Parkeringsanlegget under Torvet er ytterligere forsinket. Foto: Vegard Damsgaard
Parkeringsanlegget under Torvet er ytterligere forsinket. Foto: Vegard Damsgaard

KRISTIANSAND: — Det har blitt et komplisert bygg, men det lar seg løse. Det blir parkeringshus til slutt, og det blir fint og flott, uttaler prosjektleder Torbjørn Nordhagen fra entreprenøren Veidekke.

Fremdriftsplanen har vært justert noen ganger for anlegget med over 400 p-plasser til drøyt 210 millioner kroner, og nå skjer det igjen.

Både på Øvre og Nedre Torv blir det ytterligere forsinkelser, noe som medfører at tradisjonelle arrangementer trolig må flyttes.

Hvis man tar en titt inn gjennom byggjerdet på Nedre Torv ser det ikke så altfor lystelig ut: Bare 50 av totalt 130 meter tak til parkeringsanlegget er ferdig støpt. Når betongarbeidet er ferdig, kan sanden graves ut. Foto: Vegard Damsgaard

50 meter tak er støptEn uttalt frist har vært å lukke igjen Nedre Torv innen Julebyen åpnes i desember. Den ser ut til å ryke.

— Jeg tror ikke det blir juleby på Nedre Torv, noe som skyldes summen av flere faktorer, sier prosjektlederen.

Nedre Torv er seks uker forsinket per i dag. Foto: Vegard Damsgaard

Blant disse nevnes kommunens arbeid med ny overvannsledning i området, planlegging av nytt torvdekke og snøsmelteanlegg. Også ombyggingen av kvartal 32 krever sitt.I disse dager støpes taket til det to etasjers anlegget, deretter graves sanden ut og kjøres bort. Per i dag er 50 av 130 meter tak støpt på Nedre Torv.

— Opprinnelig plan var å kjøre bort masse fra 1. september, nå blir det rundt seks ukers forsinkelse her, opplyser Nordhagen.

Kristiansand kommune erkjenner at Julebyen på Torvet henger i et tynt pakkebånd. En løsning er å flytte den et kvartal opp gågata:

— Vi har begynt å tenke alternativer. Da kan Gyldenløves gate være en mulighet, der torvhandlerne står i dag. Vi vil ha det så sentralt som mulig og det er ikke så mange alternativer, sier arrangementskoordinator Tore Løvland.

Han bekrefter at byens torv er et stort savn; hver uke får han forespørsler fra folk som ønsker salgsplass eller aktiviteter der.

Setningsskadene på rådhuset ved påsketider har påført arbeidet her et par måneders forsinkelse. Spuntveggen er blant annet bedre festet mot fjellet i grunnen. Foto: Vegard Damsgaard

Entreprenøren må ta kostnadenPå Øvre Torv er det verre stilt; her er arbeidet to måneder på etterskudd.

I Festningsgata er 20 av den totalt 100 meter lange innkjøringen til anlegget ferdig støpt. Foto: Vegard Damsgaard

Da det gamle rådhuset fikk setningsskader ved påsketidermåtte man finne en mer smidig byggemetode:Fjell kloss inntil rådhuset må sprenges bort med mindre salver enn planlagt. I tillegg er spuntveggen inntil rådhuset ytterligere sikret.

På toppen av alt kommer kravet fra kommunen om at utbygger må legge drensasfalt under belegningssteinen. Denne slipper lettere vann igjennom underlaget, men koster tre millioner ekstra og krever en viss arbeidstemperatur.

— Vi skulle hatt Øvre Torv ferdig til 17. mai 2017, men blir det drensasfalt må vi nok ha tilleggstid, sier Torbjørn Nordhagen fra Veidekke, som hevder planleggingen har vært god og grundig.

Øvre Torv skulle opprinnelig være ferdig dekket til nasjonaldagen inneværende år, men i stedet måtte festen flyttes til Tresse.

Øvre Torv er to måneder forsinket per i dag. Foto: Vegard Damsgaard

Ifølge Tore Løvland vil de kjøre en blåkopi av årets feiring i Tresse om 17. mai-festen også må flyttes neste år.Entreprenøren vil kjøre flere skift slik at byggeaktivitet og bortkjøring av 5000 lass sand vil pågå store deler av dagen.

— Hvem må betale for forsinkelsene?

— Forseringen vi må få gjort utover høsten og vinteren er en kostnad som ligger på Veidekke. Vi må spise av vårt påslag - eller overskudd, svarer Nordhagen.

De regner fortsatt med å klare fristen for ferdigstillelse, som er juni neste år. Ellers venter saftige dagbøter for entreprenøren.

Slik så Julebyen ut på Nedre Torv i fjor. Foto: Reidar Kollstad

Kvadraturforeningen: — Svært uheldigKvadraturforeningens leder var mandag ikke kjent med at Julebyen kan være i fare. Han sier stjernehimmelen og lysshowet ikke lar seg flytte et kvartal opp Markens.

- Å miste slike attraksjoner på grunn av forsinkelser vil være svært uheldig. Å flytte til Gyldenløves gate i 2016 vil ikke fungere, gjør daglig leder Harald Andersen klart.

Harald Andersen. Foto: Rune Øidne Reinertsen

Han ønsker imidlertid ikke å overdramatisere nå, da han fra byggherren Torvparkering AS fikk beskjed om at de fortsatt har et mål om å bli ferdige på Nedre Torv i tide. — Hva betyr Julebyen for handelsstanden?

— Det er jo slik at de to viktigste månedene for oss er desember og juli. Derfor gjør vi så stor innsats for at Sommerbyen og Julebyen skal lykkes, svarer han.

Det lyktes ikke Fædrelandsvennen å få en kommentar fra styremedlem og talsmann Jon Bjørgum i Torvparkering AS mandag. Fredag skrev han i en sms at han ikke hadde noe nytt å melde om fremdriften.

Fjellet i grunnen mellom rådhuset og Håndverkeren, der innkjøringen kommer, må sprenges bort med mindre salver enn planlagt. Foto: Vegard Damsgaard

— Kvalitet er viktigstTeknisk direktør Ragnar Evensen i Kristiansand kommune mener fremdriften kommer i andre rekke på Torvet.

- Tid er en faktor, men kvalitet er viktigst. Jeg orker ikke tanken på å måtte spa opp og gjøre ting om igjen. Når Torvet først er gjennom en sånn hestekur, vil vi at det skal være riktig kvalitet på arbeidet, sier Evensen til Fædrelandsvennen.

Da viser han til valg av materialer, men også skånsom byggemetode som ikke rammer omgivelsene unødig.

Ragnar Evensen. Foto: Torstein Øen

Evensen beklager om arrangementer må flyttes, men mener det har vist seg mulig å gjennomføre tidligere. — Er prosjektet dårlig planlagt?

— Klart; det er vanskelig å forutse alt som har skjedd. Det ble forsinket oppstart på grunn av ESA-klagesak og arkeologisk utgraving - å bygge i et historisk byområde er ikke rett fram. Når man bestemte at dette skulle bygges, måtte man nesten regne med å støte på en del uforutsette ting, svarer Evensen.

Innen slutten av august skal entreprenøren svare på kravet om å legge drensasfalt, før kommuneadministrasjonen fatter en beslutning om dette i midten av september.