KRISTIANSAND: Den tiltalte 31-åringen fikk diagnosen pedofil i rettspsykiatriske undersøkelser før rettssaken startet. Denne konklusjonen ble opprettholdt da de sakkyndige avga sin forklaring tirsdag.

— Ut fra avhørene som er gjort og samtaler med ham, finner vi at han tilfredsstiller kriteriene for pedofili. Han er selv ikke enig i det, sa lege og spesialist i psykiatri, Gunnar Johannessen, i retten i dag.

Risiko for tilbakefall

Han viste til statistikk som viser at risikoen for tilbakefall til nye handlinger er størst når en mannlig overgriper forgriper seg på gutter utenfor egen familie.

Ifølge Johannessen begår over halvparten i denne gruppen nye overgrep.

— Dette gjelder spesielt hvis hyppigheten tiltar. Det har det gjort her, sa Johannessen, og viste til at de fleste av overgrepene mannen er tiltalt for skjedde de to siste månedene før han ble pågrepet.

Johannessen understreket at pedofili er en seksuell legning som man ikke får bort, men at det kan gjøres noe med atferden. Han ville ikke anslå faren for at 31-åringen begår nye overgrep som femti prosent.

— For hans del er det enten null eller hundre. Han har gitt uttrykk for motivasjon for å ikke gjøre det igjen. Så må retten ta stilling til hva som skal gjøres for å hjelpe ham med det, sa han, og opplyste at det faktum at han ble pågrepet kan ha betydning for gjentakelsesfaren.

- Sliter med definisjonen

  • Det har ikke spesielt mye betydning, men personer som ikke er tatt før, har bedre prognose for å ikke gjøre det igjen. Tiltalte har imidlertid kommet i en aldersgruppe over 30 år hvor prognosen ikke er så god, sa han.

Selv sa 31-åringen i retten at han ikke klarer å forholde seg til definisjonen for pedofili.

— Jeg har slitt med definisjonen for pedofili, men har ikke avvist det. Jeg vet at jeg har et problem, sa han.

Den andre sakkyndige i saken, Agneta Nilsson, mener imidlertid at 31-åringen ikke har innsett at han har et problem.

— For å ha en behandlingsmulighet er det helt avgjørende at han lager seg et problem som skal løses. Men i dag klarer han ikke si hva som er det største problemet. Jeg tror han trenger å gå noen runder med seg selv. Hvilken form for behandling han må ha, om det er samtale eller i grupper, har jeg ingen formening om, sa hun.

Strafferettslig tilregnelig

De sakkyndige har funnet at 31-åringen er strafferettslig tilregnelig, og har ikke funnet noen symptomer på psykisk sykdom. De har imidlertid konkludert med at han har narsissistisk personlighetsforstyrrelse, og dermed en egosentrisk virkelighetsoppfatning. Intellektuelt mener de sakkyndige at 31-åringen fungerer meget godt, men at han ikke har innsikt i sin egen seksualitet i det hele tatt.

— Han viser dårlig innsikt i sin egen seksualitet og guttenes opplevelse av hans atferd mot dem, sa Gunnar Johannessen under den sjette dagen i rettssaken tirsdag.

Onsdag er det pause i hovedforhandlingene. Rettssaken fortsetter torsdag med prosedyrer fra aktor Ingrid Thorsen og forsvarer Ben Fegran.