— Jeg klarer ikke å sitte og se på at skolen går til grunne. Noe må gjøres, skolen må reddes! sier Solveig Annie Magnussen (54), som mandag ettermiddag kontaktet Utdanningsdirektoratet (Udir) for å fortelle at hun ønsker å overta driften av Norsk Fotterapeutskole.

LES OGSÅ:

Magnussen er eier og daglig leder for helseforetaket Basisfot AS i Kristiansand, og gikk i sin tid på skolen som nå er varslet stengt av Udir. I en foreløpig tilsynsrapport heter det at skolen har jukset med elevtallet, og at den også må tilbakebetale snaut 2,4 millioner kroner i for mye utbetalt statsstøtte. Det meste har tydet på at skolen må stenge dørene for godt senest til sommeren.

— Dette var en gang den beste fotterapeutskolen i hele landet, anerkjent og respektert av alle i miljøet, sier Magnussen.

Lang erfaring

Hun ble uteksaminert fra skolen i 1995, og startet Basisfot kort tid etterpå, et foretak som i fjor gikk med én million kroner i overskudd. Hun tror at hennes kompetanse kan bidra til å bygge opp skolen til fordums glans igjen.

— Jeg har utdanningen, kan faget, har kompetanse fra styrevirksomhet og lang erfaring som bedriftsleder. Og jeg vet hvordan jeg skal drive lønnsomt, sier Magnussen.

Det vil være forferdelig trist om skolen må legges ned.

Da rektor Bitten Graasvoll skulle selge skolen i 2011, ble Magnussen spurt om å ta over. Den gang takket hun nei.

— Jeg har egentlig hatt mer enn nok å gjøre i jobben, og rett og slett ikke hatt tid. Nå er imidlertid situasjonen så prekær at jeg likevel har lyst til å engasjere meg. Det vil være forferdelig trist om skolen må legges ned, sier Magnussen.

Hun sier at det ikke er aktuelt å gå inn på en kortsiktig redningsaksjon fram til sommeren.

— Skal jeg overta, må det bli på lang sikt. Jeg har klare tanker om hvordan skolen og utdanningen kan forbedres, sier Magnussen, som også har vært leder i Fotterapeutforbundet.

Dårlig tid

Men det haster. Utdanningsdirektoratet har tidligere antydet at den endelige tilsynsrapporten kan ventes allerede denne uka. Med rapporten kan det komme en beslutning om å fjerne godkjenningen som friskole. Direktoratet har foreløpig ikke konkludert om det i så fall vil skje allerede før semesteret er over.

— Tiden er knapp, og skal jeg gjøre noe, må det skje nå. Jeg har forklart Utdanningsdirektoratet at jeg kan hente inn dyktige lærere på kort tid, og at jeg kan bidra til å gi skolen et løft, sier Magnussen som også skal ha midler nok til kjøpe skolen om det skulle komme til det.

En forutsetning for at hun skal ta over ledelsen ved skolen, er at den beholder godkjenningen som friskole.

Norsk Fotterapeutskole ble grunnlagt i 1974 av Sofie Amalie Knutsen, som drev skolen i en årrekke sammen med Anne Britt (BItten) Graasvoll. Begge har fått Kongens fortjenstmedalje for sin innsats. Foto: Reidar Kollstad

— Må beholde statsstøtte- Det er helt avgjørende at skolen ikke mister statsstøtten og autorisasjonen. Da er dette dødfødt. Men hvis Udir kaster seg rundt og gir meg muligheten, er jeg sikker på at jeg skal få skolen opp på beina igjen, sier Magnussen.

Hun synes synd på elevene som vil stå uten eksamenspapirer dersom Udir bestemmer seg for at skolen må stenges før semesteret er over.

— Jeg synes dette er forferdelig trist for elevene. Men jeg tenker også på de ansatte og også hele Kristiansand. Byen kan ikke miste denne fantastiske skolen etter mer enn 40 år, sier Magnussen.

LES OGSÅ:

— Ikke avhengig av hvem som eier

Einar Simonsen Plahter, avdelingsdirektør i Utdanningsdirektoratet, skriver følgende i en post til Fædrelandsvennen:

— Vi synes det er alvorlig at elevene har havnet i denne vanskelige situasjonen, fordi skolen har opptrådt i strid med loven. Vi har stor forståelse for at dette er en sak som engasjerer mange. Men Utdanningsdirektoratets tilsynssak med skolen vil fortsette selv om eierne ønsker å selge aksjene i selskapet til noen andre. Dersom vi trekker godkjenning i vårt endelige vedtak, vil dette gjelde uavhengig av hvem som eier aksjene i Norsk Fotterapeutskole AS.