Klagen kom per e-post mandag morgen, og er signert professor Dag Ingvar Jacobsen ved Institutt for statsvitenskap og ledelsesfag, og førsteamanuensis Cristina Bragdø-Ellenes ved Institutt for rettsvitenskap.

I realiteten står striden om fem av de totalt 2010 avgitte stemmene, og klagerne mener rektorvalget slett ikke er avgjort.

— Vi krever at alle manuelle stemmer må forkastes, og så må opptellingen foretas på nytt. Hvis det mot formodning ikke skulle være mulig, må det skrives ut nytt valg, sier Dag Ingvar Jacobsen til Fædrelandsvennen.

Spennende duell

Dermed kan det være duket for en ny runde i den ekstremt spennende valgduellen som onsdag endte med at dekan Frank Reichert (57) ved Fakultet for teknologi og realfag vant uhyre knepent over dekan Sigbjørn Sødal (54) ved Fakultet for samfunnsvitenskap.

Dekan Sigbjørn Sødal vant første valgomgang, og ble slått med millimetermargin i andre runde. Foto: Torstein Øen

Da de 2010 stemmene var talt opp, viste det seg at Frank Reichert fikk 49,48 prosent, mens Sødal fikk 49,29. 1,24 prosent av stemmene var blanke.Fordi studentenes og de ansattes stemmer vektes ulikt, telles ikke resultatet i rene stemmer. Men av de 2010 stemmene, ble 14 avgitt manuelt, og det er disse det nå protesteres mot.

Elektronisk valg

Ni av dem ble forkastet, men fem ble godkjent. Dag Ingvar Jakobsen og Cristina Bragdø-Ellenes krever at de andre fem også må forkastes. Av de fem kommer to fra vitenskapelig ansatte, tre fra administrativt ansatte.

— Det ble sterkt understreket at dette var et elektronisk valg, og jeg tviler på om reglementet gir rom for manuelle stemmer, sier Jacobsen.

— Det måtte være om det skulle foreligge tekniske hindre på pc-en, men all den stund man hadde en uke å stemme på, burde det la seg løse, mener han.

I så fall kan Sigbjørn Sødal bli ny rektor.

— Høyst sannsynlig blir han det, ettersom det ble sagt at Sødal hadde flertall når man bare talte de elektroniske stemmene, sier Jacobsen. Og legger ikke legger skjul på at dette er noe han ønsker selv.

— Hvis resultatet hadde vippet motsatt vei hadde jeg neppe levert klage, sier han.

— Men da hadde kanskje noen andre gjort det, legger han til.

Endret fristen

Jakobsen og Bragdø-Ellenes klager også på endring av innleveringsfristen for manuelle stemmer fra Grimstad det siste døgnet.

— Manuelle stemmer skulle vært levert i lukket konvolutt i Kristiansand klokken 14, men så ble det opplyst at man kunne levere manuelle stemmer i Grimstad fram til klokken 14, sier Jacobsen.

«Det kan stilles spørsmål om hvem som fikk denne informasjonen så nærme fristens utløp« , skriver de i klagen.

— Fordi valgresultatet ble så jevnt, er det ikke unaturlig at det kommer en klage, sier fungerende leder av valgstyret, Trygve Bjerkås. Bjerkås er førstelektor ved institutt for rettsvitenskap og fungerer som valgstyreleder i dekan Birte Simonsens fravær.

Til UiA-styret

Hva som blir utfallet av klagebehandlingen kan han ikke si:

- Fordi valgresultatet var så jevne, er det ikke overraskende at det kommer en klage, sier fungerende leder av valgstyret, Trygve Bjerkås. Foto: Tore Andre Baardsen

— Nå må vi først behandle saken i valgstyret, og jeg antar det kan skje i neste uke. Deretter må saken videre til universitetsstyret, og jeg håper at vi kan være såpass raske at de får den til behandling på det siste møtet før sommeren i slutten av juni, sier han. - Hvorfor ble ni av de 14 manuelle stemmene forkastet?

— Det var fordi det også var en mulighet for at de kunne ha stemt elektronisk.

- Kan dette i realiteten ende med at Sigbjørn Sødal blir rektor?

— Det kan jeg ikke kommentere nå. Først må vi behandle saken. Men jeg må jo si det er ganske spennende. Hvis noen skulle ha skrevet en krimbok med et slikt plott, ville de fleste sagt at noe slikt ikke er realistisk, mener Bjerkås.

- Grundig jobb

Det er det tredje rektorvalget han er med på, og dette er første gang det har blitt innlevert klage.

Styreleder og UiA-rektor Torunn Lauvdal kommenterer klagen slik:

— Selvfølgelig har alle rett til å klage, og denne klagen skal bli behandlet skikkelig. Men vi vet at valgstyret har gjort en god og grundig jobb, sier hun på telefon fra Kreta.

Reichert: - Jeg fikk flest stemmer

Frank Reichert vant rektorvalget med knapp margin. Foto: Reidar Kollstad

Rektorvalgets vinner Frank Reichert (57) fokuserer på antall stemmer når han kommenterer klagen på rektorvalget ved UiA.— Jeg fikk flest stemmer. Nå er spørsmålet om alle som stemte på meg, skal bli hørt, eller om det er formelle ting som endrer på dette, sier Frank Reichert, som vant rektorvalget med meget knapp margin.

Han er til daglig dekan ved Fakultet for teknologi og realfag.

Fem manuelle stemmer ble utslagsgivende. Sigbjørn Sødal, dekan ved Fakultet for samfunnsvitenskap, skal ha ledet da de digitale stemmene ble talt. Til sammen ble det talt opp 2010 stemmer. Av 14 manuelle stemmer ble ni forkastet.

— Det er ikke tvil om hvem som fikk flest stemmer. Tvilen handler om alle stemmene formelt kan godkjennes, sier Reichert.

Sødal: - Viktig å forvisse seg

Sigbjørn Sødal vil ikke kommentere om han kan vippe Reichert ut og vinne valget på grunn av klagen som er kommet inn. Han sier dette:

— Det er viktig, når det var så jevnt, å forvisse seg om at reglementet er fulgt. Jeg forutsetter at styret behandler dette grundig. Jeg er ikke med på denne klagen, men er gjort kjent med den.

- Støtter du klagen?

— Som sagt, det er viktig å forvisse seg om at reglementet er fulgt og at vi får en saklig gjennomgang av dette. Jeg forholder meg til prosessen som nå er i gang og følger med fra sidelinjen, egentlig.

Avventer

Frank Reichert sier han ikke kjente til klagen. Han hørte nyss om den mandag, men fikk først ordentlig informasjon da han leste Fædrelandsvennens nettavis mandag ettermiddag.

— Vi skal være grundige. Når det foreligger en klageadgang, og noen klager, må dette behandles seriøst og skikkelig. Det forutsetter jeg at styret gjør, sier Reichert.

Han sier han ikke kan annet enn å avvente hva som videre skjer.