KRISTIANSAND: — De har innsett at de har gjort noe galt og ønsker å legge saken bak seg og gjøre opp for seg, sier forsvarer Alf Tore Nilsen.

Etter over 40 års drift var det i mars slutt for den tradisjonsrike friskolen i Kristiansand. Midt i semesteret ble Norsk Fotterapeutskole AS stengt med umiddelbar virkning etter en knusende tilsynsrapport. Samtidig ble styret på tre personer anmeldt til politiet.

Alf Tore Nilsen forsvarer rektor (47) og skolens eier (48). Foto: Stian Herdal

— Det er svært sjelden vi trekker en godkjenning, og aller første gang vi går til politianmeldelse av en friskole. Vi har avdekket svært alvorlige brudd på regelverket, opplyste avdelingsleder Bente Barton Dahlberg i Utdanningsdirektoratet til Fædrelandsvennen.

Ifølge direktoratet ble det fra 2013 til 2015 innrapportert elleve elever som sannsynligvis ikke hadde gått ved skolen, eller ikke gått der lenge nok til at de regnes som berettiget for tilskudd. Til sammen krevde direktoratet tilbakebetalt nesten 2,4 millioner kroner i statsstøtte.

Pengene er nå tilbakebetalt i sin helhet, bekrefter direktoratet overfor Fædrelandsvennen.

- Økonomisk uføre

Alf Tore Nilsen representer Hanne Thygesen (47) og skolens eier Bård Lund Jonassen (48). Om motivet deres sier han:

— Skolen har vært i et økonomisk uføre. De har hele tiden framholdt at det ikke har vært noe egen vinning her, men at de har hatt et ønske om å holde driften gående, sier Nilsen.

- Hva tenker eieren om at elever måtte slutte og ikke fikk papirene sine?

— Han beklager og har gjort det han har kunnet gjøre. Det er ikke han som har stoppet skolen, sier Nilsen.

- Husket ikke medelever

Styret ble anmeldt for grovt bedrageri av rundt to millioner kroner. Politiet bekreftet at Nilsens klienter nå har erkjent dette.

- De erkjenner at de har gitt uriktige opplysninger, og at skolen har mottatt uberettiget støtte som følge av dette, sier Ronny Aateigen Andersen, leder for Økoteamet i Agder-politiet.

Han sier etterforskningen så langt tyder på at støtten er gått inn i driften av skolen.

Ifølge direktoratet var det bare rektor og skoleeier som husket elleve elever som skulle ha gått skolen. Da ansatte og andre elever ble kontaktet, fortalte de fleste at «de aldri hadde hørt om noen av dem, og at de ikke hadde gått ved skolen», ifølge tilsynsrapporten.

Direktoratet gjorde også forsøk på å kontakte de aktuelle elleve elevene, men opplevde at nesten ingen av dem som svarte, ønsket å snakke om skolen.

- Styreleder visste ikke

Ifølge anmeldelsen fra direktoratet ble det produsert falske karakterutskrifter for å underbygge det fiktive elevtallet. Verken politiet eller forsvarer vil gå inn på hva de siktede har forklart om dette.

Også tidligere styreleder Jon Døviken ble anmeldt, men hva som skjer med hans sak er ikke avgjort ennå.

— Etterforskningen av saken går inn i en avsluttende fase, og det vil bli foretatt en påtalemessig vurdering i løpet av høsten, sier Ronny Aateigen Andersen.

Døviken ønsker ikke å kommentere saken nå, og viser til tidligere uttalelser om at han hadde varslet om jukset med elevtallene dersom han hadde visst om det.