2013: 9 2 3 4 13-16 9 poeng

2014: 9 2 3 4 12-16 9 poeng

2015: 9 2 3 4 12-16 9 poeng

Det du ser over er en oversikt over Starts ni første kamper de siste tre sesongene. Mye har vært sagt og skrevet om disse, men alle kan være enige i at sesongstartene har vært ganske jevngode. Eller jevndårlige, om du heller vil. Start scoret irriterende nok ett ett mål for mye i 2013. Uten det hadde oversikten over vært mye stiligere.

Mons Ivar Mjelde og Start har hatt ganske like sesongstarter de siste tre sesongene.

Sarpsborg var gårsdagens motstander, og før kampen var det uforståelig for meg at et lag derfra kan være noen målestokk for Start. Hva er vel Sarpsborg, tenkte jeg, og måtte finne ut mer om denne byen.

Men først litt om klubben. Sarpsborg 08 har skiftet navn nestet like ofte som Tom Nordlie har skiftet trenerjobb. Etter sammenslåingen av 14 lokale klubber i år 2000 har klubben hatt seks navn: Sarpsborg Fotball, FF Sarpsborg, FK Sparta Sarpsborg, SFK Sparta, Sarpsborg Sparta FK og til slutt altså Sarpsborg 08 Fotballforening. «Brent barn har mange navn», slo kameraten min fast.

Jeg ble utrolig overrasket over hvilken spennende by Sarpsborg er, med severdigheter som nesten overgår hverandre. Hvilke andre byer har attraksjoner som kan måle seg med Hafslund Hovedgård, Borgarsyssel Museum, Solbergtårnet, Robert Normann Museum, Kulåsparken, Storedal Kultursenter, Soli Brug, Landeparken, Tune Bygdemuseum, Skjeberg kirke, Bjørnstadskipet, Greåker Fort, Solbergfeltet og sist, men ikke minst, Oldtidsruta? Aktivitetsnivået er også veldig høyt til å være en by med bare drøye 50.000 innbyggere. Denne uka er det svært populære arrangementet «Ukas Lunsj», onsdag 27. mai kl. 11.30, på toppen av lista. Det bør kanskje nevnes at det arrangementet også er bunnen av ukas liste.

Alle vet at den kjente oppdageren og polfareren , Roald Amundsen, kom fra Sarpsborg. Det er kun to andre ting jeg forbinder med denne byen, for å være helt ærlig. «Ærlighet varer lengst fordi det blir minst brukt», sa min gode venn. Han gir seg fremdeles ikke. Det ene jeg forbinder med Sarpsborg, er hjørnesteinsbedriften siden 1889, Borregaard, som med sine 1700 ansatte har hovedfokus innen trekjemi og andre utvalgte nisjer av organisk kjemi. Det høres ut til å være en veldig spennende bedrift.

Det andre er Quality Hotell & Resort Sarpsborg, som var et utrolig flott hotell da det sto ferdig i år 2000. Jeg bodde der en periode det året i forbindelse med jobben min i Tollvesenet, for å delta i etterforskningen av en av Norges aller største spritsaker gjennom tidende. Da VAR det spennende i Sarpsborg, og selv om det er mange år siden husker jeg 96 % av spritsaken. Tollvesenet, ja. På ei trening på slutten av 80-tallet forklarte Karsten Johannessen en øvelse, og jeg var opptatt med alt annet enn å følge med på hva han sa. «Sakkeus, kom ned fra treet», brølte Karsten plutselig.

Gårsdagens kamp på Sparebanken Sør Arena ble dessverre ikke like spennende som spritsaken, men den fikk en interessant og spesiell åpning. Keeper på Sarpsborg 08, Duwayne Kerr, ble sendt av banen like før kampstart fordi han gikk med feil farger i forhold til Starts drakter. Det kan umulig ha vært fordi han var vanskelig å få øye på, for mer sjokkrosa har ingen vært siden Bobbysocks vant Melodi Grand Prix i Sverige i 1985. Og det swingte enda mer av Kerrs kostyme enn av Rolf Løvlands fremdeles svært fengende vinnermelodi.

Sarpsborg 08 åpnet best, men blekkspruten Opdal klarte heldigvis å holde buret like rent som Blekkulf.

Håkon Opdal var Starts beste mot Sarpsborg 08 mandag.

Etter 38 minutter ble det dramatikk i kampen. Et langt og fantastisk utspark fra den sjokkrosa panteren i buret endte i en duell mellom Hoff og Askar. Det så ut som en brytekamp i 66 kilos-klassen mellom utøvere fra Sportsklubben 09 og Sarpsborg 08, og Hoff vant på fallseier etter å ha tatt en stående dobbel Nelson på Askar. På vei til garderoben falt Hoff også, men denne gang for eget grep. Det var forresten svært overraskende at dommer Trygve Kjensli i det hele tatt fikk med seg brytekampen, for han var mer opptatt av sprayboksen sin enn av fløyta gjennom hele kampen.

Espen Hoff gikk rett i bakken da han sparket til et bord ved pressesonen etter sitt røde kort mandag.

I andre omgang scoret Sarpsborg 08 to ganger , og de kunne ha scoret enda flere hadde det ikke vært for Blekkulf. Begge baklengsmålene har vi dessverre sett så alt for mange ganger tidligere, baklengsmål på grunn av svikt og personlige feil i avgjørende situasjoner. Det har vært sagt til det kjedsommelige, men de feilene MÅ vekk hvis Start skal være konkurransedyktige i Tippeligaen. Innsatsen var forbilledlig i går, men det var veldig mye å gå på offensivt. Også før Hoff sklei inn i garderoben.

Det virker som om en del spiller helt uten selvtillit, og noen har hardere mottak enn skudd. Vilhjalmsson har heldigvis headinger som er hardere enn mottak, han spilte en god kamp og sørget for en flott utligning etter en presis corner av Rindarøy. Dessverre ble det som mot Viking — det ble bare nesten. «Nesten skyter ingen mann av hesten», sa kameraten min som like etter lurte på om han hadde blandet to ordtak. «Start - Sarpsborg 08. Altså borte.» Det hadde nok den legendariske sportskommentatoren Øivind Johnsen lest i Sportsrevyen hvis kampen hadde stått på tippekupongen i hans tid. Så galt gikk det heldigvis ikke, men det ble dessverre borteseier.

Start tapte 1-2 mot Sarpsborg 08. Dette var sørlendingens sesongens femte tap for sesongen.

Under tribunetaket utenfor losjene angrep svalene med en presisjon som ingen på kunstgresset var i nærheten av, og fintene var i verdensklasse. «Over hundre svaler gjør heller ingen sommer», kom det fra ordtakseksperten. Det var kaldere enn hos Hennig Olsen, og «Kom mai du skjønne milde» må skrives om med øyeblikkelig virkning.

Som vanlig fikk vi en påminnelse fra speaker Bostrøm om å ta med søppelet og legge det i dunkene til Norsk Gjenvinning etter kampen. Neste kamp håper jeg mye heller på både amerikansk, islandsk, nigeriansk, dansk og Norsk Gjenvinning i løpet av kampen, for Start er snart nødt til å vinne igjen.

Kanskje skjer det allerede i neste kamp, borte mot Haugesund? Supporterklubben til Haugesund heter Maakeberget, og Bala Garba har en fortid både i Start og i Haugesund. Da han ble klar for Haugesund i 1997 ble det sagt at de endelig hadde fått en hettemåke på topp. Espen Hoff og Espen Børufsen må dessverre sone karantene, men la oss håpe at det dukker opp en annen Askeladd som sørger for at Start tar med seg tre poeng fra Haugalandet. Hvis Opdal i tillegg får englevakt mellom stengene, kan man i tillegg til poengene også vinne prinsesse Märtha Louise og halve kongerike.

Sportslig hilsen

Paul «Tåa» Richardsen

Gammeldags midtstopper