Det skjer etter en flere måneder lang ansettelsesprosess der det ble begått alvorlige feil, og nå har saken tatt en ny og oppsiktsvekkende retning.

Dersom ikke Seiler tar jobben, vil nemlig styret tilby den til professor Sigbjørn Sødal. Nummer tre på prioriteringslisten er førsteamanuensis Årstein Justnes, og først på fjerdeplass kommer historieprofessor May-Brith Ohman Nielsen som var innstilt som nummer en i første runde og ble utsatt for saksbehandlingsfeil.

— Styret begrunner aldri sine vedtak.

Styret har vært opptatt av å ha den riktige dokumentasjonen vi trenger for å fatte en beslutning, sier rektor og styreleder Torunn Lauvdal.

Det sier avtroppende UiA-rektor og styreleder Torunn Lauvdal til Fædrelandsvennen. Vedtaket om å tilby Stephen Seiler jobben ble fattet bak lukkende dører, og var enstemmig.— Men han søkte ikke i første omgang, og den gang ble kandidaten som var innstilt som nummer én offer for rot i saksbehandlingen?

— Det kommer an på hva du mener med rot. Styret har vært opptatt av å ha den riktige dokumentasjonen vi trenger for å fatte en beslutning.

- Fornøyd med vedtaket

— Men om saksbehandlingen hadde vært korrekt i første runde, ville ikke Seiler ha søkt?

— Det er et helt hypotetisk spørsmål jeg ikke kan svare på. Styret vedtok å lyse ut stillingen på nytt, og vi er fornøyd med vedtaket som nå er fattet.

— Hva synes du om behandlingen May-Brith Ohman Nielsen har fått?

— Det er gjort en beklagelig feil, og den er ryddet opp i. Mer er det ikke å si.

— Er du redd denne prosessen kan skade omdømmet til UiA?

— Nei, UiA er kjent for å ha en veldig god administrasjon. Alle kan gjøre feil, og det tror jeg folk forstår. Nå er det ryddet opp i på en skikkelig måte.

Var rektorkandidater

Professor Sigbjørn Sødal ble innstilt som nummer to av UiA-styret. Foto: Reidar Kollstad

Seiler, som i dag er dekan ved Fakultet for helse— og idrettsvitenskap, søkte ikke da stillingen ble lyst ut for første gang. Det gjorde heller ikke Sødal eller Justnes. Men Seiler og Sødal var begge rektorkandidater ved valget i vår, da professor Frank Reichert gikk seirende ut.Historieprofessor May-Brith Ohman Nielsen søkte stillingen da den første gang ble utlyst i sommer, og ble da innstilt som nummer én. Samtidig ble professor Astrid Birgitte Eggen innstilt som nummer én til jobben som viserektor for utdanning.

Men på styremøtet den 10. september ble bare Eggen ansatt, mens UiA-styret valgte å lyse ut stillingen som viserektor for forskning og formidling på nytt.

Feil telefonnummer

May-Brith Ohman Nielsen var da på reise i Kina, og fikk beskjed om at saksframlegget var av en slik karakter at styret ikke kunne foreta en ansettelse.

Hun ble bedt om å opprettholde søknaden i andre runde.

Historieprofessor May-Brith Ohman-Nielsen ble innstilt som nummer en i første runde. Foto: Sondre Steen Holvik

Senere har det vist seg at man ved UiAs personalavdeling har slått feil nummer ved innhenting av referanser, og snakket med en totalt uvedkommende person som naturlig nok ikke ønsket å være referanse. En annen referanseperson er blitt direkte misforstått, og i saksfremlegget er referansene anonymisert, og det går ikke fram hvilket forhold de har til Ohman Nielsen.Det var May-Brith Ohman Nielsen som selv måtte nøste opp i hva som hadde skjedd, og like før styret igjen skulle foreta en ansettelse den 21. oktober, ble også daværende universitetsdirektør Tor Aagedal oppmerksom på fadesen, og saken ble utsatt.

Reichert fornøyd

— Styret har som jobb å ta de beslutninger som er riktige for UiA, og jeg er veldig fornøyd med at Stephen Seiler er tilbudt jobben.

Det sier påtroppende rektor og leder av innstillingskomiteen, Frank Reichert. Seiler skal etter det Fædrelandsvennen erfarer ha vært innstilt som nummer én, men Reichert vil ikke bekrefte dette.

- Jeg er veldig fornøyd med at Stephen Seiler er tilbudt jobben, sier påtroppende rektor Frank Reichert. Foto: Reidar Kollstad

Han vil heller ikke si om styrets beslutning om å innstille Sigbjørn Sødal som nummer to, var i tråd med komiteens ønske. Sødal var Reicherts rival ved det omstridte rektorvalget i vår, da bare fem stemmer skilte dem, og det kom krav om nytelling og omvalg.Reichert sa i valgkampen at han ønsket seg Ohman Nielsen som viserektor. Nå sier han dette om feilene hun har vært utsatt for:

— Hun er en helt fantastisk person som vil UiAs beste, og hun har håndtert dette ekstremt profesjonelt.

Ohman Nielsen gratulerer

— Det lå i kortene at Seiler skulle få tilbudet. Jeg gratulerer ham, og tror han blir en utmerket viserektor.

Det sier historieprofessor May-Brith Ohman Nielsen til Fædrelandsvennen. Hun ønsker ikke å ha noen synspunkter på at styret plasserte henne på fjerdeplass på prioriteringslisten.

— Med Stephen Seiler får universitet den kandidaten både komiteen og styret ønsker, og jeg tror det blir veldig bra, sier Ohman Nielsen.

Hun ble selv oppfordret til å søke da stillingen ble lyst ut for første gang.

— Da det spørsmålet kom opp den gangen, foreslo jeg faktisk selv at de burde spørre Seiler også, sier hun.

Seiler søkte i stedet om et nytt åremål som dekan ved Fakultet for helse- og idrettsvitenskap, noe han også fikk etter vedtak på styremøtet den 10. september.

Det har ikke lyktes Fædrelandsvennen å få kontakt med Stephen Seiler.