Styreleder Jan Vincents Johannessen Foto: EVA MYKLEBUST

KRISTIANSAND: Onsdag var det styremøte med det nye styret for Sørlandets Kunstmuseum (SKMU). De har to store og viktige saker de skal ta stilling til de nærmeste månedene. Nemlig ansettelsen av en ny direktør, og flytting til Silokaia.

Lars Grambye måtte fratre sin stilling grunnet sykdom i april. Et sentralt spørsmål er hva slags organisasjon den nye direktøren vil få ansvar for. Det foreligger et forslag om å flytte kunstmuseet til Silokaia der de kan få plass til Tangens kunstgave, og samlokaliseres med Kulturskolen.

— Ett miljø best

På styremøtet onsdag var det en orientering for de nye medlemmene om saken.

Styreleder Jan Vincents Johannessen Foto: EVA MYKLEBUST

— Da Tangen-samlingen ble lansert, kom det tydelig fram i Fædrelandsvennen at gaven som ble gitt til Kristiansand fra Tangen, var ønsket plassert på Silokaia, men da var ikke SKMU nevnt i noen sammenheng. Vi synes det var uheldig dersom det skulle bli to museer i byen. Det er bedre å samle kreftene i et museumsmiljø, innledet styreleder Jan Vincents Johannesen.

Finansiering

Tangen-samlingen nærmer seg nå 1200 arbeider, og er formelt donert til en egen stiftelse som skal forvalte gaven. Johannessen mener et alternativ er at bildene deponeres til museet på samme måte som bildene fra Christianssands Billedgalleri, og at de da i praksis brukes som museets egne verk. Tangen-samlingen ble opprinnelig lansert som en gave til Kristiansand, men etter at SKMU kom på banen, er dette en regional samling som kan vises ellers i landsdelen.

Vi trenger en person som vil få dette til å fungere, som kan være til stede nokså fast, og som er engasjert i å få helheten mellom SKMU og Tangen-samlingen til å fungere

Sentrale spørsmål som gjenstår er arkitektkonkurransen på Silokaia, hvordan flyttingen og byggingen skal finansieres, og hvordan Nicolai Tangens eierskap skal representeres i Kunstmuseet.

Prislappen på et nytt museum er ikke klart, men ordfører Harald Furre har tidligere anslått en pris på mellom 350 og 500 millioner kroner. Styret vil nå få de nåværende lokalene taksert.

Ny direktør i 2017

Styreleder Jan Vincents Johannessen ønsker å få svar på så mye som mulig av disse spørsmålene før en ny direktør skal ansettes. Han legger heller ikke skjul på at det har vært et problem med de mange utskiftningene det har vært av direktører på SKMU.

Det var stor interesse for befaringen som ble arrangert for arkitekter på Silokaia 8. mars. 12. mai gikk fristen ut for å levere forslag til hvordan siloen kan omskapes til kunstmuseum. Foto: Kjartan Bjelland

— Vi trenger en person som vil få dette til å fungere, som kan være til stede nokså fast, og som er engasjert i å få helheten mellom SKMU og Tangen-samlingen til å fungere - også samarbeidet med Kilden, Kanalbyen, Kristiansand fylkeskommune, og Vest-Agder og Aust-Agder fylkeskommuner, forklarte han i styremøtet.

— Vi må ha en avtale på plass for Tangen-samlingen slik at vi vet hva rollen til vedkommende blir. Det blir en større og tyngre jobb enn det som gikk inn i den forrige stillingsbeskrivelsen da stillingen var utlyst. Vi har ikke utlyst stillingen ennå. Noen mener jeg har vært treg, men jeg mener det er helt riktig. Vi må vite hva slags stilling vi utlyser.

Johannessen håper at en avtale vil være på plass i løpet av sommeren, og at stillingen kan utløses i løpet av august. Målet er å ha ansatt en ny direktør innen oktober, og at vedkommende kan starte i jobben på nyåret.