Etter gårsdagens kamp fikk jeg total skrivesperre. Jeg fikk kjenne litt på følelsen som Erik Fosnes Hansen og Karl Ove Knausgård må ha hatt da fingrene deres frøs fast på tastaturet. Hva skal jeg skrive om i bloggen etter en seier når jeg har glemt hvordan det er å vinne? Det ble Min Kamp. Hele 17 kamper er spilt siden 4. juli og seieren mot Stabæk, og da var jeg attpåtil på bloggferie i Hellas. Nå er gode råd heldigvis blitt billige, for som så ofte før fikk jeg hjelp og trøst av Google. Jeg fant syv gode råd for å bli kvitt skrivesperre, og jeg brukte to av dem.

  • Snu teksten eller temaet på hodet

  • Gå for det uventede

«Det er jo det du har gjort i hele år, så jeg skjønner ikke hvorfor det skulle hjelpe» , sa min medblogger og gode venn. For en gangs skyld tok min gode venn feil, for denne uventede seieren snudde opp ned på alt for både Start og meg. Og utover natta klarte jeg faktisk å skrive ned noen Paul i Ord. Jeg burde selvfølgelig ha skrevet det aller viktigste først, men da hadde jeg dessverre fremdeles skrivesperre. Men nå kommer det endelig: GRATULERER TIL START, OG GRATULERER TIL JERV!

Rammen rundt kampen var bedre enn rammene på alle maleriene til Kjell Nupen, Per Fronth og Per Ove Sødal til sammen: Dugg i kunstgresset, høye skuldre, lave baller og flomlys fra LOS gjorde dette til en fotballfestkveld av de sjeldne. «Det ble en magisk kveld for Wikipedia på Sparebanken Sør Arena», sa min historieløse venn entusiastisk. 12.245 tilskuere var på plass, Svaberget og Tigerberget var i storform, og jeg traff folk som hadde hatt store problemer med å finne Sparebanken Sør Arena. «De har ikke vært her verken før eller siden», sa min fremsynte venn.

På formiddagen i går traff jeg mediesjef i Jerv , Espen Skalleberg, og sportslig leder i Jerv, Cosmo Collett, sammen med administrerende direktør i Start, Even Øgrey Brandsdal i forbindelse med en livesending på FVN TV. «Det er veldig bra at FVN TV sender livesendingene direkte», sa min venn som kun får inn NRK1 på en dag med klarvær. I en pause fra TV-sendingen (heldigvis) hadde vi en dyp samtale på veldig lavt nivå. Collett var den eneste av oss som sa noe fornuftig, for han manet til et godt samarbeid mellom klubbene uansett resultat i kampen. Vi andre var innom alt fra stortåa mi som var lenger før, via stortærne til Øgrey Brandsdal som er fulle av urinsyregikt (Podagra) og helt til Skalleberg som opplyste at hver gang han våknet med sko på hadde han som regel også kraftig skallebank. Noe han synes var forunderlig. Skalleberg med skallebank høres ikke ut som en spesielt god kombinasjon en tidlig morgen i Grimstad. Øgrey Brandsdal har forresten vært på tå hev i hele år, og det kan ikke ha vært lett med podagra i begge stortærne. Men om han hadde våknet opp i dag tidlig med sko på, tror jeg han hadde gitt blaffen i om han hadde hatt skallebank fra topp til stortær. Jeg er forresten veldig imponert over Øgrey Brandsdal. Han har stått stødig til rors gjennom alle stormer og ekstremværene Nina og Petra, og styrt ei lekk skute med tynn bemanning til en sikker havn. Slik en god skipper skal gjøre. Gratulerer, Even!

Fædrelandsvennen møtte Start-direktør Even Øgrey Brandsdal på hans kontor etter at den villeste jubelen hadde lagt seg. Foto: Kjartan Bjelland

Ekstremværet Mons i slutten av 2014 traff heldigvis Helgelandskysten og ikke Agderkysten, men noen små etterdønninger nådde Sparebanken Sør Arena i begynnelsen av september i år. «Direktøren styrte heldigvis skuta på sikker grunn til slutt», sa min gode venn som strøk med glans på Kystskippereksamen i 1989. Men det åpnet ikke så bra i går. Teknikken sviktet da Asbjørn Arntsen, Sørlandets beste hymnesanger, skulle fremføre Start-hymnen. Men Arntsen rodde det hele i land med større rutine enn hele Start-laget til sammen. Start åpnet heller ikke så bra, og det var ikke bare teknikken som sviktet. Jerv var det førende laget. En corner smalt i tverrliggeren. «Jeg kan ikke si at jeg liker dette noe særlig», sa min sørlandske venn som sjelden tar så sterke ord og uttrykk i sin munn. Den som så sprekest ut av Start-gjengen var keepertrenerlegenden, Erik Ruthford Pedersen, da han med gaselleskritt løp ut på banen fordi Håkon Opdal trengte assistanse. Selv Rudolf Nurejev, den russiske ballettmesteren, hadde blitt imponert over de grasiøse bevegelsene til Ruthford Pedersen.

Så scoret Start etter 42 minutter , og vi holdt rundt hverandre etter at Hollingen hamret ballen i mål fra over 20 meter. Det var like før vi fikk gult kort for Hollingen. Vi løsnet litt på taket i hverandre, noe vi ikke burde gjort, for like etter rev Dennis Antwi seg løs fra Alex De John og utlignet i omgangens siste minutt. «Da er vi like kort», sa min venn i det dommer Hagen blåste til pause. Det var forresten så vidt vi rakk pausen i losjen, for det var en del tilleggsminutter i 1. omgang.

I mitt forrige blogginnlegg lovet jeg både å gjøre julehandelen på Oddensenteret og ro opp Reddalskanalen hvis Jerv vant. Jeg begynte å få skikkelig bange anelser, og i pausen fant jeg derfor ut at det var 35 butikker med stort og variert utvalg på senteret, at det var over 500 gratis parkeringsplasser der og at jeg til og med kunne bli en Oddenvenn. Lucky Frisør er også på plass på senteret, og er jeg heldig kan jeg kanskje få en klipp til halv pris der. Sist gang jeg klippet meg hos frisør Ivar Helland i Dronningensgata, betalte jeg 100 kroner. Da klippet han meg til langt nede på ryggen. Jeg kontaktet også Jim Rune Bjorvand i FVN TV og spurte om de kunne være interessert i å lage «Reddalskanalen minutt for minutt». Entusiastisk som han er, tente han veldig på idéen og tok nesten på seg et Jerv-skjerf før 2. omgang. «Nå har Start hatt ni nedrykk og syv opprykk på fem år, og jeg orker snart ikke flere», sa min gode venn som ikke har en master i matematikk.

Det store samtaleemnet på tribunen etter pause , var at Espen Børufsen måtte ha tatt en kruttsterk Maradona-blanding i pausen. Han gikk ut som tyskspanjolen Johan Mühlegg gjorde da han vant dopinggull på 30 km langrenn under OL i Salt Lake City 2002, og i løpet av omgangens ni første minutter hadde Børufsen scoret ett mål og hatt to gode avslutninger på mål. Han ble naturlig nok vinket av banen i det 66. minutt av Antidoping Norge, og da så Børufsen ut som om han hadde fått akutt kols. Uansett doping eller ikke, jeg er enig med Karsten Johannessen. Han svarte at «våre gutter skal ha det beste utstyret» da han for noen tiår siden ble spurt av VG i «Fem på gaten» om han var «for eller i mot bruk av atomvåpen».

I store deler av kampen var Daniel Aase brilliant. Endelig fikk han spille fra start for Start, og fra midtveis i 1. omgang fikk han også spille på venstre kant. Der han er best. Han holdt lekestue med opptil flere Jerv-spillere på en gang, og noen av tilskuerne på felt Q1 ble også så svimle at de gikk feil vei ut av Sparebanken Sør Arena etter kampen. Aase kombinerte på en imponerende måte artisteri og effektivitet, en meget sjelden kombinasjon i årets Start-lag.. «Jeg synes Aase har gitt damefotballen et stort løft», sa min kjønnsløse venn imponert. Start bør raskere enn Usain Bolt sikre seg Aase før neste sesong, og ikke bare fordi at Vindbjart-trener Steinar Skeie da kan skrive enda flere innlegg om kristiansandere og andre utenbygds spillere som er blitt foredlet i Vennesla. Skeie var for øvrig en habil fotballspiller, og spilte mange kamper for Vindbjart. I en kamp tabbet han seg ut, og var skyld i et baklengsmål. «Hva er det du holder på med, Steinar», skrek trener og tidligere Start-keeper, Olav Skjervedal, så det runget fra Moseidmoen til Kvarsteinbroa. «Hva skulle jeg gjort da», ropte Steinar fortvilet tilbake. «Alt annet enn det du gjorde», skrek Skjervedal om mulig enda høyere enn første gangen. Men som allerede skrevet, Start må få Aases underskrift fort og før Sirkus Arnardo eller Sirkus Merano kommer på banen og vil ha han i manesjen.

Utover i 2. omgang overtok Start mer og mer av spillet , og Jerv-spillerne virket slitne. Likevel ga de aldri opp, selv ikke etter at Start økte ledelsen til 3-1 på en kontring i Barcelona-klasse: Ajer — Hodnemyr - De John - pang i nettaket etter 83 minutter. De John spiller på svært små margariner, som Karsten sa, men i går holdt det akkurat til ikke å bli utvist og bli Starts beste spiller sammen med Aase. De Johns første mål for sesongen ble også hans siste, og det var like før «Starts & Stripes» ble heist på Sparebanken Sør Arena etter kampslutt. I natt fikk han imidlertid et flott gratulasjonstelegram fra president Barack Obama, med takk for heltemodig forsvarsinnsats i et annet land.

dejohn.JPG

«De som går nå kan ikke ha sett Jervs siste kamper» , sa min kloke venn da en del publikummere forlot Sparebanken Sør Arena allerede etter 85 minutter. Og det kunne gått galt. Jerv skapte to gedigne sjanser i sluttminuttene, og kun en snill tverrligger og en sint Håkon Opdal hindret baklengsmål.

Endelig ble det seier. Start vant da det gjaldt som aller mest, noe som ikke er typisk Start. En sterk prestasjon, og for en viktig seier det var! Kampen var ulidelig spennende, og i går kveld tror jeg Start-spillere, trenere og ledere hadde ekstremt lave skuldre og muligens også litt høye baller. Selv slipper jeg både Oddensenteret og Reddalskanalen, men jeg lover å kjøpe billett til neste års forestilling i Fjæreheia. En god forestilling kan være både Kilden og roten til alt godt.

Heldigvis er Start fortsatt et lag i Tippeligaen , og jeg kan blogge av med håp om at jeg ikke har såret altfor mange med mine bloggerier. Det til tross for at det det aller meste jeg har skrevet har vært veldig vondt ment.

Hvis noen i Start ønsker noen gode råd, er det bare å kontakte min gode venn eller undertegnede. Våre råd er imidlertid litt dyrere enn de du finner på Google. Som gammel tolloverinspektør er jeg vant til å være i rød sone, så jeg tror Start gjør lurt i å ta kontakt. Telefonnummeret mitt er 992 11338, og mailadressen min er paul@sorcup.no. Jeg kan, om ønskelig, videreformidle spørsmål til min gode venn.

Takk for følget, heia Start, heia Jerv, og god jul!

Sportslig hilsen

Paul «Tåa» Richardsen

Gammeldags midtstopper