Start-trener Mons Ivar Mjelde gir assistenttrener Odd Berg en bamseklem etter seieren mot Sandefjord.

Lars Bohinen er trener for Sandefjord . Det lukter suksess av det navnet. Som sportssjef oppnådde han gull, sølv og bronse både i Vålerenga og i Stabæk, og i fjor ble det opprykk med Sandefjord på første forsøk. Likevel er han mest kjent for sine legendariske scoringer på Ullevaal mot Italia i 1991 og mot England i 1993. Italias forsvarssjef og gigant Franco Baresi ble fintet ut på Sognsveien i feil retning, og Englands keeper Chris Woods har fremdeles ikke fått løftet armene over hodet. Fantastiske fotballøyeblikk som har brent seg fast på netthinnen min, og det er sikkert noe av grunnen til at jeg har over minus fire på begge øynene. I tillegg er jeg nokså trangsynt, men det er muligens fordi jeg kommer fra Flekkerøya.

Start åpnet med fantasifotball. De skapte fire store målsjanser før det var spilt 20 minutter, og jeg måtte sjekke om jeg satt med en trådløs kontroll til FIFA 15 i hendene. De fikk flere cornere enn det er hjørner på Sparebanken Sør Arena, og Start skar gang på gang gjennom forsvaret som kniv i mykt Sandefjordsmør. Alle lurte på hva i hekkfjell Start hadde trent på i den timen pressen var utestengt fra fredagens trening. Hvis dette er resultatet, er mitt forslag at Start stenger pressen ute hele uka. Tilhengerne fra Vestfold, som hadde hvalfartet fra Sandefjord, holdt pusten lenger enn noen gang. De var skeptiske før kampen fordi de måtte unnvære Jean Alessane Mendy, tomålsscoreren fra åpningskampen mot Bodø Glimt, på grunn av skade. Han er i ferd med å bli en like stor slager som «Ola var fra Sandefjord» var for noen år siden. Som alle vet var det Johnny Band som utgav denne låten i 1965, og den ble solgt i over 50.000 eksemplarer. Ola var lettmatros om bord på hvalskuta og hadde nok hatt litt å lære av kaptein Roger Risholt. Risholt fra Arendal er nesten like gammel som Ola fra Sandefjord, og med sin rutine fikk han skuta på rett kjøl på imponerende vis.

I resten av 1. omgang og i halve 2. omgang var kampen like kjedelig som å se maling tørke. Med Jotun som Sandefjords hovedsponsor var det et urovekkende tegn for Start. Malingfabrikken er en hjørnesteinsbedrift i Sandefjord, og Mons Ivar Mjelde skulle nok gjerne ønsket seg noen hjørnesteiner derfra å bygge på utover i kampen. Det måtte gå galt, noe det også gjorde etter 67 minutter. Og ikke overraskende kom baklengsmålet etter en corner og hårreisende (for noen) mangel på markering. En Gummi som sviktet førte til en uønsket situasjon, men heldigvis ble ikke resultatet stående til slutt.

Det måtte en Hoff til for å gjøre hvalbiff fra Sandefjord om til bankakjøtt på Sørlandet.

«I denne kampen mangler vi bare ei brikke, så faller alt i fisk» , sa min gode venn og ordtaksekspert etter baklengsmålet. Jeg tror han mente at det måtte en Hoff til for å gjøre hvalbiff fra Sandefjord om til bankakjøtt på Sørlandet. Og han fikk rett! Mot Lillestrøm hadde Hoff en akrobatisk pasning like før scoringen, og jeg fryktet at en mann i hans alder kunne ha pådradd seg lårhalsbrudd. I dag luktet han returballer bedre enn damer lukter lunta, og dundret to kremmerhus i nettet. I de 10 siste minuttene hersket det Komplett.no kaos i Sandefjords forsvar, og vestfoldingen Hoff sendte Sandefjord hjem uten fangst.

«Start viste moral», sa trener Mjelde etter kampslutt. Det er jeg glad for, etter å ha sett litt for mye på Trygdekontoret i det siste.Uansett, det var en sterk snuoperasjon, og Start har fått en veldig god Start. Nå kan vi glede oss til lørdagens kamp mot de brune. Det er mange sørlendinger som tidligere har slitt mot dem på en lørdag.

PS! En del hvalfangere fra Sandefjord fant seg ei kone og gikk i land på Flekkerøya rundt 1970, og det ble diskutert om øya burde bytte navn til Hvaler. Diskusjonen blusset opp igjen i fjor da det ble funnet et 12.000 år gammelt hvalbein der ute. Navnesaken kommer sannsynligvis til å bli avgjort ved høstens hvalg.

Sportslig hilsen, Paul «Tåa» Richardsen. Gammeldags midtstopper