Jeg startet gårsdagen med gudstjeneste ved sokneprest Nils Terje Andersen i Flekkerøy kirke. Han holdt som vanlig en god tale, men han hadde dessverre mer tro på Lillestrøm enn på Start. «Det er synd», sa jeg, selv om det sannsynligvis ikke var det riktige å si til en prest. Andersen fikk dessverre rett i går, til tross for at jeg trodde at også prester kunne ta feil i viktige spørsmål. Og jeg fikk rett. Soknepresten mente at Øivind Tomteberget sannsynligvis var mest kjent for å ha vært Lillestrømspiller. For å mene det må du være en svoren tilhenger av kanarifuglene, noe Andersen i sannhet er. Det går nok ikke lang tid før prestekjolen hans er gul og svart og sponset av Per Berg. Jeg håper at ingen fra Kongsvinger leser denne bloggen, for en sånn påstand er mye verre for dem enn å banne i kirka. Tomteberget er en levende legende i Kongsvinger og spilte hele 19 sesonger der. I Lillestrøm oppnådde han riktignok både seriesølv og cupgull, men han spilte for klubben kun i 1978-sesongen. Og det er reinspikka fakta, og ikke et trosspørsmål. «Jeg har hørt at soknepresten har meldt seg på dykkerkurs, for han er visst veldig god på bunnen», sa min gode venn i et forsøk på å være dyp.

aalesund.jpg

Start har mye å takke Aalesund for, for både Helge Skuseth, Jarle Ødegård og Kjetil Osvold kommer fra jugendbyen. Byen ble i 1904 rammet av en voldsom bybrann som ødela nesten alt som var av trehusbebyggelse. De følgende årene ble byen gjenreist med god hjelp av blant annet Tyskland og Keiser Wilhelm II. De nye bygningene ble bygget i mur etter datidens arkitektmote i Europa som var Art nouveau (også kalt jugendstil). Resultatet ble et bybilde med vakre murhus smykket med tårn, spir og detaljrike ornamenter. I tillegg tok arkitektene i bruk særnorske elementer inspirert av vikingetiden (takk til Wikipedia og WikiLeaks).Både Skuseth, Ødegård og Osvold bodde i Dronningensgate 22 i Kristiansand. Leilighetskomplekset eies av Karsten Johannessen og er ikke bygget i jugendstil. Det var ikke alltid ro der kl. 23.00. Svein Mathisen bodde også der en periode og hadde av og til en del folk på besøk etter kl. 23.00, blant mange andre var den gamle toppalpinisten Erik Håker innom. Håker er mest kjent for å ha ledet storslalåmrennet etter første omgang i OL i Sapporo i 1972, men han kjørte dessverre ut etter 53 sekunder i andre omgang. «Pass på at du ikke faller i trappa, Erik», sa Svein da Håker skulle gå fra leiligheten utpå natta.

Lars-Jørgen Salvesen, her fra kampen mot Viking, ble vraket til fordel for Robert Sandnes.

«Laguttaket til Start var mer overraskende enn at kjerringa kom på julekvelden», sa ordtakskongen. Ingen hadde forventet så mange rokeringer, og den største overraskelsen var at Sandnes skulle spille spiss i Aalesund. Mange mente at det var på feil plass i feil by. I Kjetil Rekdals tid i Aalesund snakket man om coaching i verdensklasse på Color Line Stadion. I går var det ikke så mange som snakket om det, i alle fall ikke de som holdt med bortelaget. Som oppvarming til kampen så jeg Arsenal — Chelsea, der Arsenal tok en forventet og velfortjent seier i kampen mellom forrige sesongs liga- og FA Cup mester. Forresten tror jeg verken Wenger eller Mourinho får Fair Play-pokalen i år heller. Etter fem minutters spill av Aalesund - Start, ringte jeg irritert til Canal Digital og klagde på parabolantennen fordi alt foregikk i «sakte kino» og fordi jeg fremdeles ikke hadde sett ballen i TV-ruta. Svaret var at de hadde fått utallige klager, men alle kom fra folk som nettopp hadde sett Arsenal - Chelsea. Det var da jeg skjønte at fotball og fotball ikke er samme idrett, og jeg slapp derfor å ringe Luftambulansen for å redde ballen og få den ned på bakken. Det var rett og slett en begredelig forestilling, og Start var heldige som holdt nullen til pause selv om ikke Aalesund skapte all verdens. Start skapte ingenting bortsett fra en god Vikstøl-heading etter frispark fra Rindarøy, og Salvesen på benken må ha lurt på hvorfor lagledelsen plutselig mente at Sandnes var blitt det beste spissalternativet. Etter pause ble forskjellen på lagene enda større. James begynte å Leke enda mer, og bare en god Vikstøl forhindret at han scoret. Moldenseren Magne Hoseth har sendt upresise sleivspark mot Aalesund hele livet, men utover i kampen byttet han dem ut med presise lissepasninger mot Start. Bjørn Helge Riise fikk i gang motoren, og den er mer driftssikker enn en Volvo Amazon. Det går forresten rykter om at det skal bygges en familiestatue av mor Berit og hennes to sønner utenfor Color Line Stadion før neste sesong. Oddsen hos Betsson er 1,07, spillestopp er onsdag kl. 19.00. Og vi ønsker lykke til!

Sunnmøringer gir som kjent ingenting gratis , men hjemmelaget kan ikke ha hatt en enklere oppgave etter at Ålesund brant. Etter hvert holdt de lekestue med Start, og det var like før Captain Kid dukket opp på indre bane på Color Line Stadion. «Ingenting er svart-hvitt på en grå dag», sa min venn i et forsøk på å være trøstende. Jeg synes det er flaut å tape for en by som ikke kan slå i bordet med mer kjente personer enn Simon Flem Devold, Totto Osvold, Kristin Krohn Devold og Cecilie Skog. Kanskje med unntak av sistnevnte, ikke minst fordi hun klarte å gå over Grønland sammen med Truls Svendsen. I følge Svendsen ble hun også mest sannsynlig gravid underveis på turen. På Flekkerøya er det forresten overraskende mange førstegangsfødende som har født over tre måneder for tidlig, til tross for at barna har veid nærmere fem kilo ved fødselen.

«Se høydepunktene» står det på Starts nettsider i dag . Det må være en av årets korteste kortfilmer, og den får nok terningkast 1 av kritikerne. Det positive er at det allerede til søndag skal spilles inn en ny film som kan rette opp inntrykket. Da venter Bodø Glimt på bortebane, et lag som Jan Halvor Halvorsen virkelig har fått sving på. De har vunnet de fem siste kampene, og ligger før kampen fire poeng foran Start. «For hver seier kommer Bodø Glimt nærmere et tap», kom det bombastisk fra en jeg kjenner godt. Heldigvis har han rett av og til, forhåpentligvis allerede til søndag.

Fotballhilsen fra

Paul «Tåa» Richardsen

Gammeldags midtstopper