— Den nye ledelsen har vist en total mangel på respekt for faget og utdanningen. Man kan spørre seg hva som har vært motivet for å kjøpe og drive skolen. Dette var en gang blant de beste skolene i landet.

Bak uttalelsen står Else Aukland, Ingibjörg Thóroddsdóttir og Tove Alexandersen, tre kvinner som alle er rammet av den varslede nedleggelsen av Norsk Fotterapeutskole i Kristiansand.

Nylig varslet Utdanningsdirektoratet (Udir) at skolen ville miste godkjenningen på grunn av juks med elevtelling. Direktoratet krever også at skolen tilbakebetaler snaut 2,4 millioner kroner i statsstøtte.

LES OGSÅ:

Ville fortsette

De tre mener både styreleder, skolens eier og rektor må stilles til ansvar.

— Det som nå skjer er fryktelig trist, både for ansatte og elever, sier Else Aukland.

Adjunkten så ingen annen utvei enn å førtidspensjonere seg da hun forsto hvilken vei det bar.

— Jeg hadde sett for meg å jobbe i hvert fall til jeg ble 65, men hadde jeg ikke sluttet nå, ville jeg stått uten jobb til sommeren, sier Aukland.

Hun gikk denne uka av med afp etter 20 år på skolen. I likhet med kolleger har hun de siste to årene hatt mistanke om at noe har vært galt, uten å få svar.

LES OGSÅ:

Fikk ikke informasjon

— Som ansattrepresentant i styret for lærerne etterlyste jeg gang på gang regnskap og dokumentasjon, men opplevde at det ble bagatellisert. Mitt inntrykk er at styreleder ikke satt seg inn i hva som foregikk ved skolen. Ifølge friskoleloven er det hans ansvar å sette seg inn i hvordan driften foregår, sier Aukland

- Det som nå skjer er fryktelig trist, både for ansatte og elever, sier Else Aukland. Foto: Reidar Kollstad

Skolen ble i januar 2011 overtatt av Just Invest AS, og flyttet fra Kvadraturen til nye lokaler på Lund samme vår.— Under forrige eier var det gode arbeidsforhold og godt miljø. Dette var en flott arbeidsplass i mange år, og vi har trivdes i et yrke vi elsker og brenner for, sier Aukland.

Permittert

Mangeårig kollega Ingibjörg Thóroddsdóttir er formelt fortsatt ansatt ved skolen, men har vært permittert siden 1. oktober 2015 - én uke etter at hun ble intervjuet av Utdanningsdirektoratet i forbindelse med tilsynet.

Dette mener hun var den utløsende årsaken til at hun ble permittert.

— I etterkant lurer jeg på om de fryktet at jeg kunne oppdage ting jeg ikke skulle se. Jeg hadde i alle år hatt elevrapporteringen til Udir, men den ble plutselig tatt fra meg. Jeg følte at de ønsket å bli kvitt meg, sier Thóroddsdóttir, som har jobbet som sekretær ved Norsk Fotterapeutskole.

Mistet oppgaver

Etter at det ble ansatt ny rektor i 2013, opplevde Thóroddsdóttir at arbeidsoppgavene hennes ble fjernet gradvis.

— Til slutt ble jeg bedt om å begynne med renhold på skolen. Det kunne jeg ikke fordi jeg ikke har helse til det, sier hun.

Mangel på informasjon fra ledelsen har ifølge de tre vært en fellesnevner.

— Vi hørte ingenting, og måtte finne tilsynsrapporten på internett selv, sier de.

Jeg fikk en dårlig magefølelse og et inntrykk av fravær fra ledelsen etter bare noen få besøk på skolen.

Ansatt i november

Tove Alexandersen sier at hun ikke ble informert om tilsynet da hun i vinter fikk jobb på fotterapeutskolen.

— Jeg flyttet fra Tønsberg til Kristiansand, og gledet meg vilt til å begynne på skolen etter 12 år i privatpraksis, sier hun.

Alexandersen fikk jobben bare få dager etter intervjuet i november, og flyttet til Sørlandet måneden etter.

— Jeg skulle begynne i jobben 1. februar, og ville bruke tiden fram til det til overlapping og til å sette meg inn i oppgavene. Men jeg fikk en dårlig magefølelse og et inntrykk av fravær fra ledelsen etter bare noen få besøk på skolen, sier Alexandersen.

Trakk seg

I januar fikk hun se tilsynsrapporten, og bestemte seg for at hun ikke ville jobbe på skolen.

— Jeg burde vært informert, sier Alexandersen, som i dag har begynt i en annen jobb i Kristiansand etter å ha blitt tipset av en elev.

Hvordan de skal kunne drive fram til sommeren er helt uforståelig.

Selv om Alexandersen kun har tatt småbarnspedagogikk, trodde hun at undervisningen ville gå greit, da hun regnet med å kunne samarbeide med en lærerutdannet kollega.

— Men hun sluttet før jeg fikk begynt, og da var det ingen med lærerkompetanse igjen. Det minste de kunne gjort var å ansette noen med lærerutdanning, sier Alexandersen.

Ingen pedagoger

Også Aukland og Thóroddsdóttir sier at det ikke utdannede pedagoger igjen på skolen.

— Hvordan de skal kunne drive fram til sommeren er helt uforståelig, sier de.

Ingen kommentar

Rektor Hanne Thygesen og skolens eier Bård Lund Jonassen, vil ikke kommentere kritikken fra de tidligere ansatte ved Norsk Fotterapeutskole.

Thygesen og Jonassen kommuniserer med Fædrelandsvennen via sin advokat Anders Lindseth i advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig. Lindseth skriver i e-post:

«Vi har bistått Norsk Fotterapeutskole AS med å inngi merknader til den foreløpige tilsynsrapporten fra Utdanningsdirektoratet, og vi avventer nå den endelige rapporten. Utover å minne om at en sak alltid har flere sider, ønsker ikke skolen å kommentere denne saken i media.«

Tidligere styreleder Jon Døviken skriver i en sms til Fædrelandsvennen at han ikke ønsker å uttale seg mer i denne saken.

Vil ikke si når skolen må stenges

Det er foreløpig uklart når Norsk Fotterapeutskole må stenge dørene for godt, men det utelukkes ikke at det kan skje før semesteret er over.

Avdelingsleder Bente Barton Dahlberg i Utdanningsdirektoratet Foto: Utdanningsdirektoratet

«Hensynet til elevene ved skolen er alltid viktig når vi vurderer å trekke tilbake en godkjenning. Vi har ikke gjort noen endelig vurdering, men vi tar vår rolle som tilsynsmyndighet på alvor, og beslutter tidspunktet for når vi skal trekke godkjenningen når vi fatter vårt endelige vedtak», skriver avdelingsleder Bente Barton Dahlberg i Utdanningsdirektoratet i en e-post til Fædrelandsvennen.Direktoratet vurderer også å anmelde forholdene ved skolen, men dette vil trolig ikke skje før den endelige rapporten er ferdig.

«Skolens styre fikk en utvidet frist til å uttale seg til 15. januar. De leverte en tilbakemelding til oss innen fristen. Vi vurderer nå skolens tilbakemelding, og gjør vårt endelige vedtak når saken er ferdigbehandlet», skriver Dahlberg.

Måtte betale tilbake statstilskudd i 2013

Det er bare tre år siden Norsk Fotterapeutskole måtte tilbakebetale statstilskudd på 575.698 kroner. Også den gang var elevtellinger bakgrunnen for direktoratets krav.

I tillegg fikk skolen i mai 2011 pålegg om å etablere og implementere et system for økonomi— og regnskapsforvaltning. Dette har ifølge årets tilsyn ikke blitt gjort, og i den foreløpige rapporten heter det at skolen over tid ikke har drevet i tråd med regelverket.

Blant annet skal elevene ha benyttet det faktiske faktureringssystemet når de har drevet øvelsesbehandling på hverandre. Dette er et brudd på bokføringsloven.

«Skolen måtte i 2013 betale tilbake statstilskudd som følge av direktoratets oppfølging av elevtellingene», skriver Bente Barton Dahlberg.