Billedkunstner Leonard Rickhard, KODE-direktør Karin Hindsbo og SKMU-sjef Randi Jessen er blant jurymedlemmene som med skarpt blikk og kresne meninger skal plukke ut de beste forslagene til hvordan kornsiloen kan bli tilholdssted for Nicolai Tangens enorme kunstsamling.

-Å hanskes med kornsiloen blir ikke lett, men det er en spennende oppgave, mener den finske arkitekten Juho Grönholm som tegnet Kilden sammen med tre kompanjonger i ALA Arkitekter. Foto: Kjartan Bjelland

— Vanskelig, utfordrende - og interessant, sier partner Juho Grönholm i ALA Arkitekter om konkurransen som arkitekter fra inn- og utland inviteres til å delta i.Og finske Grönholm vet hva han snakker om, for han har personlig tegnet Kilden. Som 29 år gammel blodfersk arkitekt vant han i 2005 konkurransen om å tegne Kristiansands teater- og konserthus sammen med tre jevnaldrende kolleger.

- «Tricky», men interessant

De fire skapte et markant landemerke som nå skal få noe å bryne seg på om kornsiloen blir tilholdssted for Nicolai Tangens kunstgave til Kristiansand. Og ikke bare den - konkurransen innebærer også mulig samlokalisering med Sørlandets Kunstmuseum og flytting av Kulturskolen til nybygg på Silokaia. Næringsbygg og hotell skal også vurderes.

Kunstsamler Nicolai Tangen ønsker selv at kunstgaven som nå teller over 1100 verk skal plasseres i kornsiloen. Foto: Kjartan Bjelland

— Å hanskes med kornsiloen blir ikke lett, men det er en spennende oppgave, sier Grönholm på telefon fra Australia der han er på ferie.- Rent funksjonsmessig var Kilden enkel fordi vi der skulle skape et nytt bygg for kulturaktiviteter. Kornsiloen er ikke ment for å bli fylt av mennesker, og skal omskapes til nye funksjoner. Det er «tricky», men interessant, mener Grönholm.

Lagerbygningen er på seks etasjer og vender ut mot kaifronten. Foto: Reidar Kollstad

Hvorvidt ALA Arkitekter selv vil kaste seg inn i konkurransen ønsker han overhode ikke å si noe om, for deltakerne er anonyme inntil vinnerne kåres.

Kilden ble byggestein

Men kottet på 20 kvadratmeter i Helsinki der de fire ALA-gründerne satt og tegnet Kilden, har nå vokst til et firma med 40 arkitekter. Kilden ble den første — og hittil største - byggesteinen for kontoret som blant mye annet har signert ytterligere to teaterbygg i henholdsvis Lappeenranta og Kuopio. To metrostasjoner er under oppføring, og når det nye sentralbiblioteket i Helsinki står ferdig i 2018, er det med ALAs signatur.

Kilden ble det første - og hittil største for ALA Arkitekter. Fra v.: Samuli Woolston, Antti Nousjoki, Janne Teräsvirta og Juho Grönholm.  Foto: Kjartan Bjelland

— Kilden var et eventyr for oss. Ikke alle kapitlene var like enkle, men det fikk en lykkelig slutt, sier Grönholm.93 arkitektkontorer fra 22 land konkurrerte om Kilden, og konkurransefunksjonær Per Rygh i Norske Arkitekters Landsforbund føler seg ganske sikker på at antall deltakere denne gangen vil komme opp i 100. — Det kan bli flere også, men det er vanskelig å vurdere, sier Rygh til Fædrelandsvennen.

- Spennende og attraktiv

I prosjektet på Silokaia blir Per Ryghs jobb å være bindeledd mellom konkurransedeltakerne og juryen, slik at arkitektene er sikret full anonymitet når utkastene blir juryert.

— Det er en veldig spennende og attraktiv konkurranse, men samtidig ganske krevende. Siloens sylinderceller gir en del utfordringer, mener Rygh.

Kornsiloen ble oppført i 1935, men ble allerede i 1939 utvidet og fikk tre rekker med ti sylindre i hver. Den rager 37 meter til værs. Foto: Torstein Øen

Den nesten 40 meter høye kornsiloen ble oppført i 1935, tegnet av arkitekt Arne Korsmo. Den har vernestatus, og troner som et ikon for funksjonalistisk industriarkitektur. Opprinnelig hadde den 15 sylindriske celler og en seks etasjes lagerbygning i front. I 1939 ble siloen utvidet til 30 celler, og i 1953 ble lagerbygningen forlenget. Et tilbygg fra 1985 er tenkt revet, og det skal ellers vurderes hvor mye av hovedanlegget som skal bevares når det omskapes til kunstmuseum.

Detalj fra interiøret, fotografert i mai 2015. Foto: Reidar Kollstad

Den London-baserte kunstsamleren — og hedgefondforvalter - Nicolai Tangen pekte selv på kornsiloen som et sted han ønsket å plassere samlingen sin da han i april i fjor kunngjorde at han gir over 1000 verk med hovedvekt på norsk kunst fra 1930 til 1970 til hjembyen. Siden har Tangen plusset på ytterligere 100 kunstverk, og annonsert at det vil komme flere.

Detalj fra interiøret, fotografert i mai 2015. Foto: Reidar Kollstad

Men konkurransen omfatter ikke bare kulturaktiviteter. Kanalbyen Eiendom som skal bygge 700 leiligheter og næringsbygg lenger ut på Odderøya er med på laget. Sammen med Kristiansand kommune ønsker de å få inn forslag til byplanmessige grep for området mellom Kilden, parkeringshuset og Kanalbyen.

Veldig sjelden

Konkurransen er delt i to, og før trinn to iverksettes, må det avklares hvilke funksjoner som skal legges til Silokaia i tillegg til Tangens kunstsamling.

— Første etappe er åpen, så skal juryen plukke ut de fire-fem beste til å gå videre til andre runde mot et honorar, forklarer Per Rygh.

Detalj fra interiøret, fotografert i mai 2015. Foto: Reidar Kollstad

— Den type konkurranse er veldig sjelden i Norge, men ble også brukt for det nye Nasjonalmuseet på vestbanetomta. I dette tilfellet kan det være gode grunner for å gjøre det ettersom man ønsker man å se på siloen i områdesammenheng først, sier Rygh.Juho Grönholm er glad for at Kilden nå får nye naboer:

— Silokaia er nødt til å utvikles, og det er flott at det nå blir flere kulturaktiviteter der, sier han.

Detalj fra interiøret, fotografert i mai 2015. Foto: Reidar Kollstad

Hvorvidt det virkelig blir noe av planene, skal først bestemmes av politikerne om et drøyt år. Parallelt med arkitektkonkurransen, arbeider styringsgruppen under ledelse av ordfører Harald Furre med planer for hvordan et nytt museum kan finansieres. Der sitter også Nicolai Tangen som selv vil gå inn med kapital om brikkene faller på plass.

Dette er juryen

Juryen er plukket ut av styringsgruppen for Nicolai Tangen-samlingen der både Tangen selv, Kristiansand kommune, Kanalbyen, Kilden, SKMU og Aust— og Vest-Agder fylkeskommuner er representert.

Gruppen ledes av ordfører Harald Furre, som også blir juryens formann. De øvrige representantene er:

Nicolai Tangen, fondsforvalter og kunstsamler

Leonard Rickhard, billedkunstner

Karin Hindsbo, direktør KODE (kunstmuseene i Bergen)

Randi Jessen, adm.sjef, Sørlandets Kunstmuseum

Eivind Buckner, prosjektleder Kanalbyen/J.B. Ugland Eiendom

Lin Skaufel, byplanlegger og arkitekt

Gro Bonesmo, sivilarkitekt (oppnevnt av NAL)

Gudrun Molden, sivilarkitekt (oppnevnt av NAL)

Kilden til Venezia

Kilden skal presenteres i den nordiske paviljongen under arkitekturbiennalen i Venezia i mai.

— En stor ære! Vi er kjempeglade, sier ALA-arkitekt Juho Grönholm.

Erik Sandsmark er nå prosjektansvarlig for konkurransegrunnlaget på Silokaia.

— Det er som en Grammy-pris for arkitektbransjen, sier arkitekt Erik Sandsmark til Fædrelandsvennen.Sandsmark jobber nå i by- og samfunnsenheten i Kristiansand kommune, og det er nettopp han som er prosjektansvarlig for konkurransegrunnlaget på Silokaia.

Kilden er valgt ut til arkitekturbiennalen i Venezia. Foto: Torstein Øen

Men da Kilden ble oppført jobbet han i SMS-arkitekter og var ALAs samarbeidspartner. Nå er han invitert til åpningen i Venezia:— Dette er en stor sak i arkitektverdenen, sier han.

Over 300 prosjekter er valgt ut til å danne en oversikt over nordisk arkitektur, men bare ni presenteres i sin fulle bredde. Ved siden av Kilden, er det Trollstigveien og Halden fengsel fra Norge.