Hvilke arkitektkontorer som deltar i konkurransen er det bare Norske Arkitekters Landsforbund (NAL) som vet, for alle deltakerne er sikret full anonymitet inntil juryen etter sommerferien kårer mellom tre og fem vinnere som går videre til andre runde.

Fondsforvalter og kunstsamler Nicolai Tangen gir en samling som foreløpig består av om lag 1100 verk til sin hjemby Kristiansand. Den er tenkt plassert i den gamle kornsiloen som omskapes til museum. Foto: Kjartan Bjelland

Men konkurranseleder Per Rygh i NAL bekrefter at både norske og internasjonale navn kjent fra den arkitektoniske stjernehimmel befinner seg blant konkurrentene.— Det er vi helt sikre på, sier Rygh.

Tollproblemer

96 forslag er nå kommet inn, men ytterligere to sitter fast i tollen, slik at det endelige antallet kan bli 98. — Det er et kjent problem at det kan bli forsinkelser i tollen, og det blir opp til juryen å bestemme om de skal inkludere dem også, sier Per Rygh.

Det var stor interesse for befaringen som ble arrangert for arkitekter på Silokaia 8. mars. 12. mai gikk fristen ut for å levere forslag til hvordan siloen kan omskapes til kunstmuseum. Foto: Kjartan Bjelland

Han sier antallet vitner om stor interesse for prosjektet:— Til det nye Vikingtidsmuseet på Bygdøy kom det 107 forslag, og ettersom dette er en litt mer komplisert konkurranse som går over to trinn, vil jeg si det er stor oppslutning, sier han.

Kassevis med arkitektforslag pakkes ut og monteres i to etasjer i VAE-bygget i Kristiansand av trainee Maria Steinstø fra Kristiansand kommune, museumspedagog Anne Eftevaag og museumstekniker Marius Jensen fra SKMU. Foto: Reidar Kollstad

Digre pappkasser med plansjer og tegninger som skisserer visjonene for kunstmuseum i den gamle kornsiloen har nå ankommet Kristiansand. Nå monteres de på veggene i to hele etasjer i VAE-bygget der juryen skal ha sitt første møte mandag.— Vi hadde opprinnelig leid én etasje med opsjon på en til, og det ble nødvendig å ta i bruk begge to, sier Erik Sandsmark som er prosjektleder for konkurransegrunnlaget på Silokaia.

Utstilling i Kilden

Men det er ikke bare juryen som får se arkitektenes visjoner. Også publikum får anledning til å studere alle detaljer:

— Fra 15. juni vil samtlige forslag bli stilt ut i Kilden, sier Sandsmark, som har bestilt både Multisalen og foajeen for å få plass til det omfangsrike materialet.

Ordfører Harald Furre (H) leder juryen som i løpet av sommeren skal vurdere hvem som har de

Det var stor interesse for befaringen som ble arrangert for arkitekter på Silokaia 8. mars. 12. mai gikk fristen ut for å levere forslag til hvordan siloen kan omskapes til kunstmuseum. Foto: Kjartan Bjelland

beste ideene for hvordan man kan skape et museum som skal huse kunstgaven som fondsforvalter og kunstsamler Nicolai Tangen gir til sin hjemby. Også Sørlandets Kunstmuseum og Kulturskolen er planlagt inn på området, og arkitektene er bedt om å foreslå nye, byplanmessige grep for området mellom Kilden, parkeringshuset og Kanalbyen.

— Det er fantastisk at det er så stor deltakelse, og det blir veldig krevende å velge en vinner, sier Furre.

Etter at de tre til fem beste forslagene er kåret, får finalistene høsten på seg til å bearbeide sine forslag, og endelige vinneren kåres ved slutten av året.

Cultiva ønsker å overta SKMU-bygg

Cultiva planlegger å etablere Barnas Hus, og ønsker å kjøpe SKMU-bygget i den gamle katedralskolen hvis museet flytter til Silokaia.

Cultiva ønsker å omskape den gamle katedralskolen til Barnas Hus dersom Sørlandets Kunstmuseum flytter til Silokaia. Foto: Torgeir Eikeland

Sørlandets Kunstmuseum ønsker at salgssummen tilsvarer utgiftene museet får ved å flytte til nye lokaler.— Vi har en god dialog med Sørlandets Kunstmuseum, og vil nå sette i gang en prosess med taksering av bygget for å få klarhet i hvilke tall vi egentlig snakker om, sier Cultivas styreleder Ansgar Gabrielsen til Fædrelandsvennen.

- Relativt god tid

Men allerede før det er satt prislapp på museumsbygget, har stiftelsen avsatt 70 millioner kroner over de neste tre årene med tanke på kjøp og etablering av Barnas Hus.

— Vi har ennå relativt god tid, for katedralskolen blir jo ikke ledig om 14 dager. Det er vel snarere snakk om eksempelvis fire år, mener Gabrielsen.

SKMU er på sin side i dialog med stiftelsen som formelt skal eie Nicolai Tangens kunstsamling med sikte på å inngå et samarbeid og mulig samlokalisering på Silokaia. Hvilken fasong et slikt samarbeid får er foreløpig ikke klart. Samtidig er museet på jakt etter ny direktør, og den som får stillingen vil få en sentral oppgave i planleggingen av et mulig nytt stormuseum.

Egen prosjektleder

Cultiva har kommet så langt i planleggingen av Barnas Hus, at de til høsten skaffer seg en egen prosjektleder.

— Vi ønsker å ansette en person som håndterer prosessen, sier Gabrielsen.

Han sier de nå jobber med å fylle huset med innhold, og har vært både i inn- og utland for å hente inspirasjon og erfaring fra barnehus andre steder.

— På den ene siden ser vi på forholdet til kommunale interesser og tilbud til barn i skoletiden mellom 08 og 15. På den andre siden vurderer vi øvrige organiserte og uorganiserte krefter i Kristiansand, og hvordan vi kan samarbeide med dem, sier han.

Dersom SKMU likevel ikke flytter til Silokaia, ønsker Cultiva at Barnas Hus realiseres:

— Om katedralskolen ikke skulle bli tllgjengelig, er vi innstilt på å finne et annet sted, sier Ansgar Gabrielsen.