Noen mente at det var vinnerpølser. Du verden for et trivelig vertskap det var på Levermyr! Det var vennlighet, smil, humør og varme fra den kvinnelige parkeringsvakta til den mannlige klubbformannen, Per Gunnar Topland. «Et førsteinntrykk får man kun en gang», sa min visdomsfulle venn. Hadde all varmen fra arrangørkorpset kommet nedenfra i stedet for innenfra, hadde matta på Levermyr vært helt strøken på lørdag.

Men Levermyr var dessverre som en tundra i Sibir, og den hadde vært et eldorado for piruettene til kunstløpsdronningen Sonja Henie. Henie vant hele tre OL-gull og 10 VM-gull i perioden 1927 — 1936, mye fordi hun alltid var iskald da det gjaldt som mest. Thomas Ulsrud, skip på det norske curlinglandslaget, hadde også likt å spille på Levermyr på lørdag, men dommer Trygve Kjensli bestemte heldigvis at der skulle det spilles fotball. Koste hva det koste ville, som Ulsrud ville ha sagt. Mens jeg er inne på dommere: Svein Mathisen ble etter en viktig kamp spurt om hvem han synes var banens beste. «4. dommer Thor Håversen fra Solbygg. Han gjorde ingen feil», svarte Matta med sitt fantastiske glimt i øyet. Lørdagens 4. dommer, Espen Larsen fra Imås, kom også veldig godt fra oppgaven.

Den gamle sirkushesten , Jervs Glenn Brevik Andersen, kjente bokstavelig talt lukten av sagmugg både før og under kampen. Store deler av banen var nemlig dekket med sagmugg fra Skiftenes Sag i Grimstad. «Baneforholdene er like for begge lag, spesielt for Jerv», sa min gode venn som ikke ville legge skylden på Grimstad kommune. Den har allerede så mye underskudd at bare tanken på flomlys og undervarme gir kommunen kalde kuldegysninger. Midt i ei sprukket vinnerpølse hilste jeg forresten på Kjetil Glimsdal, Grimstads nye, hyggelige ordfører fra KrF. Han gikk rundt i ei setesdalskofte og så ut som om han kom direkte fra regjeringsforhandlinger på Lysebu. Han så også ut til å ha fått mer enn nok undervarme før kampen. Men når han tenker på Levermyr, er det nok ikke Åge Aleksandersens «Mykje lys og mykje varme» som er favorittsangen. Wiener- eller vinnerpølsene, og resten av maten vi fikk servert på Jervhuset, smakte forresten sabla godt. Tusen takk for maten og for gjestfriheten!

Kampen startet med en gedigen Jerv-sjanse da Ohi Kwoeme Omoijuanfo headet like over i det 1. minuttet. Jerv virket farligst, og det var litt mot spillets gang da Start tok ledelsen. Egil «Drillo» Olsen var innom Jervhuset før avspark, og jeg tror det piplet frem noen gledestårer i øyekrokene hans i det 20. minutt av kampen: Langpasning fra Hoff, heading fra Børufsen i bakrom til Stokkelien som lobbet ballen i mål med tannlegekirurgisk presisjon. Det var sterke prestasjoner av både Hoff, Børufsen og Stokkelien, og de var såpass sterke at Drillo var redd for å få alt for god blodsirkulasjon i beina. Han er jo kjent for å bruke Revitive Sirkulasjonstrener fra Enklere Liv, men etter Starts scoring kan det bli mye vanskeligere. Jerv-keeper Øyvind Knutsen var helt på halvdistanse, og det store hullet som han slo i lufta, må Stokkelien rotfylle på mandag. Det var også stor kommunikasjonssvikt i Jerv før baklengsmålet, men det er ikke rart med en Knudsen, en Knutsen og to Andersen i den bakre femmeren.

Det mest dramatiske som skjedde i første omgang, var at kaptein Rolf Daniel Vikstøl ble skadet og måtte byttes ut etter en dobbel Axel og en trippel Toe loop. Sølve Grotmol ville muligens til og med ha hevdet at det var en kvadruppel. I kampen for øvrig skjedde det ikke all verdens, og spillet jevnet seg mer og mer ut. «Det er ingen forskjell på lagene», sa tidligere Start-spiller og nåværende administrerende direktør i Agderposten, Øyvind Klausen. «Nei, snarere tvert imot», sa tidligere Vindbjart-spiller og nåværende salgssjef i Umbro, Geir Nordahl, med tankene et helt annet sted. Han tenkte sannsynligvis på alle Umbro-skoene som på grunn av underlaget sprakk enda mer enn svensken Jörgen Brink gjorde på siste etappe i VM-stafetten på ski i Val di Fiemme i 2003. Klausen sa også at Jerv scorer 70 % av målene når de spiller mot Grimstad kirke, så han hadde 70 % tro på at Jerv kom til å score i andre omgang. Tro er altså ikke bare noe man gjør i kirka, og Klausen fikk dessverre 100 % rett. «Skulle du ønske at noen av spillere på banen ikke spilte med Umbro-drakt», var spørsmålet fra min gode venn til Geir Nordahl, som ikke var spesielt imponert over nivået. Den eneste som holdt høyt nivå, var Umbro-ballen. Midtveis i første omgang kom to fallskjermhoppere svevende skyhøyt over Levermyr på en skyfull himmel. De fikk full valuta for ikke å ha betalt inngangspengene, for de så mye mer til ballen enn oss som satt og frøs på tribunen noen få centimeter over Groosefjorden.

I andre omgang bølget spillet frem og tilbake, og det er ganske spesielt på en islagt bane. Likevel satt jeg med en følelse av at Jerv kom til å utligne i sluttminuttene. Etter det som har skjedd i de siste Jerv-kampene, ville det vært veldig merkelig hvis jeg ikke satt med akkurat den følelsen. Begge lag gjorde noen bytter, blant annet ble Andreas Hollingen byttet ut med Austin Ikenna i det 64. minutt. Etter kun tre minutter på banen fikk han gult kort, og resten av kampen var han livredd for å bli utvist til tross for at han har fått oppholdstillatelse i Norge og kontrakt med Start ut 2017. Jervs Andreas Hagen er en tekniker av rang. Han viste prov på at det var mulig å spille god fotball langs bakken også på lørdagens Levermyr. Hans dragning ned mot dødlinjen var i klasse med en perfekt sistestein i toppklasse fra både Pål Trulsen og Thomas Ulsrud, og selvsagt var toppscorer Ohi på plass i den andre enden av det gode innlegget i det 87. minutt. Grimstad gikk mye høyere enn fallskjermhopperne og helt til himmels, og heretter vil 21. november hvert år bli feiret som Grimstads Himmelfartsdag. Turoperatør er Dues Sportsreiser, og billettsalget åpner 1. januar på www.birgersimonsen.no. Det gjøres oppmerksom på at det selges kun enveisbilletter.

«Jeg synes Jerv scoret alt for tidlig», sa min kloke venn og fryktet enda en Jerv-scoring.

Han fikk nesten rett, for helt på slutten fikk Jerv en gedigen sjanse til å avgjøre kampen. Det var tilløp til panikk i Start-forsvaret i sluttminuttene, og kampen sett under ett synes jeg Jerv hadde fortjent å vinne. Jerv hadde også fortjent å vinne hvis jeg hadde sett kampen under to.

Flere av spillerne sa etter kampen at det ikke var mulig å spille god fotball på den banen. Jeg kan forstå Jerv-spillerne, men Start har jo ikke spilt god fotball i de siste 15 kampene uansett hvordan banen har vært. Så den unnskyldningen kjøper jeg ikke, for den er alt for billig. Jeg synes imidlertid at Start-spillerne fortjener litt skryt for kampen på lørdag. De viste en innsats, tæl og glød som er helt nødvendig i fotballkamper, og scoringen er det beste beviset på at det gir resultater: Børufsen og Stokkelien knuste Knudsen og Knutsen i helt avgjørende dueller, og det var nok til at Start fikk et godt utgangspunkt før onsdagens kamp på en sannsynligvis fullsatt Sparebanken Sør Arena. «Kampen på Sparebanken Sør Arena lever i beste velgående, til tross for at kampen på Levermyr var full av dødballer», sa min fotballkloke venn.

Hvis Jerv vinner, lover jeg å gjøre julehandelen på Oddensenteret og ro opp Reddalskanalen til sommeren. Kanalen var ferdig i 1880, og den er nesten 3,5 kilometer lang fra Strandfjorden til Reddalsvannet.

Hvis Start vinner, lover jeg å bli glad.

Sportslig hilsen

Paul «Tåa» Richardsen

Gammeldags midtstopper