Her studerer gruppeleder Marte Rostvåg Ulltveit-Moe i Miljøpartiet De Grønne en av sprekkene som oppstod i rådhusveggene. Foto: Reidar Kollstad

— Det er blitt utarbeidet en geoteknisk rapport som konkluderer med at det er forsvarlig å gjenoppta arbeidet. Anleggsarbeidet vil bli gjennomført forsiktig, men etter samme prosedyre som tidligere. I tillegg vil en geolog overvåke det videre arbeidet som skal gjøres ved siden av rådhuset og Kristiansand domkirke, sier distriktsleder Are Westbye i Veidekke Agder.

Det var om morgenen onsdag 16. mars at ansatte på rådhuset på Torvet i Kristiansand oppdaget flere sprekker i veggene på det 152 år gamle murbygget. Det ble da bestemt at anleggsarbeidene nærmest rådhuset skulle stanses midlertidig til over påske, for å avvente en geoteknisk rapport.

Geologen er på plass

Are Westebye opplyser til Fædrelandsvennen at geologen fra Multiconsult som skal overvåke det videre anleggsarbeidet, ankom Kristiansand på tirsdag. Dermed kan arbeidet i utgangspunktet gjenopptas når som helst.

Venter på rapporten

— Vi er blitt lovet og forventer en dialog med Veidekke før anleggsarbeidene like ved rådhuset starter opp igjen. Den geotekniske rapporten er ennå ikke forelagt oss, men vi håper å få den i løpet av fredag. Sammen med Veidekke vil vi da ta stilling til når og hvordan arbeidet igjen kan tas oss, sier Einar Hanssen i Kristiansand Eiendom som har driftsansvar for kommunens bygninger i sentrum.

Her studerer gruppeleder Marte Rostvåg Ulltveit-Moe i Miljøpartiet De Grønne en av sprekkene som oppstod i rådhusveggene. Foto: Reidar Kollstad

Delvis sandgrunnAre Westbye forklarer setningsskadene på rådhuset med at det ene hjørnet av murbygget står på sandgrunn, og det andre på fjell. Prosedyren som benyttes er at det spuntes ned i bakken for å hindre at massen under rådhuset raser ut. Spuntene festes med lange stag som bores på skrå ned i bakken under rådhuset.

— Vi vil altså benytte samme prosedyre som vi gjorde før påske, men vil nå gå ekstra forsiktig fram. Geologen som vil overvåke arbeidet vil under veis vurdere om det blir behov for å benytte ekstra stag, sier Are Westbye.

Selv om Veidekke velger å la en geolog overvåke spuntingen ved siden av Domkirka, tror ikke selskapet at det der er fare for tilsvarende skader som det som oppstod på rådhuset. Dette fordi kirkebygget ikke ligger like tett opptil parkeringsanlegget som det rådhuset gjør.

Ingen forsinkelser

Ifølge Are Westbye vil ikke skadene som oppstod på rådhuset og det påfølgende oppholdet i anleggsarbeidene forsinke byggingen av parkeringsanlegget.

— Siden vi her har et så stort anleggsområde, har vi bare kunne flytte mannskaper og maskiner til andre steder, sier Are Westbye.

Entreprenørselskapet har forsikret at de vil ta kostnadene med å få utbedre skadene som oppstod på rådhuset.

Det to etasjers parkeringsanlegget under Torvet skal gi plass til mellom 400 og 450 biler. Over bakken skal Torvet tilbakeføres til slik det så ut før gravearbeidene startet.