Fra det 1. til det 8. minutt var Start et kvaliklag til Tippeligaen . Fra det 8. til det 67. var Start et OBOS-liga lag. Fra det 67. til det 72. var Start et kvaliklag til Tippeligaen. Fra det 72. til det 81. var Start et OBOS-liga lag, Fra det 81. til det 94. var Start et kvaliklag til Tippeligaen. Og er det fremdeles! I kvaliken kan de møte Jerv, etter at unggutten Tobias Collett iskaldt plasserte det avgjørende straffesparket mot Hødd i nettet. «Etter den scoringen blir han helt sikkert tilbudt en lukrativ sponsoravtale med Hennig-Olsen Is», sa min gode venn med varme i blikket. Et bilde av forfatterinnen Camilla Collett (1813 — 1895) ble preget på portrettsiden av den norske 100-kroneseddelen fra 1979-1997. I 1963 ble hun også avbildet på et lite norsk frimerke, men etter Jervs bragd burde Tobias Collett få en stor bauta ved Oddensenteret. Og trener Steinar Pedersen bør snart nevnes i samme åndedrag som Henrik Ibsen (1828 - 1906) og Knut Hamsun (1859 - 1952). Nå gjenstår det kun en seier mot Kristiansund på bortebane før det er en realitet med kvalikkamp mot Start. En fantastisk prestasjon, men for Starts del tror jeg det beste er om kvalikmotstanderen blir Kristiansund.

Før gårsdagens kamp hadde jeg alliert meg så godt som jeg trodde jeg kunne. Jeg satt i losjen til Sparebanken Sør på Sparebanken Sør Arena, og blant de inviterte til denne kampen var selvsagt Ribe Betong og Murmester Vidar Larsen. Aldri tidligere har Start trengt et tett betongforsvar så mye som mot Molde, men selv ikke kvalitetsproduktene til Ribe og Larsen var nok til å tette alle lekkasjene. I ettertid ser jeg selvsagt at Mads Stokkelien burde ha lagt inn noen amalgam-fyllinger i tillegg for å tette alle hullene.

Biskop Stein Reinertsen var på Start-Molde. Foto: Torstein Øen

To benkerader foran meg hadde jeg sørget for at en haug med prester og geistlige ble plassert. Etter antallet å dømme, kan jeg ikke forstå annet enn at den påståtte mangelen på prester må være sterkt overdrevet. Til og med biskop Stein Reinertsen var på plass, selv om han var uenig i at de skulle gå på kampen. Men han bøyde seg for flertallet og var enig selv om han var uenig. Omtrent som Venstre i parkeringshus-saken under Torvet. «I den saken ble det lagt lokk på mange, for det er dessverre ikke alle saker som får lik behandling», sa min gode venn i et underjordisk øyeblikk. Men tilbake til prestene. Det er ikke alltid at alle prester ser likt på alle ting, men jeg visste i alle fall at alle er enige i at nedrykk er mye verre enn å bli rykket opp. Det ble et drama som ikke moldenser, musiker, ex-fotballspiller og krimforfatter Jo Nesbø (1960 -) kunne ha beskrevet bedre. Heller ikke Alfred Hitchcock (1899 — 1980) hadde vært i nærheten av å regissere dette bedre. Det ble neglebiting fra begynnelse til slutt, og jeg kom hjem med neglerotbetennelse på tre fingre. Speaker Per Svein Bostrøm har aldri vært mindre populær enn da han etter åtte minutter annonserte at Mjøndalen hadde tatt ledelsen mot Viking. Bostrøm har en behagelig stemme, men akkurat da skar stemmen hans mer enn 10 sylskarpe kniver midt i Start-hjertet. Det var like før jeg trengte en hjerteStarter.

Det ble ikke bedre da fire såkalte menn i Start-forsvaret etter 22 minutter ikke klarte å markere guttungen Sander Svendsen, og heller ikke etter 41 minutter da Ruben Gabrielsen knuste Vikstøl i lufta på en levende dødball. Jeg har skrytt mye av Opdal tidligere i sesongen, og han har måttet bygge ut huset for å få plass på veggene til alle bestemannsmaleriene fra Galleri BI-Z. Men denne dødballen burde han tatt livet av før Gabrielsens kunstheading. «Jeg føler at Molde har vært litt bedre enn Start i 1. omgang», sa min gode venn i et forsøk på å være litt positiv.

Even Øgrey Brandsdal, administerende direktør i Start. Foto: Sondre Steen Holvik

Pause. 0-1 på Viking stadion. 0-2 på Sparebanken Sør Arena. Start var i OBOS-ligaen. Jeg hadde det ikke spesielt bra, og måtte akutt på do. I dokøen traff jeg direktør Even Øgrey Brandsdal, og da skjønte jeg at jeg ikke var den som hadde det aller verst på Sparebanken Sør Arena. Han så nok for seg at hele sesongen, og kanskje også hele Start, gikk rett i dass. «Vi må satse på at Viking klarer å snu det i Stavanger», sa jeg med så mye håp i stemmen som jeg klarte å få til. I pausen prøvde jeg å finne noe som Molde er bedre til enn Kristiansand, i tillegg til fotball. Noe måtte jeg gjøre. Jeg kom frem til tre ting: Jazz, skihopping og sykehusstrid. Moldejazz har jeg ikke peiling på, og jeg hopper over at Johan Remen Evensen (1985 -) fra Molde og omegn idrettsforening satte verdensrekord i skiflyging med et hopp på 246,5 meter i Vikersundbakken den 11. februar 2011, men sykehusstriden kan jeg skrive litt om. Molde og mulig kvalikmotstander Kristiansund har hatt en bitter strid om hvor det nye sykehuset skal bygges, en strid som får striden mellom Arendal og Kristiansand til å se ut som en vennskapskamp mellom Start og Molde. Sykehusdirektør Jan Roger Olsen hadde riktignok store planer om å trappe opp striden for en tid tilbake, men i 2012 måtte han dessverre rive trappa han hadde bygget.

Aldri har det vært mer jubel på Sparebanken Sør Arena enn i det 67. minutt, og aldri har det vært mer stille enn i det 72. minutt. Først ble det 1-1 i Stavanger, og deretter ble det 0-3 i Kristiansand. «Det er en enorm forskjell på Per-Egil Flo og fjære», sa min gode venn miljøvennlig. Da våknet plutselig Start, og produserte plutselig noen sjanser som dessverre ble sløst bort på grunn av skuddvegring og dårlige innlegg. Min gode venn ville ikke bli sitert på dette, men han uttalte at Start ikke hadde slått et presist innlegg siden 2005.

Start-speaker peaker Per Svein Bostrøm. Foto: Lars Hollerud

Underveis i kampen opplyste Bostøm hvem som hadde vunnet en iPad i en Telenor-konkurranse. Ryktene sier at den ikke ble hentet fordi den hadde et VimpelCom-abonnement med tre års korrupsjonsfri bindingstid. Heldigvis ringte det en bjelle hos den uheldige vinneren. Etter 60 minutters spill ga Bostrøm også klar beskjed om at sjåføren av Molde-bussen måtte gå til bussen øyeblikkelig. Det var like før Stokkelien løp av banen, for han var livredd for å bli frakjørt av en buss også denne helgen. Da Viking scoret 2-1 målet, våknet prestegjengen skikkelig til liv. Kampen hadde til nå vært like kjedelig som en dårlig og lang preken på 72 minutter, men nå var det like før de tok bølgen i pur glede. Det kunne minne om et møte i Sarons Dal i beste sendetid, og de ble så glade at de til og med fikk lyst til å lage en helt ny liturgi for alle mulige kjønn og legninger.

Etter 75 minutter ble den 40-årige Molde-legenden Daniel Berg Hestad byttet inn, sannsynligvis til sin siste kamp i Tippeligaen. Han debuterte som 17-åring borte motStarti1993, og avsluttet altså borte mot Start i 2015. «Nå er både ringen og Berg Hestad sluttet», sa min lyriske venn. Berg Hestad avsluttet med Moldes 400. seier i Tippeligaen, en flott avslutning på en stor karriere.

Likevel endte det godt for Start, og en stor takk må sendes til Viking som ga Start den siste oljen. Og det sier ikke lite i disse tider. Det sier heller ikke lite å ha vært assistentdommer i 230 Tippeliga-kamper, i to cupfinaler (2004 og 2011) og hatt 70 internasjonale oppdrag i 30 land. Det har Odd Jarle Larsen fra Fløy vært. Etter gårsdagens kamp vinket han farvel til toppfotballen med en korrekt offsideavgjørelse, så han sluttet heldigvis med flagget til topps. Tusen takk for en fantastisk innsats for norsk fotball, Odd Jarle!

Jeg trodde forresten at min tid som Start-blogger var over etter at serien var ferdigspilt, men etter utallige oppfordringer må jeg muligens skrive noen Paul i Ord etter kvalikkampene også. Jeg får utrolig godt betalt for hvert eneste blogginnlegg, så det spørs om sjefredaktør Eivind Ljøstad lar meg fortsette med å skrive agurknytt.

Etter kampen sendte jeg en tekstmelding til direktør Even Øgrey Brandsdal: «Håpet lever — heldigvis». «Deilig!!!!!», svarte han. Mulig han hadde enda et utropstegn til etter Deilig.

Til slutt ønsker jeg Jerv lykke til på søndag. De vet at i fotball er alt mulig. Også det umulige. På overtid.

Sportslig hilsen

Paul «Tåa» Richardsen

Gammeldags midtstopper