— Men først og fremst er han flink og snill, og det er aller viktigst, sier hans kollega gjennom mange år, direktør Magne Aasheim Knudsen på Fakultet for tekonologi og realfag.

Hadde bare to vitenskapelig ansatte til på UiA stemt på den andre kandidaten, hadde ikke Reichert vunnet rektorvalget. Så tett var kampen, forteller Trygve Bjerkås, som ledet avstemningen.

— Jeg tror debatten mellom meg om motkandidaten Sigbjørn Sødal, der fagforeningene spurte oss ut, forklarer at så mange stemte på meg. De stilte veldig utfordrende spørsmål, og da kom forskjellene mellom oss veldig tydelig fram, sier Reichert.

Ville være ærlig

Han tror det talte til hans fordel at han var tydelig på hvem han ville ha som viserektorer dersom han ble valgt, professorene May-Brith Ohman Nielsen og Astrid Eggen.

— Jeg har fått masse kritikk for at jeg gjorde det, ettersom stillingene skal lyses ut, men jeg ville være åpen når jeg først ble spurt; jeg kan ikke være uærlig, og så visste folk hvilke tre personer de stemte på ved å velge meg som rektor, sier Reichert.

Også Frank Reichert ble paff over å bli valgt som ny rektor for UiA. Foto: Reidar Kollstad

— Det var ikke én på UiA i Kristiansand som trodde Frank ville vinne, men når en blir kjent med ham og ser at han har glimt i øyet, er engasjert og vil noe, da blir folk overbevist over egenskapene hans. Da er han troverdig, sier Aasheim Knudsen.Fra UiA-direktør Tor Aagedal fikk Reichert følgende sms: «Jeg slutter aldri å bli overrasket, og dette topper alle overraskelser!«

I valgkampen fortalte Reichert hvordan han i en tidligere jobb hadde samarbeidet med etnologer og antropologer da han utviklet verdens første «ipad».

— Dermed skjønte folk at Franks vilje til å satse på humanistiske fag ikke bare var tomt prat, sier Aasheim Knudsen.

Reichert er kjent for å gå utradisjonelle veier. Aasheim Knudsen gir Reichert æren for at UiA sammen med Node skal få nasjonale forskningsmidler til det kommende Senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI), og for at regjeringen har gitt 20 millioner kroner til oppstart av Sørlandslaben.

Drev lobby

— Det var hans idé, og han dro til Oslo og drev lobbyvirksomhet for Sørlandslaben lenge før UiA-styret hadde vedtatt å gå for den, forteller Aasheim Knudsen.

Det er også Reicherts fortjeneste at Fakultet for teknologi og realfag har skaffet økt finansieringsstøtte fra utenforstående aktører fra 50 millioner kroner i 2012 til over 400 millioner i år.

— Jeg er helt sikker på at Frank vil lykkes i at hele UiA vil få økt ekstern finansiering, sier Aasheim Knudsen.

Mange ansatte er begeistret over at Frank Reichert ble valgt som ny UiA-rektor. Her blir han gratulert av forskningsdirektør Simone Heinz. Foto: Reidar Kollstad

Reicherts mål er å gjøre undervisningen på UiA til landets beste.— Ungdom skal tenke at på UiA er vi så vanvittig bra på undervisning at de vil studere her. De skal få samme stolthet av å ha studert på UiA som mange amerikanere har når de forteller hvilke kvalitetsuniversitet de har studert ved, sier Reichert.

— Jeg er en drivende person som tar ansvar for at drømmen blir virkelighet, så her blir det ikke kjedelig, på UiA, det lover jeg! sier tyskeren.

Også bygningsmessig vil han finne nye løsninger.

— Studentene har sagt tydelig fra at de har for lite plass. Trenger vi nye bygg, må vi finne løsninger som passer, men i mellomtiden får vi finne på noe kreativt, som å sette opp konteinere eller telt om sommeren, sier han.

Datanerd

Frank Reichert (57) er vokst opp i Freiburg i Sør-Tyskland someldstebarn med tre søstre. Faren er kunsthandler og morenoversetter.

Han ble diplomingeniør fra universitetet i Aachen i1986 med studier i elektroteknikk med spesialisering i tekniskinformatikk. Da bygget han sin egen datamaskin.

Han tok doktorgradsamme sted om mobil datakommunikasjon mellom biler. I ti år var hanforskningsleder på mobilt internett hos Ericsson, delvis iSingapore, og utviklet egenhendig en forløper til dagens "ipad" tiår før den kom på markedet fra Apple.

I 2005 fikk han jobb på HiA iGrimstad, og er nå øverste faglige leder, dekan, på Fakultet forteknologi og realfag. Kona Aida er fra Peru. Sammen har de tosønner: Tim-Eric (22) og Maximilian (20).

Den ene studerer drama på UiA,den andre mekatronikk, og de spiller i samme band. Reichert syklertandem med kona, de ser mye film på kino og netflix, og lagersterkt krydret mat sammen. Han har også drevet med ølbrygging.