Christian Eikeland har sendt henvendelse til Sylvi Listhaug. Foto: Heida Gudmundsdottir
Utdanningsdirektoratet har i en tilsynsrapport slått fast at Norsk Fotterapeutskole, som holder til i disse lokalene på Lund, mister godkjenning med umiddelbar virkning på grunn av juks med elevtelling. Foto: Reidar Kollstad

— Jeg ønsket egentlig å kjøpe skolen av nåværende eiere, men når det ikke går må jeg se på muligheten til å starte et helt nytt tilbud. Byen og landsdelen fortjener en utdanning for fotterapeuter, sier Solveig Annie Magnussen.

Den tidligere eleven ved Norsk Fotterapeutskole kontaktet Utdanningsdirektoratet for noen uker siden i et forsøk på å ta over driften av skolen, som nå er beordret stengt umiddelbart etter juksing med elevtallene.

Magnussen mente at hennes forslag til løsning kunne reddet skoledriften på kort sikt, og gitt henne muligheten til å bygge opp et forbedret tilbud på lang sikt. Direktoratet avslo imidlertid Magnussens tilnærmelser fordi et eierskifte ikke ville hatt innvirkning på utfallet av tilsynsrapporten. Skolen ville med andre ord mistet godkjenningen uansett, slik det gikk fram av den endelige rapporten som ble offentliggjort fredag.

Jeg kan skaffe kompetente lærere på kort tid, og har konkrete planer for hvordan tilbudet kan utvikles og forbedres.

Sa nei til å overta

Men Magnussen gir ikke opp, og vil nå se på mulighetene for å få en ny skole på beina i Kristiansand. Målet er at de første elevene kan sette seg på skolebenken allerede til høsten.

— Jeg kan skaffe kompetente lærere på kort tid, og har konkrete planer for hvordan tilbudet kan utvikles og forbedres. Jeg kjenner godt til alle skolene i landet, da jeg er rundt og foreleser på dem, sier hun.

54-åringen ble bedt om å ta over Norsk Fotterapeutskole da Bitten Graasvoll ga seg for fem år siden, men takket den gang nei fordi hun hadde for mye å gjøre i jobben.

Det betyr ikke at hun ikke brenner for skolen og utdanningen.

— I over 40 år har Norsk Fotterapeutskole vært en vesentlig utdanningsinstitusjon, og lenge omtalt som den mest anerkjente i landet. Om vi ikke kan redde skolen, kan vi i hvert fall beholde utdanningen her, sier Magnussen.

- Fremtidsrettet

Hun sendte fredag en ny forespørsel til Utdanningsdirektoratet, der hun spør om hva som kreves for å starte en ny skole i Kristiansand med krav på offentlig godkjenning og statsstøtte. Det er direktoratet som godkjenner søknader om private tilbud

— Fotterapi er noe som trengs i stadig større grad, og vi trenger å styrke faget og utdanningen her hjemme. I andre land er fotterapeutene leger. Det vil være fremtidsrettet å starte en ny skole for fotterapeuter, sier Magnussen.

Utdanningsdirektoratet har i en tilsynsrapport slått fast at Norsk Fotterapeutskole, som holder til i disse lokalene på Lund, mister godkjenning med umiddelbar virkning på grunn av juks med elevtelling. Foto: Reidar Kollstad

Hvis noen med erfaring, kompetanse og økonomi har lyst til å starte en ny skole, er det selvfølgelig positivt.

Hun startet helseforetaket Basisfot AS for 20 år siden, og har selv vært daglig leder og utøvende fotterapeut i selskapet siden den gang. Selskapet omsatte for ni millioner kroner i 2014 og hadde et overskudd på rett over én million.

— Jeg vet hvordan jeg skal drive et foretak lønnsomt, og vet hva faget dreier seg om, sier Magnussen.

Christian Eikeland har sendt henvendelse til Sylvi Listhaug. Foto: Heida Gudmundsdottir

PositivChristian Eikeland, gruppeleder i Vest-Agder Frp, hilser initiativet velkommen.

— Prinsipielt er jo vi positive til private alternativer, enten det er nye tilbud eller et supplement. Hvis noen med erfaring, kompetanse og økonomi har lyst til å starte en ny skole, er det selvfølgelig positivt, sier Eikeland.