The X-Files og «du tror det ikke før du får se det» blir bare som en liten parentes i forhold. «Dette tror du ikke selv om du får se det», sa min gode venn med overbevisning i stemmen.

Aust-Agder har vært Norges desidert mørkeste fotballfastland så lenge folk har visst at fotballen er rund og at cup er cup. Men snart kan kanskje Aust-Agder ha både det beste håndballaget og det beste fotballaget på Sørlandet. Kanskje enda verre er det at UiA vurderer å flytte hele administrasjonen fra Kristiansand til Grimstad, men det er tvilsomt om den nye viserektoren blir med på flyttelasset. Eller rettere sagt: Etter alt ansettelsesstyret i ansettelsesstyret er det kun et fåtall på UiA som vet hvem som ble ny viserektor, men Stephen Seiler visst helst sin egen sjø uansett.

Og seilturen går sannsynligvi s ikke gjennom Blindleia mot Grimstad, selv om ansettelsesstyret påstår at de så lyset til slutt. Sist, men ikke minst, har alle kirurgene på sykehuset i Kristiansand satt seg på transferlisten fordi de ønsker fri overgang til Aust-Agder med øyeblikkelig virkning. Kirurgisk avdeling i Kristiansand vil dermed få et mye høyere handikap enn det Tiger Woods nå har klart å få, og avdelingen vil dessverre bli svært amputert.Kirurgene som blir nektet overgang, har allerede bestemt seg for å operere på egen hånd. «Aldri tidligere har jeg vært mer tilhenger av en sammenslåing av Aust— og Vest-Agder enn akkurat nå», sa min gode venn med påtatt dialekt og tonefall fra Grimstad-traktene. «E e eni me du», sa æ.

The J.J. Ugland Companies har seilt sin egen sjø på de syv hav siden 1930, men selv rederarvingen og tidligere reservekeeper, Knut Nikolai Tønnevold Ugland, må være i sjokktilstand over sjokkbølgene som Jerv har skapt i fotball-Norge. Større og høyere medgangsbølger har ingen sørlendinger surfet på siden flekkefjæringen Eirik Verås Larsen vant OL-gull i kajakk, K-1, under OL i London i 2012. «Som man reder, så ligger man», sa min gode venn i et forsøk på å forklare hvorfor Ugland bare var reservekeeper. Hvis Jerv skulle trenge mer bredde og tyngde i stallen, har han forhåpentligvis satt av noen midler på en reservekonto for å kunne øke tonnasjen.

J.J. Ugland Levermyr stadion heter banen til Jerv nå, oppkalt etter tidligere Jerv-bauta og mangeårig formann, Johan Jørgen Ugland. Han er morfar til Knut Nikolai og var formann i 1977, det året da Karsten Johannessen trente Jerv. På den tiden spilte en del engelskmenn på Jerv, og en av dem var Jimmy Piguillem. Eller Jimmy Pilgrimen, som Karsten kalte han. Som alle vet overtok Karsten Start året etter og førte klubben til gull både i 1978 og i 1980. Kanskje Steinar Pedersen følger i Karstens fotspor etter kvalikkampene?

Pedersen var i en periode proff i Borussia Dortmund , og han ble faktisk Norges første UEFA Champions League-vinner i 1997. Far og sønn reiste forresten sammen til Dortmund for å se på forholdene, og det var ikke akkurat spart på klesbudsjettet. Begge var helt strøkne fra topp til tå, i helt like mørkeblå dresser og røde skjorter.

Plutselig utbrøt senior at det var fullstendig katastrofe , og at de var helt nødt til å kjøpe helt nytt tøy. Unge Pedersen skjønte ingenting og så ut som både et spørsmålstegn og et utropstegn. «Ser du ikke at vi går i klubbfargene til Bayern München», sa Ruthford Pedersen som mente at det var et veldig dårlig utgangspunkt for kontraktsforhandlinger. Jeg er litt usikker på om hele historien er helt autistisk, som Karsten sa, men jeg lar det stå til.

Ruthford Pedersen var forresten ikke nådig med sin sønn etter debutkampen fra start på Start: «Steinar, du fikk sjansen fra start. Det første du gjorde var å sende ei pasning til et reklameskilt. Jeg sier dette kun en gang: Det skiltet er ikke med på laget, og kommer heller aldri til å bli det», var beskjeden fra far til sønn. Med et ørlite glimt i øyet. Denne historien er helt autentisk. Det må være veldig spesielt for Ruthford Pedersen å være i en sånn situasjon som han er i nå. Han er selvfølgelig veldig stolt over det sønnen har fått til med Jerv, men håper samtidig at sønnens lag vil tape. En vanskelig øvelse, men Ruthford Pedersen er proff til keeperhanskene og takler dette bedre enn sønnen noen gang gjorde på banen. Og sønnen var en god takler.

«Slaget om Sørlandet» blir oppgjøret kalt. Men det er jo mye mer enn det. Det er som David mot Goliat, Start mot Molde, Pedersen mot Borgersen, Pedersen mot Ruthford Pedersen, de tre bukkene Bruse mot trollet, de tre små grisene mot Storeulv, Rødhette mot ulven og Ibsen og Hamsun mot Wergeland og Collett. Noen hevder til og med at morgendagens oppgjør i Grimstad blir mye mer intenst enn det noen gang har vært mellom Grimstad-rederen Atle Bergshaven og resten av familien. Heldigvis skal ikke Jerv og Start møtes i like mange returoppgjør og omkamper.

Det er mange Jerv-spillere som var vært innom Start. Espen Ramse Knudsen, Glenn Brevig Andersen, Jan Haatveit Jenssen, Alexander Lind, Joachim Edvardsen og Ole Christian Langeland har alle spilt for Start, mens Christoffer Myhre, Henrik Robstad og Andreas Hagen har vært på treningsopphold der. Og muligens enda flere. Det betyr at over halvparten av Jerv-spillerne sannsynligvis er litt lystne på å si takk for sist og sende Start ned heisen til et bosted i OBOS-ligaen. Likevel håper og tror jeg at Start går seirende ut av duellen. «Jeg er helt sikker på at et lag med gule drakter kommer til å vinne til slutt», sa min gode venn med en helgardering.

Hvis Jerv vinner til slutt blir det folkefest i Grimstad , og jeg tror Nytelsesfestivalen til ekteparet Elsa Almås og Esben Esther Pirellli Benestad kommer til å bli arrangert i hele 2016. Pirelli Benestad blir visstnok kalt for «Kjerringa med staven» enkelte dager i uka. Kortfilmfestivalen kommer også til å vare mye lenger enn noen gang før, ikke minst fordi det vil bli vist helaftens langfilmer om Jerv hver eneste kveld. I tillegg blir det døgnkontinuerlig visning av gamle klipp fra Naturmagasinet i NRK, der Sverre M. Fjelstad overnatter i skogen i ukesvis for å få et ørlite glimt av en Jerv. Til og med et litt mindre glimt enn Ruthford Pedersen hadde i øyet. Grimstad kommer til å bli en turistmagnet, og 4-felts-veien mellom Grimstad og Kristiansand må utvides. Det nye veiselskapet «Nye Veier» hadde planer om å kalkulere prosjektet, men det er tydeligvis ingen som vil jobbe der og firmaet har derfor måttet endre navn til «Nye Omveier». «Det er ikke alltid veien blir til mens man går», sa min gode venn og veiviser.

Onsdag 25. november vet vi hvilket lag fra Sørlandet som skal spille i Tippeligaen 2016. Måtte det beste gule laget vinne!

Lykke til!

Sportslig hilsen

Paul «Tåa» Richardsen

Gammeldags midtstopper