Fjernundervisningseleven på Vestlandet mener rektor ved Norsk Fotterapeutskole i Kristiansand, Hanne Thygesen, har servert elevene en rekke løgner den siste tiden. Foto: NTB Scanpix

— Alt vil være forgjeves hvis jeg ikke får tatt eksamen. Det eneste jeg vil sitte igjen med etter nesten to år på skolen, er et lån på 200.000 kroner. Da vil alt være forgjeves, sier den kvinnelige fotterapeuteleven fra Vestlandet.

Hun er en av tre studenter som har fått fjernundervisning ved Norsk Fotterapeutskole, og har møtt på skolen i Kristiansand én gang i måneden, da gjerne to eller tre dager om gangen. Men etter at Utdanningsdirektoratet varslet skolen om at den vil miste godkjenningen som friskole på grunn av juks med elevtelling, risikerer småbarnsmoren å stå igjen uten vitnemål og autorisasjon som fotterapeut.

Vi føler oss lurt og svindlet.

Direktoratet krever også at skolen tilbakebetaler snaut 2,4 millioner kroner i statsstøtte.

— Hvis jeg ikke kan ta eksamen, blir heller ikke studielånet på 200.000 kroner omgjort til stipend. Det ville jeg fått med bestått eksamen, sier hun.

LES OGSÅ:

— Lurt og svindlet

Ifølge den foreløpige tilsynsrapporten fra Utdanningsdirektoratet, konkluderes det med at skolen har drevet fjernundervisning i strid med friskoleloven.

— Det står jo klart og tydelig i rapporten at dette er ulovlig. Vi føler oss lurt og svindlet, sier vestlandskvinnen.

Før småbarnsmoren begynte på studiene høsten 2014, fikk hun forsikringer fra skolen om at forholdene skulle legges til rette for henne. I stedet hevder hun at det for det meste har vært problemer, rot og mangel på informasjon. Og mangel på lærere.

Manglet lærere

— Når vi har vært i Kristiansand, har vi ofte opplevd at de ikke har hatt lærere til å undervise oss. Noen ganger måtte vi bare gå tilbake til hotellrommet, andre ganger erstattet de lærere med nylig uteksaminerte elever, sier hun.

- Hvordan fungerte det?

— Det fungerte ikke.

Hun (rektor) har løyet for oss fra dag én. Vi tar henne i løgn hele tiden. Men den største løgnen er jo at hele virksomheten er ulovlig.

Studenten sier at hun og medelevene flere ganger har tatt kritikkverdige forhold opp med ledelsen, men at responsen alltid har uteblitt. Blant annet forteller hun at hun og medelevene stadig tar rektor i løgn.

— Det virker som om hun lyver så hun tror på det selv. Hun har løyet for oss fra dag én. Vi tar henne i løgn hele tiden. Men den største løgnen er jo at hele virksomheten er ulovlig, sier hun.

Fjernundervisningseleven på Vestlandet mener rektor ved Norsk Fotterapeutskole i Kristiansand, Hanne Thygesen, har servert elevene en rekke løgner den siste tiden. Foto: NTB Scanpix

Kontaktet forbundetHun har også kontaktet Fotterapeutforbundet, til ingen nytte.

— Forbundet kunne ikke gjøre noe for oss. Det har vært en utrolig frustrerende periode, sier kvinnen, som har fått såkalt dataassistert opplæring (dao) siden høsten 2014. Hun forteller sin historie anonymt, fordi hun sier at rektor har truet elevene med utvisning fra skolen dersom de snakker med media om tilsynssaken.

— Vi har vært helt alene i dette kaoset, og ikke fått informasjon eller støtte fra skolen i det hele tatt. Elevene har prøvd å hjelpe og oppdatere hverandre underveis så godt vi har kunnet. Men vi har ikke hatt noen som kunne tale vår sak, sier hun.

Kan gå til retten

Med månedlige turer til Kristiansand måtte hun kompensere for reiseutgifter og tapt arbeidsfortjeneste med å ta opp et lån på 200.000 kroner.

— Og så har jeg jo brukt mye tid på dette, og i tillegg måttet ordne med praktiske forhold som barnevakt og fri fra arbeid, sier hun.

Drømmen var å ta eksamen og starte et eget foretak. Den drømmen virker fjern akkurat nå.

Nå er hun usikker på om noen gang vil oppnå målet om å bli autorisert fotterapeut.

— Drømmen var å ta eksamen og starte et eget foretak. Den drømmen virker fjern akkurat nå.

Dersom skolen må stenges før hun får tatt eksamen, utelukker hun ikke å gå til rettslige skritt.

- Jeg vil vurdere å gå rettens vei for å få dekket utgifter til skole, reise og opphold.

Fædrelandsvennen har vært i kontakt med advokat Anders Lindseth i advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig, som representerer rektor Hanne Thygesen og skolens eier Bård Lund Jonassen. Hans kommentar til saken er at skolen ikke ønsker iå gi noen kommentar utover at skolen gjør det den kan for å unngå at elevene blir skadelidende.