30. mai starter juryen arbeidet med å finne de beste arkitektoniske løsningene for området som etter planen skal huse både Nicolai Tangens kunstsamling, Sørlandets Kunstmuseum og antakelig også Kulturskolen. Samtidig er arkitektene invitert til å skissere nye, byplanmessige grep mellom Kilden, parkeringshuset og Kanalbyen.

— Jeg synes 60 forslag vitner om en fantastisk respons, og det er langt mer enn jeg våget å håpe på, sier juryleder Harald Furre til Fædrelandsvennen.

Planene om å omskape kornsiloen til kunstmuseum har vakt stor interesse blant arkitekter, og 8. mars var det befaring både inne i siloen og på området rundt. Foto: Kjartan Bjelland

Det var voldsom interesse for arkitektbefaringen som ble arrangert 8. mars. Om lag 70 personer fra inn— og utland deltok, og konkurranseleder Per Rygh i Norske Arkitekters Landsforbund antar det kan komme inn nærmere 100 forslag:- Det er vanskelig å si hva det endelige tallet vil bli, for kravet er at forsendelsen skal være postlagt 12. mai, og det kan være flere på vei både fra utlandet og Norge, sier han.

Publikum får se

Kristiansands ordfører Harald Furre leder juryen som skal velge de beste forslagene, og de skal først plukke ut mellom tre og fem kandidater som skal gå videre til andre runde. Mens juryen jobber, får også publikum anledning til å gjøre seg opp en mening om arkitektenes visjoner for Silokaia:

Alle arkitektforslagene vil bli stilt ut i Kilden fra 15. juni. Foto: Kjartan Bjelland

— Fra 15. juni planlegger vi en stor utstilling i Kilden med alle forslagene som kommer inn i første runde, og den vil bli stående en måneds tid, opplyser prosjektleder Erik Sandsmark. Og for de som ikke kan gå dit, vil tegningene også bli presentert på nett.

Anonym juryering

Hvilke arkitektkontorer som deltar vil ikke bli kjent før vinnerne er kåret, og arkitektene forblir anonyme også for juryen som etter planen skal ha deltakerne som går til andre runde klare etter sommerferien. Den endelige vinneren kåres i desember.

— Juryen vil ha et nokså intensivt møteprogram i juni, opplyser Harald Furre.

Planene om å omskape kornsiloen til kunstmuseum har vakt stor interesse blant arkitekter, og 8. mars var det befaring både inne i siloen og på området rundt. Foto: Kjartan Bjelland

Parallelt med juryeringen jobber to arbeidsgrupper med hvordan både bygg og drift av det nye museet skal finansieres. Den London-baserte fondsforvalter og kunstsamler Nicolai Tangen kunngjorde i fjor vår at han vil gi en samling på om lag 1100 verk til sin fødeby Kristiansand. Han gjorde det samtidig klart han også vil bidra med penger til å reise bygget og drifte samlingen.

Kraftig kritikk

Partiet Rødt reiste nylig kraftig kritikk mot måten Tangen og hans hedgefond AKO Captal tjener penger på. Fondsselskapene er registrert i skatteparadiser, og stiftelsen AKO Foundation, som finansierer kunstgaven, henter penger fra overskudd i hegdefondet. I en interpellasjon i bystyret onsdag spurte representanten Halvor Fjermeros om «Kristiansand kan være bekjent av å motta donasjoner som er bygd på systematisk skatteunndragelse», og sammen med SV fremmet han forslag om å utrede de skattemessige forhold rundt AKO før kunstgaven aksepteres. Bystyret avviste å realitetsbehandle forslaget med 46 mot sju stemmer.

— Jeg opplever at Tangen har gitt en god redegjørelse for at AKOs forretningsførsel er lovlig og etisk forsvarlig, og har ingen grunn til å problematisere det, sier Harald Furre.

— Man kan ha individuelle meninger om måten å tjene penger på, men jeg opplever at et stort flertall i bystyret er trygge på dette og setter stor pris på gaven Tangen gir til byen, sier han.

Søker sjef med ambisjoner

— Jeg begynner å bli nokså sikker på at dette går i boks, og at Sørlandets Kunstmuseum flytter til Silokaia, sier museets styreleder Jan V. Johannessen.

Sørlandets Kunstmuseum Foto: Torgeir Eikeland

Museet er nå i dialog med stiftelsen som formelt skal eie Nicolai Tangens samling med sikte på å inngå en samarbeidsavtale. Samtidig er SKMU på jakt etter ny direktør, og Johannessen poengterer at den nye sjefen vil få en viktig rolle i planleggingsprosessen på Silokaia:— Med et samarbeid med Tangen-samlingen vil dette bli en større og mer attraktiv stilling, og vi søker en person med ambisjoner om å gjøre museet interessant både på nasjonal og internasjonal basis, sier han.

Fortsatt er det flere brikker som ikke er på plass, men Johannessen regner med at stillingen blir utlyst i løpet av sommeren. En forutsetning for flytting er at Cultiva kjøper det nåværende museumsbygget, slik at operasjonen kan finansieres.