Aldri før har en 0-0 kamp på hjemmebane betydd så mye for så mange. Det var et like stort fremskritt for menneskeheten som da Apollo 11 landet på månen 20. juli 1969 kl. 21.17.40 norsk tid. 19. september 2015 kl. 17.19.22 norsk tid vil for alltid stå med gullskrift i Starts 110-årige historie som tidspunktet da tapsrekken på åtte kamper endelig tok slutt. En annen barriere ble også brutt: Start holdt nullen på hjemmebane for første gang på 27 kamper. For en fantastisk dag!

Jeg fikk dessverre servert resultatet før kampen, da vi som vanlig fikk servert nydelig mat fra Bølgen & Moi i losjen. Kokken fortalte om dagens meny, blant annet snakket han så varmt om en viltgryte med hjort at den holdt på å bli kald. «Denne kampen kommer helt sikkert til å ende uavhjort», sa min gode venn. Egentlig var det litt merkelig at vi fikk servert hjort, når både Lillestrøm og Start er midt i en streng, økonomisk hestekur.

«Det er veldig stor fremgang fra sist kamp» , sa min venn da det fremdeles var målløst etter fire minutters spill. Og fremgangen fortsatte. Start klarte å holde litt på ballen, de fikk til noen gode kombinasjoner, men uten at det i 1. omgang førte til flere store sjanser enn Ajers skudd utenfor etter seks minutter. Jeg satt med en følelse av at det var farligere når Lillestrøm angrep, og Bonke Innocent var alt annet enn uskyldig i det. Han var drivende god på midtbanen, og levde ikke opp til navnet sitt i det hele tatt.

Etter 33 minutters spill kom kampens høydepunkt sett med mine Start-linser. Imoh Fred Friday har aldri før headet hardere på en lørdag, men Opdals redning var i samme klasse som Gordon Banks redning på en heading fra Pelé i gruppespillet under VM i Mexico i 1970. Jeg blir overrasket hvis ikke Opdal blir Æresmedlem både i Carnegies Heltefond og i Redningsselskapet etter den prestasjonen. Friday kommer nok til å bruke mer enn en lang fredag på å komme over Opdals refleksredning. Trygg Trafikk bør også være svært interessert i Opdals tjenester. De kan bruke han i høstens reklamekampanjer for bruk av refleks. For at refleks redder kan ikke bevises på en bedre måte.

Håkon Opdal redder mesterlig fra Fred Friday mot Lillestrøm lørdag. Foto: Tor Erik Schrøder, Scanpix

Jeg kan ikke unnlate å nevne klippen Frode Kippe. Mot Start spilte han sin kamp nummer 350 i den øverste divisjonen, og selv om Klippen brast etter ni minutter i 2. omgang er det en imponerende prestasjon. Kippe tangerte Christer Basma på femteplass på lista over spillere med flest kamper. Bare Espen Hoff (384), Roar Strand (439), Morten Berre (451) og Daniel Berg Hestad (466) har spilt flere kamper. Han er kjent som en tøffing som får mange kort, men det er litt urettferdig. Kippe har faktisk scoret flere mål (38) enn han har fått gule kort (37), og er fortsatt imponerende god. Det er sikkert ingen overraskelse for de aller fleste at han oser av rutine og er en mester til å lese spillet, for det er få som har studert like lenge som han. Noen vil muligens påstå at han må lære veldig seint siden han fortsatt leser.

Det var veldig moro å se Mathias Rasmussen på banen fra Start. Den unge lyngdølen leker fotball på en måte som samtidig er effektiv. En sjelden kombinasjon. Jeg vet selvfølgelig at det er altfor tidlig å sammenligne han med min gamle lagkamerat og gode venn, Erik Mykland, men jeg gjør det likevel. Han falt litt av utover i kampen, men jeg håper at han blir ofte å se på banen i resten av sesongen. «Start trenger spillere med høy solfaktor i mørketiden», sa min gode venn etter å ha sett litt for mange repriser av X Factor.

Mathias Rasmussen fikk skryt både før og etter kampen mot Lillestrøm, som var hans første eliteseriekamp fra start for sørlendingene. Foto: Schrøder, Tor Erik

I 2. omgang var Lillestrøm nærmest seieren, og både tverrliggeren og stanga spilte på lag med Start. Starts største mulighet i kampen kom like før slutt, da Salvesen dro seg inn i feltet og avsluttet helt inne ved stolperota. Der lå dessverre Arnold Origi, eller Origo som han kalles fordi han elsker å holde nullen, og ventet. Start virket litt mer giftige etter at Salvesen og debutanten Ikenna ble byttet inn. Publikum håpet på både hvit og svart magi i sluttminuttene, men verken Salvesen eller Ikenna klarte å finne trylleformelen.

Sumatra, Sumatra, som Karsten Johannessen pleide å si, leverte Start en positiv kamp, selv om jeg synes Lillestrøm hadde fortjent å vinne. Defensivt var det stor fremgang, men det er fremdeles en del som gjenstår offensivt. Hvis jeg er snill, og det skal man jo være, vil jeg si at Start og Lillestrøm skapte omtrent like mange sjanser. Men Lillestrøms var store.

Det var en lettdømt kamp i en vanskelig tid, og Start fikk heldigvis ingen gule kort. Å unngå skader og karantener vil bli veldig viktig i sesongavslutningen. Kampens dommer var for øvrig Tom Harald Hagen fra Grue. Håper han gledet seg til kampen.

Etter kampen var det feiring av 110-års jubilanten Start i Caledonien Hall som var helt full. Jeg hadde en prat både med direktør Even Øgrey Brandsdal og trener Bård Borgersen. Øgrey Brandsdal lurte på hva jeg kom til å skrive om i bloggen nå som jeg endelig kunne skrive om noe positivt. Det lurte jeg også på. Borgersen mente at Start spilte en helt annen kamp mot Lillestrøm enn mot Sarpsborg 08. Jeg kunne ikke annet enn å si meg enig i det, for det er veldig sjelden at samme lag spiller to kamper samtidig.

Start og Lillestrøm spilte 0-0 lørdag. Her er trenerbenken til Start underveis i oppgjøret. Fra venstre: Bård Borgersen og Mattias Andersson. Foto: Schrøder, Tor Erik

På jubileumsfesten ble Bjørn Bergstøl, Marianne Strømstad og Erik Ruthford Pedersen tildelt Starts Gullmerke, og Kai Eriksen ble utnevnt til Æresmedlem i Start. Jeg kjenner best de to sistnevnte, og begge var tydelig rørt i sine flotte takketaler. Det var flott å oppleve. Gratulerer — ingen fortjener dette bedre enn dere! Det er ikke mange keepertrenere som har overlevd 24 trenerbytter, er 69 år og bruker hvite keeperhansker. Jeg har mange ganger klappet til Kai. Kai er best, og jeg håper han kan tilgi at jeg fremdeles ikke har levert tilbake en del Adidas-utstyr som jeg lurte unna da jeg la opp i 1992. Festen ble for øvrig utmerket ledet av konferansier Jesper Mathisen. Som alle vet har han i skadeperioden hatt tid til å bruke Matissen til noe fornuftig, og han og Trine blir derfor foreldre til en gutt om noen måneder. Hvis ultralydundersøkelser viser at alle menisker er intakte, kan verdens første toppfotballspiller på piggsko komme fra Kristiansand.

Etter helgens resultater er Start på en usikker sikker grunn, og neste oppgave er borte mot Vålerenga på fredag. «Håper Rekdal kommer på ei fjøl etter den kampen», sa min gode venn til slutt.

Sportslig hilsen

Paul «Tåa» Richardsen

Gammeldags midtstopper