KRISTIANSAND: — Det er vedtatt isbane, da må vi ta hensyn til det. Men det er flere utfordringer. Vi ønsker utstrakt aktivitet på Torvet, og det er uverdig for statuen om den stadig skal pakkes inn i plast, mente nestleder Petter Benestad (V) da by- og miljøutvalget torsdag bestemte å flytte bronseutgaven av kong Haakon.

Kvelden i forveien vedtok kulturstyret med sju mot to stemmer at «statuen av kong Haakon beholder sin opprinnelige plassering på Øvre Torv inntil bystyret har avklart bruken av området».

- Det verst tenkelige

Dette vedtaket fikk teknisk direktør til å slippe haka et par hakk nærmere bordplaten:

— Et skikkelig god-dag-mann-økseskaft-vedtak, som innebærer å sende statuen ut på ny runddans. Det er det verst tenkelige vedtaket, vi er nødt til å vite hvor den skal stå for å starte prosjektering, sa Ragnar Evensen.

Årsaken til at majesteten må flyttes om lag 30 meter er først og fremst den planlagte isbanen på 22x45 meter, men også at han står i veien for andre aktiviteter.

Evensen fikk et klart og enstemmig vedtak i retur, innen bystyret tar endelig stilling neste uke:

I desember forlot kongestatuen Øvre Torv, dit den kom 7. juni i 1951, til fordel for Wergelandsparken, der han i dag står tildekket av presenning. Foto: Kjartan Bjelland

Blant tre alternativer blir kongestatuen flyttet til plasseringen lengst unna, 12 meter fra rådhusveggen og rundt fem meter fra isbanen. — Vi vil ha den litt vekk fra isbanen og nærmere rådhuset, en plassering som også er i tråd med ønsket om åpne gateløp i Kvadraturplanen, sa Grete Kvelland Skaara (KrF).

Skøyteisen til seks millioner kroner skal være på plass til neste vintersesong, mens parkeringsanlegget tas i bruk neste sommer.

Kleppe ønsket Markens

Ved de andre alternativene kunne det bli nødvendig å polstre kongen om vinteren, noe de finner uverdig.

Et nytt forslag kom opp under møtet, fra Demokratenes representant Vidar Kleppe.

- Jeg hadde tenkt å foreslå Markens, for å få liv og røre rundt statuen. Men jeg forstår at det ikke får flertall, så da går jeg for det andre alternativet, sa Kleppe.

Keramikkskulpturene Ovalur av Eirik Gjedrem (2001) flyttes fra Nedre Torv. Den var Kvadraturforeningens millenniumsgave til byens barn, og plasseres i Kirkeparken ved biblioteket.