Også to kunstinstallasjoner på Nedre Torv kan få ny plassering. Foto: Vegard Damsgaard

Årsaken til at majesteten på Øvre Torv må vike er den planlagte isbanen på 22x45 meter.

— Det blir en ny og annerledes plassering som ikke nødvendigvis vil forringe skulpturen. Å aktivisere torvene er viktig i en by, da er dette en løsning for å få det til, sier kulturrådgiver Angjerd Munksgaard i Kristiansand kommune.

Før møtet i by- og miljøutvalget neste uke innstiller rådmannen på at bronsestatuen flyttes, men bare til nærmeste nabolag.

Monarkens posisjon i begivenhetenes sentrum endres i perifer retning, ganske nøyaktig 25 meter lenger nordøst.

Slik så det ut da kong Haakon ble flyttet 10. desember, da gravearbeidet startet. Foto: Kjartan Bjelland

— Krever mye romDet er pekt på tre muligheter: Den første er 20 meter fra rådhuset, inntil gangbanen fra rådhusgata og lett synlig fra Festningsgata. De to andre er henholdsvis 12 og 15 meter fra rådhuset, litt mer sentralt - mot sør.

Rådmannen støtter kommunens kunstutvalg, som anbefaler det første alternativet.

Kulturrådgiver Angjerd Munksgaard i Kristiansand kommune. Foto: Sondre Steen Holvik

— Vi mener det må være mye luft rundt kongestatuen, som ikke må komme i konflikt med rådhuset. Den er jo stor; seks meter med sokkel og det hele, og krever mye rom. Det vil den nå få, også fordi trærne som tidligere sto mellom Torvet og Wergelandsparken er fjernet, påpeker Angjerd Munksgaard, medlem av utvalget.10. desember forlot kongestatuen Øvre Torv, dit den kom 7. juni i 1951. Majesteten har siden stått i Wergelandsparken og fått et innblikk i nymotens byggeskikk.

Eller innblikk, fru Blom. Sikten er atskillig redusert, ikke på grunn av majestetens alder, men den beskyttende presenningen som er tredd over hatten hans.

Dette er den foreslåtte, nye plasseringen for bronsestatuen på Øvre Torv. Foto: Kristiansand kommune

Isbanen, et mobilt kjøleanlegg til seks millioner kroner, ble aktualisert av at Torvparkering AS iverksatte parkeringsanlegget med 450 plasser under Øvre og Nedre Torv til den nette sum av 210 millioner kroner.Skøyteisen skal være på plass til neste vintersesong, mens parkeringsanlegget tas i bruk sommeren neste år.

— En av de fineste vi har

- Dere er opptatt av at kongen ikke skal stå i veien. Er han mest til bry?

- Nei, for det første er den en av de fineste skulpturene vi har i byen, vi sitter her og diskuterer og mener den er veldig bra - vi ønsker statuen på Torvet fortsatt. Spørsmålet er om den står i veien for praktisk bruk sommer og vinter, med scenerigg og isbane. Vi har nå prøvd å gi den en annen meningsfull og monumental plassering uten at den er i veien for det praktiske, sier teknisk direktør Ragnar Evensen i kommunen, som har underskrevet saksinnstillingen.

Isbanen vist med blå skravur, inni denne ses dagens lokalisering av statuen (grå firkant). Den er foreslått flyttet til firkant merket 1, mens 2 og 3 viser andre alternativer. Foto: Kristiansand kommune

Sammen med kulturrådgiver Munksgaard og flere har han de siste par dagene vært på studietur med Cultiva til Brighton i England for å se på interaktive skulpturer myntet på barn, i anledning Barnas by.

Lekeskulpturene til Eirik Gjedrem fra 2001 skal flyttes fra Nedre Torv til Kirkeparken mellom biblioteket og Domkirken. Foto: Kristiansand kommune

Keramikkskulpturene Ovalur av Eirik Gjedrem (2001) skal flyttes fra sin posisjon på Nedre Torv. Den var Kvadraturforeningens millenniumsgave til byens barn, og foreslås plassert i Kirkeparken ved biblioteket.Bård Breiviks skulptur Portalen blir enn så lenge stående ved inngangspartiet til Domkirken, dens lokalisering avgjøres når det utarbeides detaljplan for Nedre Torv i nær fremtid.