blågestad003.jpg

Det er ikke lenge siden sist det var direktørjakt. I mars 2014 ble danske Lars Grambye ansatt som direktør før Sørlandets Kunstmuseum. Etter blant annet Karin Hindsbo og Erlend Høyersten som svært markante lederskikkelser og stemmer i byen og regionen. Men dessverre — kort tid etter ansettelsen av Grambye ble det nokså stille. Han ble alvorlig syk og har vært det siden. Nå fratrer han og det er trist. Han fikk aldri sjansen til å gjøre det han ønsket for museet.

Feltet for billedkunst er i veldig bevegelse i vår region for tiden. Det er mange talentfulle og driftige kunstnere i området, vi kunne ramset opp lange lister med ypperlig kvalitet. Og alle de store institusjonene har også ambisiøse ledere som hele tiden utvikler samlinger, lokaler og utstillinger. Harald Solberg på Bomuldsfabriken Kunsthall i Arendal. Cecilie Nissen som styrer Kunsthallen i Kristiansand.

Nå har ikke SKMU ligget nede for telling. I fraværet av en direktør har de ansatte skjøttet jobben godt. Men nå går vi inn i en tid hvor det virkelig skjer store ting og museet trenger en sterk og tydelig sjef. Det trenger de internt, men regionen eksternt trenger også en sterk stemme. Vil vi være en livskraftig og sterk landsdel på kulturfronten, trenger vi enda flere tydelige og uredde skikkelser.

Hvis alt faller på plass, som det bør, flytter SKMU også ned på Silokaia. De samlokaliseres med den enorme kunstgaven fra Nicolai Tangen, og som vi har skrevet tidligere: det vil bli et helt nytt tyngdepunkt på den nasjonale kunstscenen. Det er historisk sjanse og mulighet og må skjøttes deretter. Forvaltes dette godt og vidløftig kan alt som etablerer seg på Silokaia også gjøre en forskjell internasjonalt. Det er i hvert fall ingenting i veien for at det bør være en ambisjon.

Flytteprosessen i seg selv , innspill til hvordan dette bygget bør bli og veien videre - SKMU trenger et menneske i sjefsstolen som sikter mot stjernene. Og alle disse mulighetene, alle disse ambisjonene, all den velviljen og aktiviteten som nå trykker på for fullt - det gjør direktørjobben på SKMU til en attraktiv jobb. Her bør komme en betydelig kapasitet.