Slik ser det ut på Nedre Torv, der stålveggene for det underjordiske parkeringsanlegget er spuntet ned. Etter at taket er støpt i betong, skal massene graves ut av gropa. Foto: Vegard Damsgaard

KRISTIANSAND: — En ganske infantil retorikk fra en stortingsrepresentant. Jeg synes nivået der i gården bør være høyere, sier Frp-gruppeleder Stian Storbukås til Fædrelandsvennen

- En slik uttalelse burde hun holde seg for god til å komme med. De har tapt saken, må bite det i seg og bli ferdige. Jeg har respekt for at de står på mens saken er til behandling, men når den er tapt er dette tullete å holde på med. Det er nesten til å le av, mener Grete Kvelland Skaara.

Grete Kvelland Skaara. Foto: Reidar Kollstad

KrFs gruppeleder ble provosert da hun leste navneforslaget fra stortingsrepresentant Kari Henriksen.

— Et godt forslag

Følgende ytring la Ap-veteranen ut på sin Facebook-profil, ledsaget av bilde fra byggeplassen: «Blir det navnekonkurranse? Skammens hus synes jeg passer fint.»

- Jeg synes det er et godt forslag, fordi det gir uttrykk for at parkeringsanlegget er unødvendig. Det har vært stor motstand og jeg mener saken har vært håndtert på en lite tillitvekkende måte av bystyreflertallet. Jeg skjønner at det er ubehagelig å bli minnet på kontroversen rundt anlegget, men dette er en fri meningsytring med litt humoristisk vri som jeg står inne for, uttaler Kari Henriksen til Fædrelandsvennen.

Jeg forstår at det kan være en dårlig sak for flertallet hvis sånne begreper skal henge ved i ettertid.

Kari Henriksen. Foto: Torstein Øen

Stortingsrepresentanten fra Vest-Agder hadde sete i Kristiansand bystyre fra 2003 til 2008. I likhet med partifeller mener hun anlegget er overflødig, da sentrum har flust av parkeringsplasser. — Hva legger du i «lite tillitvekkende»?

— Det har vært og er fremdeles spørsmål knyttet til hele prosessen, ikke minst fra ESA. Jeg respekterer fullt ut at vedtak er fattet, og erkjenner at det er blitt sånn, men må få lov til å ytre meg om saken. Men jeg forstår at det kan være en dårlig sak for flertallet hvis sånne begreper skal henge ved i ettertid, svarer Henriksen.

Fra sommeren neste år kan bilene parkere i to etasjer under Torvet. Foto: Veidekke Agder

— Behandlet av to bystyrerI sin foreløpige konklusjon har ESA, som overvåker EØS-avtalen, anført at kommunen har brutt reglene om offentlige anskaffelserved å lyse kontrakten ut som tjenestekonsesjon, ikke bygge- og anleggskontrakt.

- Bystyret vedtok saken i oktober. Bør man ikke snart innse nederlaget?

— Dette er ikke et forsøk på omkamp. Jeg mener likevel det er en dum sak, det skulle bare mangle at ikke jeg som politiker kan gi uttrykk for at vedtak er feil, svarer Ap-politikeren.

Stian Storbukås. Foto: Vegard Damsgaard

Stian Storbukås kaller uttrykket billig, og mener det er lett å fyre opp folks følelser i en fase hvor Torvet er blottlagt og lite innbydende: — Saken er behandlet av to bystyrer, både før og etter valget. Det har vært en demokratisk prosess, og det første Ap-gruppeleder Mette Gundersen sa etterpå var at de måtte innse at slaget var tapt. Det var en moden måte å håndtere vedtaket på.

SV: - Ikke vittig

I likhet med Skaara kjenner Storbukås seg trygg på at folk flest vil se at vedtaket blir til gode for byen, i takt med at p-plasser fjernes fra gateplan.

Dette synet deler ikke Melissa Jocelyn Lesamana. Men selv om SVs gruppeleder sto fremst blant motstanderne, anser hun navneforslaget for tåpelig.

Man behøver ikke ty til usakligheter for å fremheve hvor kjip saken er.

Melissa Jocelyn Lesamana. Foto: Reidar Kollstad

— Vi var på god vei til å vinne saken med ren saklighet og faktainformasjon, jeg synes ikke en gang et sånt kallenavn er vittig. Jeg er stolt over å ha vært imot og prøvd å stoppe anlegget gjennom demokratiske former, man behøver ikke ty til usakligheter for å fremheve hvor kjip saken er, sier Lesamana til Fædrelandsvennen. For ordens skyld: Det er ikke tillyst noen navnekonkurranse for parkeringsanlegget til 210 millioner kroner, som åpnes til sommeren neste år.