KRISTIANSAND: Det er første gang Utdanningsdirektoratet (Udir) går til politianmeldelse av en friskole. Faktisk har bare to skoler tidligere mistet godkjenningen siden direktoratet fikk tilsynsmyndighet i 2009. — Det er svært sjelden vi trekker en godkjenning, og aller første gang vi går til politianmeldelse av en friskole. Vi har avdekket svært alvorlige brudd på regelverket. Alvorligheten og omfanget av bruddene gjør at vi nå anmelder de personene som har sittet i styret i Norsk Fotterapeutskole AS. Vi anmelder fordi vi mener det er viktig å få disse forholdene vurdert av politiet, skriver avdelingsleder Bente Barton Dahlberg i Utdanningsdirektoratet i en e-post til Fædrelandsvennen.

- Svært alvorlig

I skolens styre satt rektor Hanne Thygesen, eier Bård Lund Jonassen og styreleder Jon Døviken. I anmeldelsen henvises til brudd på både bokføringsloven, regnskapsloven og friskoleloven og også straffelovens paragraf 372. — Dette er svært alvorlig. Vi har avdekket grove brudd på regelverket, noe som har ført til at elever har mistet skoleplassen sin og at skolen har mottatt et betydelig beløp i urettmessig offentlige tilskudd, skriver Dahlberg.

Hun legger til at hensynet til elevene ble tillagt «betydelig vekt da vi tok stilling til at vedtaket skulle iverksettes umiddelbart». Likevel ble altså alvorlighetsgraden og omfanget av lovbruddene vurdert slik at det ikke var forsvarlig å la skolen drive ut semesteret.

Utdanningsdirektoratet har ifølge Dahlberg ikke tidligere trukket noen godkjenning som har medført at skolen mister godkjenningen og statsstøtten på vedtakstidspunktet.

Flere forhold

Et tilsyn i fjor høst avslørte flere kritikkverdige forhold ved skolen. Da den endelige tilsynsrapporten ble klar i februar, gikk det fram at skolen mistet godkjenning til å drive videre etter å ha jukset med elevtall. Etter over 40 års drift er det dermed slutt for den tradisjonsrike utdanningsinstitusjonen.

Direktoratets beslutning om å ta fra skolen godkjenningen allerede før semesterslutt, betyr at elever ikke får tatt eksamen og ansatte mister jobbene sine. Elever uten bestått eksamen får ikke omgjort lån til stipend, noe én elev hevdet ville koste henne 200.000 kroner.

I tillegg må skolen betale tilbake nesten 2,4 millioner kroner i for mye tildelt statsstøtte etter systematisk juks med elevtall. Ifølge tilsynsrapporten er det innrapportert 11 elever som sannsynligvis ikke har gått ved skolen, eller i hvert fall ikke har gått der lenge nok til at de regnes som tilskuddsberettigede.

Til sammen krever direktoratet tilbakebetalt 2.378.972 kroner i statsstøtte.

Ikke økonomisk vinning

Advokat Anders Lindseth i advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig representerer skolen. Han sier at hverken rektor eller eier har noen kommentar til anmeldelsen. Tidligere har imidlertid Lindseth presisert at hverken eier eller andre har hatt noen økonomisk vinning i saken, og at «alle deler av mottatt statstilskudd er kommet skolens elever til gode».

Tidligere styreleder Jon Døviken ønsker heller ikke å kommentere anmeldelsen.

Elever får dekket privatisteksamen

Vest-Agder fylkeskommune vedtok i slutten av februar å ta ansvar for at elevene ved Norsk Fotterapeutskole får tatt eksamen.

Ifølge fylkeskommunens hjemmeside vaf.no, heter det at oppmeldingsskjema til eksamen er sendt elevene, og at samtlige får muligheten til å melde seg opp som privatist til eksamener som fylkeskommunen arrangerer i Vest-Agder. Videre heter det at fylkeskommunen også tar imot oppmelding til tverrfaglig praktisk prøve som gjennomføres ved Jåttå videregående skole i Rogaland.

Oppmeldingsgebyr dekkes av fylkeskommunen, og det skal også avholdes et orienteringsmøte for elevene.