Norsk Fotterapeutskole har tilholdssted på Lund. Nå må skolen stenge dørene etter juks med elevtallene. Foto: Reidar Kollstad
Norsk Fotterapeutskole mister godkjenning som friskole. Den må dermed legges ned, med de konsekvenser det får for elever og ansatte. Foto: Reidar Kollstad

— Jeg har gjort det som kunne forventes av meg som styreleder, og satt meg inn i sakene så godt det har latt seg gjøre. Men det er gitte forhold jeg ikke var klar over, og som jeg heller ikke kunne forventes å vite om, sier Døviken.

Han ba om å bli erstattet som styreleder ved skolen for tre uker siden etter at et tilsyn fra Utdanningsdirektoratet avslørte at skolen skal ha jukset med elevlistene, og dermed mottatt nesten 2,4 millioner kroner for mye i statsstøtte. Pengene kreves tilbakebetalt, og skolen mister godkjenning som friskole. Den må dermed legges ned, med de konsekvenser det får for elever og ansatte.

Norsk Fotterapeutskole har tilholdssted på Lund. Nå må skolen stenge dørene etter juks med elevtallene. Foto: Reidar Kollstad

— Ubehagelig- Jeg er fullt klar over mitt ansvar som styreleder, og jeg synes det er ubehagelig å bli dratt inn i dette. Det er dypt urettferdig, sier Døviken.

Han havnet i medienes søkelys da han fortalte historien om hvordan han måtte gå fra jobben i det internasjonale fotballforbundet (FIFA) etter å ha varslet om korrupsjon.

— Jeg gikk fra en god jobb i FIFA fordi jeg ikke tolererer korrupsjon, og da blir dette et stort paradoks. Jeg ville varslet om forholdene på skolen også, hadde jeg bare visst om den påståtte juksingen med elevtall, sier Døviken.

- Føler du deg ført bak lyset av skolens eier og rektor?

— Jeg burde vært informert. Det hadde jeg forventet. Det var et tillitsforhold mellom daglig leder, eier og styret som skulle vært respektert. Men jeg vil ikke kritisere noen uten å gi dem en fair sjanse først. Tilsynsrapporten er bare foreløpig.

- Men ifølge tilsynsrapporten har det vært juks med elevtallene siden 2013. Hvordan kunne du ikke vite om det?

— Jeg har mange ganger spurt meg selv om det var noe jeg burde forstått, eller noe jeg glemte å spørre om, men svaret er nei hver gang.

Norsk Fotterapeutskole eies av Just Invest AS, som igjen eies av Bård Lund Jonassen. Han skriver i en sms til Fædrelandsvennen at han ikke har noen kommentar til saken så lenge den ikke er ferdig behandlet. Rektor Hanne Thygesen har ikke svart på våre henvendelser.

Det er svært alvorlig at skolen har innrapportert elever som ikke går ved skolen.

Ingen dokumentasjon

I den foreløpige tilsynsrapporten går det fram at underslaget er gjort systematisk i perioden 2013-2015. Skolen har ifølge direktoratet ikke kunnet dokumentere at elevene faktisk har gått på skolen. I rapporten fremholdes at det at det er innrapportert 11 elever som sannsynligvis ikke har gått ved skolen, eller i hvert fall ikke gått der lenge nok til at de regnes som tilskuddsberettigede.

Til sammen krever direktoratet tilbakebetalt 2.378.972 kroner i statsstøtte. Avdelingsleder Bente Barton Dahlberg i Utdanningsdirektorat skriver i en e-post til Fædrelandsvennen:

«Det er svært alvorlig at skolen har innrapportert elever som ikke går ved skolen. Når vi også ser alvorlige brudd på økonomi- og regnskapsforvaltningen, betyr dette at vi ikke har tillit til at styret har evne og vilje til å drive skolen i samsvar med regelverket for fremtiden.«

Norsk Fotterapeutskole mister godkjenning som friskole. Den må dermed legges ned, med de konsekvenser det får for elever og ansatte. Foto: Reidar Kollstad

«Gikk på skolen i en halvtime«Ifølge Utdanningsdirektoratet er det bare rektor og skoleeier som husker 11 elever som skal ha gått ved Norsk Fotterapeutskole.

Da ansatte og elever ble konktaktet, fortalte de fleste at «de aldri hadde hørt om noen av dem, og at de ikke hadde gått ved skolen», ifølge rapporten. Videre hevdes det at kun rektor og skolens eier bekreftet at de 11 var elever ved skolen.

Tilsynet gjorde også forsøk på å kontakte de aktuelle elevene, men opplevde at nesten ingen av de som svarte, ønsket å snakke om Norsk Fotterapeutskole.

«Likevel kommenterte én at vedkommende hadde vært elev ved skolen i «en halvtime». Skolen har mottatt statstilskudd for denne eleven for både Vg2 og Vg3, og vi har fått tilsendt karakterutskrift fra skolen for fag gjennomført av eleven skoleåret 14/15», står det i rapporten, som derfor legger til grunn at «karakterutskriftene er utarbeidet i forbindelse med tilsynet, og ikke er reelle».

Vil ikke si når skolen må stenges

Det er foreløpig uklart når Norsk Fotterapeutskole må stenge dørene for godt, men det utelukkes ikke at det kan skje før semesteret er over.

— Hensynet til elevene ved skolen er alltid viktig når vi vurderer å trekke tilbake en godkjenning. Vi har ikke gjort noen endelig vurdering, men vi tar vår rolle som tilsynsmyndighet på alvor, og beslutter tidspunktet for når vi skal trekke godkjenningen når vi fatter vårt endelige vedtak, skriver avdelingsleder Bente Barton Dahlberg i Utdanningsdirektoratet.

Direktoratet vurderer også å anmelde forholdene ved skolen, men dette vil trolig ikke skje før den endelige rapporten er ferdig.

— Skolens styre fikk en utvidet frist til å uttale seg til 15. januar. De leverte en tilbakemelding til oss innen fristen. Vi vurderer nå skolens tilbakemelding, og gjør vårt endelige vedtak når saken er ferdigbehandlet, skriver Dahlberg.