— Studietiden starter med to fadderuker som enkelte oppfatter som en sammenhengende fyllefest. Kan det være særlig bra?

— Den oppfatningen har ikke vi, og mange studenter vil ikke ha noe med alkohol å gjøre. Vi holder introduksjonsseminarer om studiemetoder, og oppfordrer til refleksjon om hvorfor du er her og hvordan du kan ta ansvar for ditt eget liv. Om noen tar seg en øl er det greit, men fadderordningen handler ikke om alkohol. Det første semesteret er veldig kritisk, og dersom man blir ensom og alene, kan man bli deprimert og få problemer med studiene. Derfor er det viktig å få gode venner og kontakter for å få en god start på det som er en lang labyrint.

- Hva er den største fellen man kan gå i som ny student?

— Det kan være tungt i begynnelsen, men det er viktig ikke å utsette oppgavene. Man må være kontinuerlig engasjert og involvert i sitt studium. Hvis ikke får man ikke A, og det er viktig med gode karakterer når man skal søke jobb.

- Hvis du selv var 18 år og skulle studere på UiA, hva ville du valgt?

rektor Frank Reichert2.jpg Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg ville elsket å studere multimedieteknologi og design! Det er en kunst å presentere kompliserte ting på en attraktiv og intuitiv måte. Jeg har selv studert elektroteknikk, men synes det ville være fantastisk interessant å utvikle noe som anvender teknologien, og ikke teknologien i seg selv. Men dette gjelder meg personlig, og er ikke et generelt råd til andre. Generelt vil jeg si at samfunnet trenger ingeniører, vi trenger folk til å lede og organisere, vi trenger sykepleiere og lærere - det viktige er at hver enkelt følger sine interesser. - Oljeindustrien sliter, merker dere det på søknadene til de ulike studiene?

— Man kunne tro at krisen ville føre til mindre interesse for tekniske studier, men vi har fortsatt bra søkermasse. Det henger nok sammen med at vi har en fleksibel utdanning som kan anvendes på mange områder.

- På hvilken måte fanger studiene opp forandringene i industrien og ruster studentene til nye oppgaver?

- Jeg ville elsket å studere multimedieteknologi og design! Foto: Kjartan Bjelland

— Mekatronikk handler for eksempel om automatisering og robotisering generelt, og det kan anvendes i ulike industrielle sammenhenger. Vi har også studier i fornybar energi, byggdesign og IKT-systemer som tar opp i seg samfunnsendringene. - Gjenspeiles nye metoder også i selve studietilbudet?

— Vi må hele tiden tenke 10 -20 år fram i tid, på hvilke yrker som da vil trenges og hvordan vi skal undervise, men det tar tid å bygge opp nye studier. Samtidig må vi være kontinuerlig oppdatert, og vi bruker mer og mer teknologi i undervisningen. På sykepleierutdanningen har vi for eksempel nå pasientsimulatorer der en dokke ligger i sengen og oppfører seg tilnærmet likt et menneske.

- På hvilken måte skiller UiA seg fra andre universiteter?

- Vi har nettopp vedtatt en veldig spennende visjon: «Samskaping av kunnskap». Foto: Kjartan Bjelland

— Vi har nettopp vedtatt en veldig spennende visjon: «Samskaping av kunnskap». Ansatte, studenter og eksterne har jobbet fram en ny strategi som ble vedtatt av styret i juni, og fram til oktober skal vi arbeide med en handlingsplan som sier hva vi konkret skal gjøre de neste fire årene. Vi har tusen ideer. - Professor Kristian Gundersen ved Universitetet i Oslo har gått ut og kalt visjonen verdiløst vrøvl, og at den likner en barneregle. Han mener den like gjerne kunne vært «Jo mere vi er sammen, jo gladere vi blir»?

— Ha-ha! Ja, han har skjønt poenget! Jo mer vi samarbeider, jo gladere blir vi. Det er jo helt riktig! Denne regionen er vanvittig bra på å utvikle felles strategier, og er en region som integrerer sitt universitet. Se bare på samarbeidet mellom industrien og Mechatronics Innovation Lab. UiA skal drives i samspill mellom ulike fag og med samfunnet rundt oss. Vi skal utvikle nye samarbeidsformer på mange områder.

- Visjonen har tre strategiske punkter, ett er «Globalt mindset». Ærlig talt, enten heter det vel «Global mindset», på engelsk, eller «Globalt tankesett», på norsk. Er det feilstaving? Og hva betyr det?

— Ha-ha-ha, det heter «Globalt mindset» med hensikt, for det skal provosere til diskusjon. Har du et globalt mindset bryr du deg ikke om skrivemåten, for da tenker du både på norsk og engelsk. Det strategien betyr, er at vi skal integrere det globale perspektivet i utdanningen og i fellesskapet i UiA. Mye kan vi gjøre på day to day-basis - er det for eksempel riktig at alle skilt og menyen i kantinen bare skal være på norsk? Og hva med et internasjonalt guesthouse der verdensledende professorer kan komme og være i seks måneder? Har man en gang delt kontor med en verdensledende forsker i seks måneder, han man skaffet seg et fantastisk nettverk. Det har jeg selv gjort, så det vet jeg.

- Det står å lese i strategiplanen at UiA skal styrke koblingen mellom utdanning, forskning og kunstnerisk utviklingsarbeid?

- Ikke alt handler om penger her i livet. Mye handler også om dannelse. Foto: Kjartan Bjelland

— Ja, ikke alt handler om penger her i livet. Mye handler også om dannelse, og en viktig oppgave er å forvalte den norske kulturarven. - Et hovedpunkt i den nye strategien er «Samfunnsengasjement og nyskaping». Hvor skal dere engasjere dere?

— Vi skal være i tett dialog med omgivelsene på mange områder. Ett eksempel kan være hvilken rolle UiA skal spille i forbindelse med det nye datalagringssenteret på Støleheia. I Grimstad har vi et ledende miljø på kunstig intelligens, og den teknologien vil om ti år være like viktig som internett er i dag. Et datalagringssenter vil ikke bare handle om computerkraft, det vil også handle om bearbeiding av informasjon.

- Næringsminister Monica Mæland (H) er i år den politikeren som er invitert til å holde åpningstale. Hvorfor akkurat henne?

— Hun har gjort mye for UiA, og bidradd til at vi utvikler et spennende universitet, så det er viktig at hun kommer til oss. Uten henne hadde vi ikke fått de første 40 millionene til Mechatronics Innovation Lab, og nå håper vi på de 60 siste. Derfor er det helt supert at hun kommer nå. Jeg har store forventninger!

- Du tar fatt på ditt andre semester som rektor etter et valg som vakte mye bråk, og påfølgende krig rundt ansettelser i ledergruppen. Er konfliktnivået lavere nå?

— I arbeidet med strategiplanen har jeg forsøkt å skape prosesser som involverer alle, og der vi har lært hverandre å kjenne bedre. Jeg håper jeg har bygget tillit og vilje til å samarbeide, og har ikke selv hørt noe negativt. Men jeg må også si jeg kom til et sted med en fantastisk infrastruktur, miljø og organisasjon der mange ansatte stilte opp. Når vi i vår har utviklet den nye visjonen, har vi diskutert strategi. Ikke hvem som er ledere.