KRISTIANSAND: — Direktøren for Sørlandets Kunstmuseum i Kristiansand, fratrer i dag, 20. april 2016, sin stilling etter vel to år i jobben. Fratredelsen skjer av helsemessige årsaker. Grambye har det siste året vært gjennom en krevende kreftbehandling. Selv om prognosen er god, finner han det vanskelig å ivareta stillingen som direktør i tiden fremover. Fratredelsen skjer i forståelse med styret ved museet, skriver Sørlandets Kunstmuseum i en pressemelding.

Danske Lars Grambye tok over direktørstolen etter Karin Hinddsbo i mars 2014. Etter kort tid fikk han kreft, og ble sykemeldt fra stillingen. I denne perioden har administrasjonssjef Randi Jessen styrt museet.

Nytt styre skal finne ny direktør

Styreleder Jan Vincents Johannesen opplyser til Fædrelandsvennen at det vil velges et nytt styre for Sørlandets Kunstmuseum 28. april, og at det er det nye styret som vil få i oppgave å finne en ny direktør.

— Det blir hektisk fram mot sommeren, siden vi også er i gang med arkitektkonkurransen for siloen, sier han.

- Haster det å få en ny direktør på plass?

— Det er ikke akutt. Lars Grambye har vært mye sykmeldt og fått behandling i København. I den tiden har vi vært oppegående med Randi Jessen som konstituert direktør i hans fravær. Det viktigste som skjer framover nå, er å få en god direktør på plass, men det er ikke noe som brenner.

Les kulturredaktør Karen Blågestads kommentar:

Mulig flytting

Kristiansand kommune, Sørlandets Kunstmuseum (SKMU) og Kanalbyen Eiendom arrangerer sammen en arkitektkonkurransen som åpner for muligheten til å la både Nicolai Tangens kunstsamling, SKMU, Kulturskolen, samt hotell og næringsaktiviteter smelte sammen på området i og bak kornsiloen.

— Trist

Daglig leder for Kristiansand Kunsthall, Cecilie Nissen, synes det først og fremst er trist både for Lars Grambye, og museet som nå står uten direktør. På spørsmål om hva SKMU bør gjøre nå, svarer hun:

— SKMU har desverre vært rammet av en del uheldige omstendigheter de siste årene når det gjelder direktører, så nå håper jeg virkelig på stabilitet og kontinuitet. Det museet trenger framover er en energisk og stabil person som kan lede museet gjennom prosjektet på Silokaia.

- Bør se til Norge

Hun mener også at museet bør se etter en ny direktør i Norge, eller blant personer som har forankring i Norge.

— Det må være en som har god faglig kompetanse på kunstfeltet, som kan lede en byggeprosess, som kan jobeb godt opp mot politikere og kommune, og som er villig til å bo i Kristiansand over en lengre periode.

Harald Solberg, direktør for Bomuldsfabriken Kunsthall, er enig:

— De trenger en kriger som tenker som en entreprenør og som kanløfte museet over i et nytt bygg, en samlende person. En av foreksemple Sune Nordgrems kaliber, han har vært direktør påNasjonalmuseet og Baltic i Newcastle. SKMU trenger en som kanvidereutvikle dagens museum og plassere det på topp i Norden.Samtidig bør man nå se etter norske kandidater som har brederfaring innen kunstfeltet.